CBS: Μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία θέλει να στείλει ο Μπάιντεν – Διαψεύδει ο Καιρίδης

Το Αμερικανικό δίκτυο υποστηρίζει, πως η χώρα μας δεν θα αρνηθεί να δεχθεί έως και 500 μετανάστες από τη Λατινική Αμερική.

CBS: Μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία θέλει να στείλει ο Μπάιντεν – Διαψεύδει ο Καιρίδης

Σάλος προκλήθηκε από το δημοσίευμα του Αμερικανικού δικτύου CBS, που κάνει λόγο για σχέδιο απέλασης μεταναστών από τη Λατινική Αμερική σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν όσοι σκέφτονται να περάσουν τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα ειδικά γραφεία

Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα επικαλείται δύο πηγές που βρίσκονται στο περιβάλλον του πλανητάρχη και μιλά για ένα πλάνο που προβλέπει την εγκατάσταση μεταναστών (προερχόμενων από τέσσερα κράτη) στη χώρα μας και στη γειτονική Ιταλία, μέσω των γραφείων μετανάστευσης που έχουν ιδρυθεί επί διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Τα γραφεία ασφαλούς μετακίνησης, όπως είναι γνωστά στις ΗΠΑ, επιτρέπουν σε άτομα από την Κολομβία, το Εκουαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Κόστα Ρίκα, να κάνουν αίτηση, ούτως ώστε να εγκατασταθούν σε Αμερικανικό έδαφος.

Έως 500 άτομα θα υποδεχθούν Ελλάδα και Ιταλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Έτσι, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το CBS, υπάρχει μια ρύθμιση που θα επιτρέψει στην Ιταλία και την Ελλάδα να μπουν στη λίστα των χωρών στις οποίες μπορούν οι μετανάστες να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Η λίστα, πρέπει να σημειωθεί, περιλαμβάνει και την Ισπανία όπως και τον Καναδά. Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι η χώρα μας και η Ιταλία πιθανότατα θα δεχθούν να πάρουν περίπου 500 αλλοδαπούς ή και λιγότερους.

Διαψεύδει ο Καιρίδης

«Αναληθές» χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σε δήλωσή του. Όπως επισημαίνει -μεταξύ άλλων- σε ανάρτησή του, «η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία  συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο».

 

Σκληραίνει τη στάση του στο μεταναστευτικό ο Μπάιντεν

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Αμερικανική κυβέρνηση συνδύασε τα προγράμματα αυτά με αυστηρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που θεωρεί ότι οι μετανάστες δεν θα είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ, εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Ο Τζ. Μπάιντεν πρόκειται να εκδώσει εκτελεστική πράξη, με την οποία θα τίθενται περεταίρω εμπόδια στη χορήγηση ασύλου

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ του Δεκεμβρίου.

Επίσης, προκειμένου η μείωση αυτή να λάβει ένα πιο μόνιμο χαρακτήρα, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική πράξη, με την οποία θα απαγορεύονται οι αιτήσεις ασύλου όταν η μετανάστευση βρίσκεται σε έξαρση. Αυτό αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα του μεγάλου Αμερικανικού δικτύου.

Αναφορές στη «συμφωνία» στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο

Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς, προκειμένου να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων, που το μόνο που επιδιώκουν είναι να τους εκμεταλλευτούν και να κερδοσκοπήσουν», είπε ο Υπουργός.

Γιατί είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ

Στο ίδιο δημοσίευμα αναδεικνύονται οι λόγοι για τους οποίους αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι σημαντική, με αναφορές μάλιστα και στη μεταναστευτική κρίση που έχουν βιώσει οι δύο μεσογειακές χώρες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αυστηρή μεταναστευτική πολιτική Ελλάδας και Ιταλίας

Όπως ακριβώς οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, έτσι και η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δώσει μεγάλο αγώνα, με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία.

Αλλαγή πολιτικής

Όπως αναφέρει το CBS, Ελλάδα και Ιταλία, παρότι είναι «ελκυστικός προορισμός» για μετεγκατάσταση προσφύγων, συνήθως λειτουργούν ως πέρασμα για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, το δίκτυο επισημαίνει και τη σκλήρυνση της στάσης των δύο χωρών, που επισημαίνουν τη συχνά θανατηφόρα φύση των ταξιδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ειδήσεις Σήμερα:

Τα σχόλια είναι κλειστά.