Αλαλούμ έχει προκαλέσει η φωτογραφία με τις δύο ακτινογραφίες που ανήρτησε στο Facebook ακτινολόγος από το ΚΑΤ και που σε αυτήν αποτυπώνεται η ραγδαία επιδείνωση που προκαλεί ο κοροναϊός στους ασθενείς.
Ο λόγος που αυτές οι δύο ακτινογραφίες έγιναν viral δεν ήταν επειδή δείχνουν την διαφορά στον πνεύμονα του ασθενούς με κοροναϊό μέσα σε 7 ώρες, αλλά επειδή πολλοί παρατήρησαν πως στο κάτω μέρος έγραφε δίπλα από την ημερομηνία 2015. Έτσι πολλοί δεν άργησαν να πουν πως οι ακτινογραφίες είναι fake news.
Ωστόσο όπως απέδειξαν τα ellinikahoaxes τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Όπως αναφέρουν όντως στην κάτω πλευρά της οθόνης εμφανίζεται το διαθέσιμο, στον εκάστοτε αρμόδιο, ιστορικό ακτινολογικών-ακτινοδιαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων, που μάλιστα προσδιορίζονται με τις συντομογραφίες XR για τις ακτινογραφίες (XRAY), CT για τις αξονικές τομογραφίες και MRI για τις μαγνητικές (για τις δύο πρώτες συντομογραφίες βρίσκουμε αναφορές στο αυθεντικό στιγμιότυπο παραπάνω).
Η “επίμαχη” εγγραφή από το 2015, που με δυσκολία διακρίνεται και στην επεξεργασμένη εκδοχή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πραγματικότητα αποτελεί συντομογραφικό κείμενο – σύνδεσμο προς παλαιότερη αξονική τομογραφία, για την ακρίβεια αξονική αγγειογραφία (CT angiogram), η εικόνα της οποίας διαφέρει σημαντικά από αυτήν της ακτινογραφίας ακτίνων Χ.
Ανάρτηση της νοσηλεύτριας στην ιδιωτική ομάδα όπου αναρτήθηκαν οι αρχικές εικόνες.
Ανακεφαλαιώνοντας, η φωτογραφία – στιγμιότυπο οθόνης δεν παρουσιάζει ακτινογραφία του 2015. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται συντομογραφική ένδειξη – σύνδεσμος προς παλαιότερη αξονική αγγειογραφία, ανάμεσα σε άλλες ακτινολογικές εξετάσεις από το ιστορικό του ασθενούς, που είναι διαθέσιμες στον ιατρό.
Άρα, ο ισχυρισμός ότι η ακτινογραφία που βλέπουμε έχει χρονολογία 2015 και την δημοσίευσαν για να μας εξαπατήσουν, δεν ευσταθεί καθώς οι ημερομηνίες που φαίνονται είναι παλιότερες εξετάσεις από το ιστορικό του ασθενή.