Δεν είναι όλες οι σχέσεις ρόδινες. Υπάρχουν και εκείνες που μας μπλοκάρουν, μας γεμίζουν στρες, θυμό, άγχος ή πόνο. Το ζητούμενο σαφώς είναι ένα, η ευτυχία μας και, φυσικά, η εξέλιξη και η διατήρηση της σχέσης.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται πάντα σωστά. Πώς επιτυγχάνεται άραγε μια επιτυχημένη σχέση; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας δίνει τα τρία βασικά συστατικά της, τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να έχουμε μια υγιή σχέση.
Η κ. Μόσχα είναι σαφής. “Η ευτυχία σχετίζεται με την αγάπη”. Ερευνητές στο Harvard μελέτησαν 268 άνδρες για περισσότερα από 75 χρόνια για να καταλάβουν τι μπορεί να βοηθήσει στο να έχει ένας άνθρωπος μια καλή ζωή, καταλήγοντας τελικά στον συσχετισμό της ευτυχίας με την αγάπη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι περισσότεροι κάνουν λόγο για την αγάπη, θέλουν να την νιώσουν, να την αισθανθούν, να κάνουν ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις.
Πως όμως μπορούμε να αναπτύξουμε υγιείς σχέσεις που θα στηρίζονται στην αγάπη; Τι χρειάζεται να προσέξουμε; Η απάντηση στηρίζεται στην κατάκτηση τριών δεξιοτήτων που βοηθούν να ευδοκιμήσει μία σχέση και να αποκτήσει πιο γερές βάσεις.
1. Διορατικότητα – Συναίσθηση
Σίγουρα είναι πιο δύσκολο να αλλάξουμε μία συμπεριφορά όταν δεν καταλαβαίνουμε από πού προέρχεται. Για αυτόν το λόγο λέμε πως είναι μία από τις πιο βασικές δεξιότητες και τόσο σημαντική. Η συναίσθηση περιλαμβάνει τόσο την επίγνωση των δικών μας συναισθημάτων όσο και των συναισθημάτων των άλλων αλλά και την προέλευσή τους (από πού πηγάζουν). Ασφαλώς χρειάζεται να κάνουμε τη σχετική ενδοσκόπηση ώστε να κατανοήσουμε δικά μας συναισθήματα που μπορεί να προβάλλουμε στους άλλους. Πιο απλά, η συγκεκριμένη δεξιότητα μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι κάποιες φορές, μπορεί για παράδειγμα, να ξεσπάμε στον σύντροφό μας επειδή νομίζουμε ότι εκείνος μας ενοχλεί, ενώ στην ουσία μπορεί να είχαμε εμείς μία κακή μέρα στη δουλειά ή να έχουμε αγχωθεί σχετικά με κάτι άλλο.
Μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε μοτίβα που μπορεί να βλάψουν τη σχέση μας και να προβλέψουμε τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς μας. Επίσης, μέσω της διορατικότητας μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύ μας εκτιμά ο σύντροφός μας, να αναγνωρίσουμε τι κάνει εκείνος για εμάς, από την προετοιμασία του πρωινού καφέ έως …τον σεβασμό του.
2. Αμοιβαιότητα
Μπορεί να φαίνεται ευνόητο ότι και τα δύο μέλη της σχέσης έχουν σημαντικές ανάγκες που χρειάζεται να ικανοποιηθούν, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγουμε από τη δική μας εγωκεντρική συμπεριφορά. Η σχέση για να πετύχει χρειάζεται να περιλαμβάνει την αμοιβαιότητα ως προς τις συμπεριφορές, τους τρόπους αλλά και τα συναισθήματα. Να μπορούμε δηλαδή να αντιληφθούμε και να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες του άλλου ανθρώπου που είναι δίπλα μας, όπως και τις δικές μας επίσης και το αντίστροφο.
3. Διαχείριση συναισθημάτων
Αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας, να τις καταλάβουμε και να δούμε πως μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε -μαζί και τις συναισθηματικές μας ανάγκες- τότε είναι σαν να έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου για μία επιτυχημένη σχέση.
Το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού αφορά στο να μπορεί να δίνει ο ένας στον άλλο αυτό που χρειάζεται, ελέγχοντας τα συναισθήματά του. Όταν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, τότε μπορούμε και να διατηρήσουμε μία σχετική ηρεμία και κατανόηση προς τον άλλον και τα δικά του συναισθήματα, όπως και να μπορούμε να διαχειριστούμε ότι μπορεί να συμβεί στη σχέση μας.
Οι τρεις αυτές βασικές δεξιότητες μας ανοίγουν τον δρόμο προς μία αυθεντική σχέση, όπου ο ένας σέβεται αλλά και κατανοεί τον άλλον.