Οκτώ είναι οι κατηγορίες «κόκκινων» δανειοληπτών – µαζί µε τους στρατηγικά κακοπληρωτές – οι οποίοι µένουν εκτός του νέου θεσµικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Έθνος, εκτός προστασίας θα βρεθούν:
1. Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου (αντικειμενική αξία α’ κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ, υπόλοιπο δανεισμού μέχρι 130.000 ευρώ, εισόδημα από 12.500 ευρώ για τον άγαμο έως 36.000 ευρώ για τρίτεκνη οικογένεια).
2. Δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, που όμως δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία.
3. «Κόκκινα» δάνεια με εγγύηση δευτερεύουσα κατοικία.
4. Τα δάνεια που δεν είχαν «κοκκινίσει» στις 31/12/2018, δεν ήταν δηλ. σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
5. Όσοι έχουν καταθέσεις το ύψος των οποίων υπερβαίνει- σύμφωνα με πληροφορίες- το 50% των οφειλών που πρόκειται να ρυθμίσουν. Δηλ. αν θέλουν να ρυθμίσουν «κόκκινες» οφειλές 130.000 ευρώ, οι καταθέσεις τους πρέπει να είναι μικρότερες από 65.000 ευρώ. Διαφορετικά αποκλείονται.
6. Επίσης, εκτός πλαισίου θα βρεθούν- σύμφωνα με πληροφορίες- εκείνοι οι δανειολήπτες που η συνολική ακίνητη περιουσία τους- εξαιρουμένης της α’ κατοικίας- υπερβαίνει το διπλάσιο της προς ρύθμιση οφειλής. Αν δηλ. πρόκειται να ρυθμίσει δάνεια 130.000 ευρώ, το εξοχικό, το σπίτι στο χωριό, το οικόπεδο ή τα αγροτεμάχια θα πρέπει να έχουν αξία χαμηλότερη από 260.000 ευρώ.
7. Όσοι δανειολήπτες έχουν βρεθεί εκτός του νόμου Κατσέλη με οριστική δικαστική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει «δόλος». Τέτοιου είδους αποφάσεις έχουν εκδοθεί για τις υποθέσεις που ο δικαστής διαπίστωσε ότι με δόλο ο οφειλέτης απέκρυψε ή παραποίησε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εισοδηματική ή περιουσιακή του κατάσταση.
8. Στόχος είναι ο νέος νόμος να μην αφήνει περιθώρια στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να τον χρησιμοποιούν ως «καταφύγιο», προκειμένου να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρχουν ισχυροί «κόφτες» που θα σκανάρουν το πλήρες περιουσιακό και εισοδηματικό προφίλ όλων εκείνων που θα καταθέτουν αίτηση υπαγωγής στο νέο πλαίσιο.
Τα αιτήµατα θα υποβάλλονται στην πλατφόρµα, στην οποία θα «φορτωθούν» τόσο τα τραπεζικά στοιχεία του κάθε δανειολήπτη (δάνεια, καταθέσεις), όσο και τα φορολογικά του στοιχεία (εισόδηµα, περιουσία, ακίνητα κ.λπ.).
Επίσης δεν θα ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις του νέου νόµου και για όλους εκείνους τους οφειλέτες για τους οποίους έχουν κινηθεί οι διαδικασίες κατάσχεσης επίσης περιουσίας τους. Δηλαδή έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωµής και κινηθεί οι διαδικασίες πλειστηριασµού.
Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί στη Βουλή µέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου, θα ψηφιστεί άµεσα και θα έχει ισχύ από την 1η Μαρτίου 2019, καθώς χθες, Πέμπτη έληξε η παράταση για υπαγωγή στον νόµο Κατσέλη.
Στο νέο πλαίσιο εκτιµάται ότι θα ενταχθούν 200.000 δανειολήπτες που είχαν «κόκκινες» οφειλές από στεγαστικά, καταναλωτικά και µικρά επαγγελµατικά δάνεια, µε προσηµείωση ή εγγύηση πρώτη κατοικία στις 31 ∆εκεµβρίου 2018.
Η νέα ρύθµιση έρχεται να αποκαταστήσει και µία αδικία του παρελθόντος. ∆ηλαδή όσοι έµποροι και επιτηδευµατίες, παρότι δεν το πρόβλεπε ο νόµος Κατσέλη, ζήτησαν την προστασία του, και το δικαστήριο µε οριστική απόφαση τους «πέταξε» εκτός, λόγω ιδιότητας, έχουν το δικαίωµα να υποβάλουν εκ νέου αίτηµα στην πλατφόρµα.
(ethnos.gr)
Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ellada/aytes-einai-oi-okto-katigories-daneiolipton-poy-menoyn-exo-apo-ton-diadocho-toy-nomoy-katseli/#ixzz5gv9TyYNM