Σε αγωνία εξακολουθούν να βρίσκονται δεκάδες οικογένειες στα Χανιά για το ζήτημα στέγασης του πειραματικού λυκείου στα Χανιά. Τα σενάρια μετατροπής άλλου γενικού λυκείου της πόλης σε πειραματικού έχουν προκαλέσει την ανησυχία δεκάδων γονέων αλλά και μαθητών οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο να «κλείσει το σχολείο της γειτονιάς τους» και να αναγκαστούν να εγγραφούν σε άλλη σχολείο μακριά από το σπίτι τους.
Στον αντίποδα όμως βρίσκονται γονείς και μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου, οι οποίοι δεν θέλουν να βάλουν «στοπ» στην εκπαίδευση τους και επιθυμούν συνεχίσουν την φοίτηση τους σε Πειραματικό Λύκειο.
Έτσι το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στο 1ο ΓΕΛ Χανίων παρουσία δεκάδων γονιών, φορέων και εκπαιδευτικών με θέμα την στέγαση του Πειραματικού Λυκείου στην πόλη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε η πρόταση στις 8 Γενάρη να μην ανοίξει κανένα σχολείο στα Χανιά με στόχο να δοθεί το μήνυμα στους αρμόδιους, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι «δεν θα επιτραπεί η μετατροπή κανενός λυκείου σε πειραματικό λύκειο».
Η πλευρά του πειραματικού γυμνασίου
Η σχολική κοινότητα του πειραματικού γυμνασίου βρίσκεται και εκείνη σε αναβρασμό καθώς η επιθυμία της είναι η ίδρυση πειραματικού λυκείου. Συγκεκριμένα ο πρόεδρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του πειραματικού γυμνασίου Βαγγέλης Τσεκούρας ξεκαθαρίζει ότι «το πειραματικό γυμνάσιο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και ήταν και τα παιδιά της πρώτης χρονιάς δικαιούχοι να συνεχίσουν σε πειραματικό λύκειο. Εμείς εδώ και περίπου 1,5 χρόνο προσπαθούσαμε, αφού ακούστηκε ότι η εκκλησία παραχώρησε τον χώρο στον Άγιο Ματθαίο για να γίνει πειραματικό λύκειο να δούμε γιατί δεν προχωράει αυτή η λύση. Φαίνεται ότι αυτοί που θα έπρεπε να το είχαν κάνει δεν ενήργησαν όπως θα έπρεπε και ενώ ήταν μια λύση εφικτή και θα μπορούσαμε τώρα να είχαμε ένα καινούργιο σχολείο εκεί δεν έγινε. Εφόσον είδαμε ότι δεν προχωράει αυτό, κινήσαμε και πάλι εμείς το ζήτημα σαν σύλλογος γονέων του πειραματικού γυμνασίου. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποφασίζουμε αν θα ιδρύονται καινούργια σχολεία και που αλλά ως σύλλογοι γονέων θα έπρεπε να χαιρετίζουμε κάθε νέο σχολείο που ιδρύεται.
Φέτος τον Σεπτέμβριο μάθαμε ότι υπάρχει μια άρνηση από τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας να φτιάξει πειραματικό λύκειο. Επισκεφθήκαμε τον διευθυντή ο οποίος μας είπε ότι δεν ήθελε αλλά τελικά θέλει και θα προσπαθήσει να ιδρυθεί πειραματικό λύκειο και στην συνέχεια θα λειτουργήσει. Εμείς τον ρωτήσαμε πως μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθεια του και μας είπε να μιλήσουμε για την μετατροπή υφιστάμενου λυκείου. Και έτσι εμείς είχαμε βγάλει εκείνη την ανακοίνωση».
Για την συστέγαση του πειραματικού γυμνασίου και λυκείου ο ίδιος ανέφερε ότι «προχωρώντας όμως τις συζητήσεις, η αρχαιολογία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να μπουν κοντέινερ στον χώρο του 1ου Γυμνασίου γιατί αποτελεί ιστορικό κτίριο. Προσπαθήσαμε να βρούμε και εμείς άλλες λύσεις. Εμείς προτείναμε, μετά από γενική συνέλευση, να γίνει το δημαρχείο Νέας Κυδωνίας, και όχι κάποιο άλλο υφιστάμενο λύκειο. Όλο αυτό το διάστημα εμείς σαν σύλλογος γονέων και κηδεμόνων προσπαθούσαμε να βρούμε μια λύση. Ο δήμος δεν είχε προτείνει καμία λύση. Εμείς επίσημα σαν σύλλογος απαιτούμε αρχικά να ιδρυθεί ένα πειραματικό λύκειο, να βρεθεί χώρος να στεγαστεί χωρίς να θίγονται τα υπάρχοντας λύκεια της πόλης».
