«Αναζητείτε σανίδα σωτηρίας από την “καταιγίδα Στέφανος” που έπληξε το κόμμα σας»
Επίκαιρη Ερώτηση- Τα μέτρα και τα ποσά των προκαταβολών- Στο πλευρό των πληγέντων πάνω από χρώματα και κόμματα
Εάν η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για τη Θεσσαλία, τουλάχιστον να μην υπονομεύει την υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ο ίδιος και το κόμμα του αναζητούν «σανίδα σωτηρίας» ύστερα από την «καταιγίδα Στέφανος» που έπληξε την Κουμουνδούρου.
Τη συγκεκριμένη επισήμανση έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφερόμενος στη μηνυτήρια αναφορά που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του για εξαπάτηση των εκλογέων! Είπε συγκεκριμένα: «Δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζουμε την κρίση, όλοι από την ίδια οπτική γωνία. Κάποιοι βλέπουν την τραγωδία της Θεσσαλίας ως ευκαιρία για πολιτική επιβίωση. Ο Θεσσαλικός κάμπος μετά τον Daniel γέμισε με βούρκο και λάσπη. Κάποιοι θέλησαν τα υλικά αυτά να τα μεταφέρουν και στην πολιτική. Διαστρεβλώνοντας συστηματικά δηλώσεις υπουργών – φυσικά κι εμού- αναζητούν «σανίδα σωτηρίας» από την καταιγίδα «Στέφανος» που έχει πλήξει το κόμμα τους».
«Αντί να τρέχετε στη Δικαιοσύνη και να αναζητείτε τρόπους για να πλήξετε τους πολιτικούς αντιπάλους σας, να αναλώσετε το χρόνο και τις δράσεις σας κάνοντας εποικοδομητικές προτάσεις προς όφελος της Θεσσαλίας ή αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα – ως ελάχιστο στοιχείο προσφοράς στον τόπο σας- να μην υπονομεύετε την υλοποίηση αυτών που έχουμε ήδη ανακοινώσει ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», είπε ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι όλη η ηγεσία του υπουργείου ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι συνεχής η παρουσία, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, «μέχρι να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της περιοχής και η ανασύσταση της αγροτικής παραγωγής».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας αναφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε: «Ο λαός έκανε την επιλογή του και είναι απόλυτα σεβαστή. Εμείς είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους προς όφελος των πολιτών της Θεσσαλίας, με συγκεκριμένα μέτρα και πρόγραμμα. Δίχως χρώματα. Δίχως κόμματα. Και για να επιτύχουμε τον στόχο μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε χωρίς διάκριση, με όλους τους φορείς που θέλουν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αγροτών και του συνόλου των πολιτών της περιοχής. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να πετύχουμε την όσο δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα. Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού και αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα».
Τα μέτρα για τη Θεσσαλία
Αναφερόμενος στα πρόσθετα μέτρα, άνω των 100 εκατ. ευρώ, που έχει λάβει το ΥΠΑΑΤ, τόνισε:
• περισυλλέξαμε και διαχειριστήκαμε τις χιλιάδες ζώων και πτηνών, αποφεύγοντας την υγειονομική βόμβα της μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής.
• απαλλαγή εκτιμητικών τελών καταμέτρησης νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με σκοπό την άμεση περισυλλογή τους και την προστασία της δημόσιας υγείας.
• σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Υγείας προχωρήσαμε σε απολύμανση των σταυλικών εγκαταστάσεων.
• ο ΕΦΕΤ διενήργησε επιτόπιους ελέγχους σε χώρους παρασκευής συσσιτίων και σχολικών κυλικείων και παρείχε συμβουλές για την υγιεινή των τροφίμων.
• λειτουργήσαμε τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης αγροτών και κτηνοτρόφων.
• Διανεμήθηκαν 4.500 τόνοι ζωοτροφές.
• ξεκινούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου οι ημερίδες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
• εξασφαλίσαμε την παροχή δωρεάν εξέτασης από το Μπενάκειο, για την παρουσία ή μη φυτοπαθογόνων στις καλλιέργειες.
• αναστολή ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία για δήλωση ΟΣΔΕ 2023.
• στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας, καθώς και μια σειρά ρυθμίσεων αγροτικής ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ.
• Επαναπροσδιορίσαμε την τιμή αποζημιώσεων των καλλιεργειών, βάσει των σημερινών τιμών για κάθε προϊόν.
• Αποφασίσαμε την ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών της Θεσσαλίας στα Σχέδια Βελτίωσης 2023. Συνολικά, 601 αιτήσεις ύψους 37.320.000 ευρώ. Ουσιαστικά, υπερ-διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για τη Θεσσαλία κατά 20 εκ ευρώ περίπου για τους νέους αγρότες.
• Ενεργοποιήσαμε το Μέτρο 5.2 (ΠΑΑ 2024-2022), ύψους 45 εκ. ευρώ. Θα χρηματοδοτήσει το 100% της αγοράς ζωικού κεφαλαίου και δημιουργίας νέων σταυλικών εγκαταστάσεων.
Μάλιστα, συμφωνήσαμε με τους τεχνικούς συμβούλους που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα να εκπονήσουν δωρεάν τις μελέτες για τους κτηνοτρόφους.
Επίσης, για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου εγγυητής του προγράμματος είναι η ελληνική πολιτεία.
• Υπογράψαμε ΚΥΑ κρατικών αποζημιώσεων προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ για απώλεια ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες.
• Κάναμε την κατανομή από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκ. ευρώ και αποζημιώνουμε τους παραγωγούς που δεν μπορούσαν να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ.
Αποζημιώνονται πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, καθώς και θερμοκηπιακές και ανθοκομικές καλλιέργειες.
• Δόθηκε παράταση ενιαίας ενίσχυσης 2023 μετά την καταληκτική ημερομηνία 11/09 χωρίς να επιβληθεί ποινή καθυστέρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλίας, Έβρου και Φθιώτιδας.
• Σύντομα θα ανακοινώσουμε πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης και για τους αγρότες της Λίμνης Κάρλα των οποίων τα κτήματα παραμένουν πλημμυρισμένα.
• Για τη στήριξη των αλιέων της περιοχής: Χορηγούμε κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ περίπου.
• Για τους μελισσοκόμους: συγκροτήσαμε ειδική επιτροπή με τους μελισσοκομικούς συλλόγους της Θεσσαλίας και υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ για να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκ. ευρώ έως το 2027 που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ. ετησίως.
Για τις αποζημιώσεις της Κρατικής Αρωγής:
Για προκαταβολή πρώτης αρωγής δόθηκαν:
Συνολικά 82,1 εκ. ευρώ σε 20.794 πλημμυροπαθείς (οικοσκευή, στεγαστική συνδρομή, επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτροφικές μονάδες)
Συνολικά 19,8 εκ. ευρώ σε 8.489 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.
12,4 εκ. ευρώ προς 6.189 αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο.
1,6 εκ. ευρώ προς 406 κτηνοτροφικές μονάδες με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο.
Τέλος, όπως επισήμανε:
Στον ΕΛΓΑ κατετέθησαν, έως 20 Οκτωβρίου, που ήταν η τελευταία παράταση, 30.088 δηλώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και 2.366 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, κατ’ αρχάς, 150 εκ. ευρώ για την πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων. Τις επόμενες μέρες, ο ΕΛΓΑ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων– μελισσοκόμων.
Οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή θα καταβληθούν πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
• Υπενθύμισε ότι στις 2 Νοεμβρίου θα συζητηθεί τροπολογία για το ακατάσχετο και το αφορολόγητο των ποσών που θα λάβουν οι πληγέντες αγρότες..
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν να κρατάνε ψηλά σε επίπεδο ΕΕ, το θέμα και για το λόγο αυτό, μετά από πρόσκλησή του, επισκέφθηκε την περιοχή, στις 5 Οκτωβρίου, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ενώ στις 9 Νοεμβρίου θα επισκεφθούν τη Θεσσαλία οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ.
Τέλος ερωτηθείς για το αν έχει ζητήσει τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι δεδομένων των λαθών που έγιναν στην προχθεσινή πληρωμή, ζήτησε τις παραιτήσεις της διοίκησης του Οργανισμού.