«Αυτοκτονία» η διάσχιση του Φαραγγιού της Τρυπητής από ξένους τουρίστες – «Βρίσκουμε τα κόκκαλα τους οκτώ, δέκα χρόνια μετά»

Τα τελευταία 17 χρόνια τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να διασχίσουν το Φαράγγι της Τρυπητής

«Αυτοκτονία» η διάσχιση του Φαραγγιού της Τρυπητής από ξένους τουρίστες – «Βρίσκουμε τα κόκκαλα τους οκτώ, δέκα χρόνια μετά»

Ως ένα από τα πιο επικίνδυνα ορειβατικά μονοπάτια της Κρήτης χαρακτηρίζεται αυτό του φαραγγιού της Τρυπητής νότια των Χανίων, στο οποίο χάθηκε ο 67χρονος Γερμανός τουρίστας και ανασύρθηκε νεκρός το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, μετά από μια μεγάλη επιχείρηση με τη συνδρομή στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Συγκλονιστικές είναι οι αναφορές του προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κ. Σταύρου Μπαδογιάννη, ο οποίος χαρακτηρίζει αυτοκτονία την απόφαση ξένων τουριστών να διασχίσουν το φαράγγι της Τρυπητής, ενώ μιλά για περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί μετά από μήνες ή άλλων που δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Στο φαράγγι της Τρυπητής πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει. Έχουν μείνει για πάντα. Δεν έχουν ξαναβγεί. Άλλους τους έχουμε βρει και άλλους ποτέ. Και βρίσκουμε τα κόκκαλα τους οκτώ, δέκα χρόνια μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαδογιάννης, από τους Χανιώτες που το έχουν διασχίσει δεκάδες φορές, πάντα οργανωμένα, με ομάδες του Ορειβατικού. Ο ίδιος γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή το μονοπάτι και εξηγεί πως για τους γνώστες, δεν κρύβει μεγάλους κινδύνους, ωστόσο για τους πολίτες που έχουν άγνοια του ιδιαίτερου ανάγλυφου των ορεινών τόπων της Κρήτης, μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα θανάτου.

Περιγράφοντας πως ένας περιπατητής που διασχίζει μόνος μιας διαδρομή χάνει τον προσανατολισμό του και εγκλωβίζεται σε ένα σημείο, ο κ. Μπαδογιάννης είπε πως «προχωρά σε ένα φαράγγι, αρχικά έχει ένα μικρό σκαλοπάτι ένα μέτρο. Το κατεβαίνει. Μετά έχει ένα άλλο σκαλοπάτι ενάμιση μέτρο και το κατεβαίνει κι αυτό. Λίγο παρακάτω ένα άλλο 2,5 μέτρα. Σκέφτεται τι να κάνει και το κατεβαίνει. Παρακάτω που το σκαλοπάτι είναι έντεκα μέτρα θέλει να γυρίσει πίσω και εγκλωβίζονται».

Ο 67χρονος Γερμανός τουρίστας που ανασύρθηκε από βραχώδες σημείο ανατολικά της Τρυπητής, έκανε το μοιραίο λάθος να μπει μόνος, χωρίς νερό, σε ένα από τα πιο επικίνδυνα φαράγγια της Κρήτης. «Το μέρος κείνο είναι πολύ δύσκολο, πολύ δύσβατο, πρέπει να πάει κανείς πολύ οργανωμένα. Δε μπορεί τα γκρεμνά της Κατσαρομούρας να τα περπατάει ο καθένας. Είναι δηλαδή σκέτη αυτοκτονία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαδογιάννης. Για τον άτυχο Γερμανό τουρίστα, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων εκτιμά ότι προφανώς έκανε λάθος για να μπήκε εκεί. «Και χάρτη να κρατούσε έκανε λάθος. Το φαράγγι της Τρυπητής, ο Ορειβατικός Σύλλογος το περνάει κάθε χρόνο οργανωμένα. Το έχουν περάσει πάρα πολλοί Χανιώτες. Μπαίνουμε από τον Ομαλό ,έχουμε σωστή οργάνωση, κρατάμε τα κατάλληλα υλικά που πρέπει  ,σε μιάμιση μέρα μπορείς να βγεις εύκολα στην παραλία της Τρυπητής».

Το φαράγγι ξεκινά από τον Ομαλό και η έξοδος του είναι στην ομώνυμη παραλία ανάμεσα στη Σούγια και την Αγία Ρουμέλη. Ο άτυχος τουρίστας εκτιμάται πως βγήκε από το σηματοδοτημένο μονοπάτι με συνέπεια να εγκλωβιστεί. Για μια διαδρομή υψηλού κινδύνου που απαιτεί γνώση του ανάγλυφου της περιοχής, οργάνωση και πιστή τήρηση των οδηγιών ,μίλησε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κ. Σταύρος Μπαδογιάννης. «Από συγκεκριμένα μέρη πρέπει κανείς να περάσει για να μπορέσει να βγει .Γιατί εύκολα μπαίνει αλλά δύσκολα βγαίνει. Πρέπει να είναι κανείς γνώστης της περιοχής. Είναι η αριστερή πλευρά του φαραγγιού της Τρυπητής, την ξέρουν λίγοι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα μέρη, αλλά πραγματικά είναι απαγορευτικό για αλλοδαπούς να πηγαίνουν εκεί. Απαγορευτικό για τουρίστες», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης εξηγεί πως οι οδηγίες που δίνονται στους ξένους περιπατητές που ξεκινούν να εξερευνήσουν τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων στο νότιο τμήμα τους, είναι σαφείς, και πως αν τηρηθούν δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.  «Αν ακολουθήσει κάποιος τη σηματοδοτημένη διαδρομή, δεν κινδυνεύει. Υπάρχει βαθμός δυσκολίας που αποτυπώνεται σε όλους τους χάρτες, σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Κάποιοι υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και επίσης πεζοπορούν σε απαγορευτικές θερμοκρασίες», υπογράμμισε ο κ. Περράκης υπενθυμίζοντας την περίπτωση νεαρής Γαλλίδας που αποπειράθηκε να διασχίσει ένα από τα πιο εύκολα μονοπάτια, αυτό που Κουντούρα προς Ελαφονήσι και να επιστρέψει, αλλά με συνθήκες καύσωνα με συνέπεια να πεθάνει από αφυδάτωση.

Τα τελευταία 17 χρόνια τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να διασχίσουν το Φαράγγι της Τρυπητής. Ένας εξ αυτών δεν βρέθηκε ποτέ. Τον Ιούλιο του 2007 η εξαφάνιση ενός 37χρονου Πολωνού και της 40χρονης αδελφής του, εξελίχθηκε σε θρίλερ. Έξι μέρες έρευνών έληξαν όταν τα δύο αδέλφια βρέθηκαν νεκρά. Τον Απρίλιο του 2019 οι αρχές θα κινητοποιηθούν ξανά για τον 64χρονο Πολωνό επίσης Αντρίζ Βέμπερ. Ο εξοπλισμός του βρέθηκε, όχι όμως και ο ίδιος.

thumbnail_ΠΟΛΩΝΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ.jpg
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ.jpg

Μοιραία ήταν τα λάθη και για τον 67χρονο Γερμανό που μπήκε μόνος στις απόκρημνες πλαγιές της Τρυπητής.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.