Υπογεννητικότητα και brain drain συρρικνώνουν την χώρα – Έρευνα της ΔιαΝΕΟσις καταδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει ο «ανθός» της
Το σημερινό ελληνικό δράμα το οποίο βιώνουν οι νέοι στην Ελλάδα αποτυπώνεται στα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας την οποία διεξήγαγε η ΔιαΝΕΟσις. Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ελληνική νεολαία, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι χαμηλοί μισθοί, όπως απαντούν οι ίδιοι οι νέοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση κατά 6% του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου αφορούσε μόλις το 22% του συνόλου των εργαζομένων, οι οποίοι, ωστόσο, παραμένουν καθηλωμένοι «στη ζώνη της φτώχειας» και ζητούν άμεσα και δραστικά μέτρα για την προστασία του εισοδήματός τους.
Αμέσως μετά τους χαμηλές αποδοχές, έρχονται η ανεργία, το αβέβαιο επαγγελματικό και ασφαλιστικό μέλλον, το ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα, η κακή ψυχική υγεία, η αδυναμία δημιουργίας οικογένειας, η έλλειψη αξιοκρατίας δικαιοσύνης, η αδυναμία ανεξαρτησίας-αυτονόμησης, η έλλειψη ευκαιριών, η στέγαση, η μοναξιά, ο περιορισμός ελευθεριών-δικαιωμάτων, η κακή σωματική υγεία, οι φυλετικές και άλλες διακρίσεις να κάνουν τον βίο αβίωτο στους νέους.
Την ώρα που η Ελλάδα «καίγεται» από τον χαμηλό αριθμό γεννήσεων και τη συρρίκνωση του πληθυσμού της, το 80,2% των νέων της χώρας μας δηλώνει ότι δεν προχωρά σε τεκνοποίηση επειδή δεν μπορεί να το κάνει λόγω φτώχειας. Το 52,7% δηλώνει ότι για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα φταίει η κυβέρνηση. Το 49,1% δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας θα εξακολουθεί να είναι κακή και στο μέλλον.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι στα όρια της φτώχειας, είναι ίδια η φτώχεια» σημειώνει η ΓΣΕΕ, ζητώντας την επιβολή διατίμησης στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης με πλαφόν στις τιμές κυρίως των τροφίμων για έναν χρόνο.
«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανομή κερδών στο εθνικό εισόδημα και προτελευταία στη συμμετοχή των μισθών στο εθνικό εισόδημα, ενώ είμαστε δεύτεροι στην ακρίβεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προτελευταίοι στους μισθούς» σημειώνει η Συνομοσπονδία.
Στα ύψη η ακρίβεια
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ενόψει της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, ο κατώτατος μισθός από το… μακρινό 2011 έχει αυξηθεί μόλις κατά 66 ευρώ καθαρά, την ώρα που η ακρίβεια είναι στα ύψη και ο μέσος μισθός έχει μειωθεί το ίδιο διάστημα κατά 421 ευρώ.
Τα ευρήματα της έρευνας με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» παρουσίασαν στην ΕΡΤ ο διευθυντής περιεχομένου της ΔιαΝΕΟσις, Ηλίας Νικολαΐδης, και ο πολιτικός αναλυτής της Metron Analysis Γιάννης Μπαλαμπανίδης.
Πηγή: in.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.