Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων
και Υποδομών & Μεταφορών με πρωτοβουλία του Χάρη Μαμουλάκη
Την αναγκαιότητα ενίσχυσης των μικρομεσαίων κατασκευαστικών και τεχνικών επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσθεώρητες αυξήσεις των υλικών κατασκευής, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υποδομών & Μεταφορών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συπογραφή των Τομεαρχών Νίκου Παππά και Αλέξη Χαρίτση, καθώς και 37 Βουλευτών.
«Οι αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν αρνητική επίπτωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ο κατασκευαστικός κλάδος, ένας από τους σημαντικότερους της Ελληνικής οικονομίας αφού εμπλέκονται σε αυτόν, άμεσα ή έμμεσα, δεκάδες επαγγελματικές κατηγορίες, πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία. Ειδικά οι μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες που είναι πιο ευάλωτες στους κλυδωνισμούς της οικονομίας, πρέπει να ενισχυθούν αποτελεσματικά, άμεσα.».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι αυξήσεις των τιμών των υλικών κατασκευής, έχουν εκτοξεύσει το κόστος κατασκευής κατά 30% περίπου, με την εκρηκτική αυτή άνοδο να επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (EΛΣΤΑΤ). Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε ποσοστιαίες αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο κίνησης κατά 24,8%, στον σίδηρο οπλισμό 17%, στους χάλκινους αγωγούς 14,3%, στα θερμαντικά σώματα 8,7% και στα τούβλα 6,1%. Αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων, είναι οι ΜμΕ τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες να αδυνατούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος κατασκευής, ενώ ενδεχόμενη μετακύλισή του στον τελικό καταναλωτή, ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια του μεριδίου αγοράς τους και εν τέλει της βιωσιμότητά τους.