Λύσεις που έχουν «πέσει» το τραπέζι αλλά δεν έχουν προχωρήσει
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του 2ου Γυμνασίου Χανίων Κώστας Μπροκαλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης μίλησε μεταξύ άλλων για τις πιθανές λύσεις που μπορούν να δοθούν για την στέγαση του πειραματικού λυκείου τονίζοντας ότι «μια λύση είναι η συστέγαση του πειραματικού γυμνασίου με το πειραματικό λυκείου για μια χρονιά στον χώρο του πειραματικού γυμνασίου. Τη δεύτερη χρονιά, πάλι ως προσωρινή λύση μέχρι να κατασκευαστεί το πειραματικό λύκειο, στην έκταση που παραχωρεί το πολυτεχνείο δίπλα στα πολυκλαδικό να μπουν προκάτ. Έχουν σταλεί επιστολές προς το υπουργείο παιδείας ωστόσο πιθανολογείται να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση για στέγαση σε προκάτ αίθουσες πειραματικού λυκείου. Προσπαθούμε όλοι να προτείνουμε κάποιες λύσεις, οι οποίες θα συζητηθούν ώστε να δοθεί επιτέλους μια λύση διαφορετικά τη νέα σχολική χρονιά το Πειραματικό Λύκειο θα βρεθεί χωρίς στέγη. Πρέπει να βρεθεί μια λύση όχι σε βάρος εφιστάμενου λυκείου».
Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι «φέτος ήταν τεράστιο λάθος που το Πειραματικό Γυμνάσιο πήρε τέσσερα τμήματα στην πρώτη γυμνασίου και έτσι έκαψε μια αίθουσα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί του χρόνου. Αν από την αρχή υπήρχε ο σχεδιασμός ότι δεν έχουμε λύκειο και ας ξεκινήσουμε με δυο τμήματα σε κάθε τάξη θα υπήρχε το περιθώριο να στεγαστεί και το λύκειο. Όταν χάθηκε όμως η πιθανότητα να στεγαστεί το λύκειο στην εκκλησιαστική σχολή πάλι τότε θα έπρεπε να το εξετάσουν αυτό και να είναι πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τα τμήματα που έπαιρναν».
Μια λύση ακόμη που έπεσε στο τραπέζι, ως προσωρινή, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπροκαλάκης είναι στέγαση του λυκείου στο κτίριο Παπαδόπετρου. Η πρόταση αυτή όπως υποστηρίζει είναι και αυτή προσωρινή για ένα δυο χρόνια μέχρι να βρεθεί κάτι μόνιμο στον χώρο του Πολυτεχνείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Χανίων τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα σχολεία είναι ήδη επιβαρυμμένα και οι αποφάσεις αυτές να μην θίγουν τα σχολεία και να δημιουργούν ένα έδαφος ώστε τα παιδιά του πειραματικού γυμνασίου να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα λύκειο. Αυτό που μας προβλημάτισε όμως είναι ο χρόνος που βγήκε στην δημοσιότητα το ενδεχόμενο μετατροπής του 2ου ΓΕΛ σε πειραματικό. Ήταν σε μια περίοδο εορτών όπου οι αντιδράσεις ενδεχομένως θα ήταν περιορισμένες και άρα θα μπορούσε να περάσει μια τέτοια πρόταση».
Ο πρόεδρος της ένωσης γονέων Σταμάτης Μαμάκας μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι κινήσεις αυτές μας οδηγούν να βγούμε στους δρόμους και να βρεθούμε κάτω από τα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων».
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιάννης Κυριακάκης μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι «αυτές τις μέρες κανείς δεν έχει εμφανιστεί για να πάρει την ευθύνη για όλο αυτό αλλά και για να προτείνει υπεύθυνα κάποιες λύσεις. Τα πειραματικά σχολεία υπάρχουν από το 1929 και μάλιστα να υπογραμμίσω ότι το πειραματικό σχολείο του πανεπιστήμιο Αθηνών έχει δυο τμήματα ανά τάξη. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστεί αν έχει ευθύνες αυτός που είπε να δημιουργηθούν τέσσερα τμήματα και τώρα δεν υπάρχει χώρος;»
flashnews.gr