Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας όπως ισχυρίζεται η Πολεμική Αεροπορίας της Ουκρανίας, αναφέρεται από ουκρανικά μέσα και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάγγελμά του. Ο πύραυλος έφερε συμβατική κεφαλή, σηματοδοτώντας μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου.
Το χτύπημα, το οποίο είναι το πρώτο παγκοσμίως που γίνεται από ICBM σε πεδίο μάχης, κάτι που τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του στόχευσε το Ντνίπρο (Δνείπερος) τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου 2024. Η επίθεση περιελάμβανε επίσης έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal και επτά πυραύλους κρουζ Kh-101, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.
Τα ρωσικά κανάλια στρατιωτικών αναλυτών ανέφεραν ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε αυτό που είναι γνωστό στην Ουκρανία ως η εταιρεία πυραύλων και διαστημικών πυραύλων Pivdenmash πρώην Yuzhmash, η οποία έχει την έδρα της στο Ντνίπρο.
Η Μόσχα μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε χώρα της οποίας τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση σε ρωσικό έδαφος
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς σε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας τα όπλα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Δύση κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει δοκιμές μάχης του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων «Oreshnik» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.
«Σε συνθήκες μάχης, ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά» όπως ανέφερε το ΑΠΕ.
Ξεπεράστηκε ένα ψυχολογικό όριο με την χρήση διηπειρωτικού για πρώτη φορά σε πεδίο μαχών
Η χρήση ενός ICBM σηματοδοτεί ένα επίπεδο κλιμάκωσης που δεν έχει ζήσει αυτή η γενιά, καθώς σε κανονικές συνθήκες χρήσης οι βαλλιστικοί αυτοί πύραυλοι φέρουν πυρηνική κεφαλή MIRV.
Τυπικά αυτή είναι η πρώτη προειδοποίηση πριν τη χρήση πυρηνικών, κάτι που όμως δεν διαφαίνεται να αποτελεί κίνδυνο επί του παρόντος. Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να εξοπλιστούν και με συμβατικές πολεμικές κεφαλές, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάτι πολύ ασυνήθιστο λόγω του πολύ υψηλού κόστους, με την Ρωσία να το χρησιμοποιεί για την επαναφορά της αποτροπής.
Οι ICBM μπορούν να εξαπολύσουν πολλαπλές πολεμικές κεφαλές και σε συνδυασμό με τις υπερηχητικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, δεν μπορούν να αναχαιτιστούν αποτελεσματικά στο σύνολό τους.
Βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων έχουν οι διηπειρωτικοί πύραυλοι κατ’ ελάχιστο
Ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος, που η Ουκρανία λέει πως εκτοξεύθηκε σήμερα προς την πόλη Ντνίπρο, ήταν ένας RS-26 Rubezh, ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.