Άστεγοι: Πίσω από τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια “απλώνεται” η άλλη όψη της ζωής

Οι "μόνιμοι" και οι "περιστασιακοί" στα παγκάκια του Ηρακλείου - Διαρκής η παροχή βοήθειας από τον Δήμο Ηρακλείου

Άστεγοι: Πίσω από τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια “απλώνεται” η άλλη όψη της ζωής

Μήνας Δεκέμβριος, το κέντρο της πόλης έχει ντυθεί στα “γιορτινά” του, ζώντας την πιο λαμπερή περίοδο του έτους. Όμως κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αντικρίζουν την άλλη όψη του “νομίσματος”. Ζουν στα σκοτάδια, σε ένα παγκάκι, σε ένα πεζοδρόμιο, ενίοτε με συντροφιά τον σκύλο τους και με όλα τους τα υπάρχοντα να χωράνε σε μερικές σακούλες.

“Η Κοινωνική Υπηρεσία είναι διαρκώς στο πλευρό των αστέγων” – λέει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Γιώργος Τσαγκαράκης για τις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν βρεθεί στον δρόμο, είτε η κατάσταση έχει παγιωθεί είτε πρόκειται για μια προσωρινή συνθήκη.

Σχετική αναφορά του Cretalive για άστεγους ανθρώπους σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου – και όχι μόνο – πολλοί ήταν οι αναγνώστες που κατέθεσαν τις περιπτώσεις που γνωρίζουν ζητώντας από τον Δήμο Ηρακλείου να αναλάβει δράση για ανθρώπους που η ζωή τους δείχνει το πιο άσχημο πρόσωπό της.

Ο κ. Τσαγκαράκης δεν μπορεί να προσδιορίσει συγκεκριμένο αριθμό αστέγων, καθώς όπως εξηγεί στο Cretalive, υπάρχουν μεν εκείνοι που επιλέγουν αυτό τον τρόπο ζωής και αρνούνται οποιαδήποτε βοήθεια, υπάρχουν όμως και κάποιοι που μπορεί να φύγουν για κάποια 24ωρα από το σπίτι τους και μετά να επιστρέψουν, να μείνουν χωρίς δουλειά και μετά από λίγο καιρό να βρουν εργασία (συχνά και με τη συνδρομή του Δήμου) και να ορθοποδήσουν.

“Τη μια ημέρα μπορεί να είναι 8, την άλλη μπορεί να είναι 12” – αναφέρει ο κ.Τσαγκαράκης, σημειώνοντας ότι η Κοινωνική Υπηρεσία έχει συνεχή παρουσία και επανέρχεται στους ίδιους ανθρώπους, προτείνοντάς τους ξανά και ξανά βοήθεια. “Ο Δήμος είχε πάντα περιορισμένες δυνατότητες για βοήθεια, όμως κάθε φορά εξαντλεί αυτές τις δυνατότητές” – υπογραμμίζει ο ίδιος.

Πάντως ο Αντιδήμαρχος εκφράζει την εκτίμηση ότι στο Ηράκλειο “δε θα έχουμε έκρηξη του φαινομένου”. “Είναι περιπτώσεις ανθρώπων που για διάφορους λόγους βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να σκύβουμε πάνω από κάθε περίπτωση και να την εξετάζουμε χωριστά και αυτό πράττουμε” – σημειώνει ο ίδιος.

Μάλιστα, προσθέτει, οι βεβαιώσεις αστεγίας που ο Δήμος υπογράφει στο πλαίσιο της διαδικασίας εξασφάλισης επιδόματος αστεγίας υπερβαίνουν τις 100, όμως οι άστεγοι στην πόλη σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσοι, κάτι που σημαίνει ότι οι διαδικασίες για την εξασφάλιση επιδόματος πιθανότατα λειτουργούν και εξασφαλίζουν ένα μικρό, έστω, εισόδημα, που θα κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από τον δρόμο.

Εκείνοι που δε θέλουν να δεχτούν βοήθεια

Είναι σίγουρο λυπηρό το θέαμα ανθρώπων να έχουν κάνει “σπίτι” τους ένα παγκάκι, έχοντας εφοδιαστεί με χαρτόκουτες και κλινοσκεπάσματα για να προστατευθούν από το κρύο. Την ώρα που κάποιοι διαμαρτυρονται ότι “δεν έχουμε δει χειμώνα”, για τους άστεγους η κατάσταση αυτή είναι ανακουφιστική, καθώς οι κουβέρτες και οι χαρτόκουτες μικρή προστασία μπορούν να παρέχουν στο δρόμο.

Η πρώτη αντίδραση κάθε πολίτη που αντικρίζει έναν άστεγο είναι πως οι αρμόδιοι επιδεικνύουν αδιαφορία. Όμως, επαναλαμβάνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, υπάρχουν εκείνοι που δεν δέχονται βοήθεια.

“Υπάρχει άνθρωπος που ζει τρία χρόνια έξω”, αναφέρει ο Γ.Τσαγκαράκης, “που του έχει προταθεί πολλές φορές να βοηθηθεί για να φτιάξει τα χαρτιά του για επίδομα αστεγίας και αρνείται σταθερά”. Το γιατί, το ξέρει μόνο ο ίδιος.

Υπήρξε, επίσης, περίπτωση αστέγου, που πληρούσε τις προϋποθέσεις για να φιλοξενηθεί σε Ίδρυμα – κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί – όμως τελικά αρνήθηκε να πάει γιατί δεν ήθελε να αποχωριστεί το ζωάκι του.

Την ίδια ώρα έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν στον δρόμο από μια κακή “στροφή” της ζωής τους, όμως δέχτηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και κέρδισαν μια δεύτερη ευκαιρία. Μια τέτοια περίπτωση είναι εκείνη, κοπέλας που βρέθηκε να είναι άστεγη. Με τη συνδρομή του Δήμου ανέλαβε να φροντίζει μια ηλικιωμένη και πλέον έχει φύγει από τους δρόμους.

Στις στοχεύσεις της Αντιδημαρχίας είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός νόμιμου Κέντρου Αστέγων που θα μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, με τον αντιδήμαρχο ωστόσο να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αποδοχή από την πλευρά των αστέγων.cretalive.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.