Άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη:Το Μπλούμπεργκ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι στατιστικές και τα ψέματα

Ημερομηνία:

Μια βδομάδα τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία της προπαγάνδας του μια «έρευνα ανθεκτικότητας στον Covid-19» του Μπλούμπεργκ, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται στον… πάτο. Φυσικά με τα κριτήρια που έχει βάλει το αμερικανικό πρακτορείο. Αν είχε βάλει τα χρήσιμα κριτήρια, η Ελλάδα σίγουρα θα ήταν στην κορυφή. Αλλά, όπως έλεγε και ο Μαρκ Τουέιν, «υπάρχουν τα ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και οι στατιστικές».

«Δεν τα βλέπει έτσι το Μπλούμπεργκ», ακούμε και ξανακούμε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Το Μπλούμπεργκ δεν είχε την τύχη να συμμετέχει στη λίστα Πέτσα», μας είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλιόπουλος. «Η διαχείριση της πανδημίας από την ΝΔ είναι από τις χειρότερες στον κόσμο. Με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών η χώρα μας είναι 50η στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη. Από τον προηγούμενο μήνα πέσαμε 19 θέσεις που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες», πανηγύρισε ο κ. Τσακαλώτος.

Συμπέρασμα: Εκεί στο Μπλούμπεργκ, αν θέλουν να περιλαμβάνουν την Ελλάδα σε έρευνες κατάταξης χωρών, καλά θα κάνουν να λαμβάνουν υπόψη τους πως στη δική μας η χώρα υπάρχει το πιο ανεύθυνο και αλλοπρόσαλλο κόμμα στον κόσμο. Και σ’ αυτήν τη λίστα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κορυφή της κατάστασης…

Αλλά όχι μόνο αυτό. Τόσα κριτήρια έβαλε το Μπλούμπεργκ προκειμένου να φτιάξει την λίστα ανθεκτικότητας όσον αφορά στην πανδημία, ας έβαζε και μερικά ακόμη, προς χάριν της πραγματικότητας.

Με λίγα λόγια από την στιγμή που θέλεις να φτιάξεις μια δική σου λίστα κατάταξης χωρών, με δικά σου κριτήρια, τότε θα πρέπει να περιλάβεις και κάποια «σκληρά» κριτήρια, αρχής γενομένης από την γεωπολιτική. Διαφορετικά, όσον αφορά στην Ελλάδα – στην οποία παραδόξως το Μπλούμπεργκ αφιέρωσε ειδικό άρθρο – το μόνο που πετυχαίνεις είναι να προσφέρεις «επιχειρήματα» στην πιο χαιρέκακη αντιπολίτευση στον κόσμο.

Ποια κριτήρια επέλεξε το Μπλούμπεργκ

1.Κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κατά τον προηγούμενο μήνα, με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς

2. Δείκτης θνητότητας ως ποσοστό επί των κρουσμάτων του προηγούμενου μήνα, με στοιχεία από το ίδιο πανεπιστήμιο

3. Σύνολο θανάτων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας, επίσης με στοιχεία από το ίδιο πανεπιστήμιο.

4. Δείκτης θετικότητας. Ποσοστό των τεστ που καταλήγουν θετικά με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Πηγή το «Our World in Data».

5. Πρόσβαση στα εμβόλια. Ποσοστό πληθυσμού που έχει καλυφθεί από τις συμφωνίες για τον εφοδιασμό με εμβόλια. Πηγή το Bloomberg News.

6. Δείκτης αυστηρότητας lockdown. Όπως εξηγείται ένας υψηλός βαθμός αυστηρότητας δείχνει ότι η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα περιορίζονται υπερβολικά από τις κυβερνητικές πολιτικές. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρεται, ότι οι άνθρωποι δοκιμάζονται από μεγαλύτερη αναστάτωση στη ζωή τους και επομένως μπαίνουν σε χαμηλό βαθμό κατάταξης. Τα στοιχεία προέρχονται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

7. Δείκτης Κινητικότητας πληθυσμού. Αναφέρεται στην κίνηση πληθυσμού προς γραφεία και το λιανεμπόριο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας στοιχεία. Πηγή το Google Inc., Bloomberg Economics.

8. Πρόβλεψη ανάπτυξης ΑΕΠ 2020. Αναφέρεται στις αλλαγές προβλέψεων για το 2020. Πηγή το ΔΝΤ.

9. Δείκτης Συστήματος Υγείας. Αναφέρεται στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, με βάση 23 υποδείκτες από την προληπτική ιατρική, όπως τα παιδικά εμβόλια, ως την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Πηγή, Institute of Health Metrics and Evaluation.

10. Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Αναφέρεται στην ευημερία του πληθυσμού με βάση τρεις δείκτες: Προσδόκιμο ζωής, πρόσβαση στην εκπαίδευση, κατά κεφαλήν εισόδημα. Πηγή το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η «σούπα» με τα κριτήρια

Είναι αρκετά αυτά; Είναι τα πιο κρίσιμα; Για το Μπλούμπεργκ μπορεί. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα. Για την πραγματικότητα, όχι.

Πρώτον, διότι όταν κάνεις έρευνα για την ανθεκτικότητα των χωρών στην πανδημία, είναι δύσκολο να καταλήξεις σε ασφαλή συμπεράσματα όταν… πηδάς από την μια ήπειρο στην άλλη. Δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ούτε την ίδια ψυχοσύνθεση οι λαοί τους, ούτε την ίδια άποψη για την Δημοκρατία, ούτε αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στα περιοριστικά μέτρα, ούτε έχουν τόσα πολλά σύνορα με άλλες χώρες, ούτε το ίδιο μεταναστευτικό πρόβλημα, ούτε τις ίδιες επαφές με άλλες χώρες, ούτε την ίδια γεωγραφία, ούτε, ούτε…

Για παράδειγμα, είναι αδύνατον να συγκρίνεις την αρκετά απομονωμένη Νέα Ζηλανδία με μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είναι αδύνατον να συγκρίνεις την Κίνα και τις μεθόδους της με όσα μπορούν να γίνουν ανεκτά σε μια χώρα του δημοκρατικού δυτικού κόσμου. Τι δουλειά έχουν, επίσης, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Ινδία, το Βιετνάμ, το… Ιράκ και τα λοιπά; Πώς μπορούν να γίνου συγκρίσεις με την Δύση;

Γι’ αυτό και τα ECDC τα ξεχωρίζουν και δίνουν διαφορετικές λίστες για κάθε ήπειρο και πάντως ξεχωριστή λίστα για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δεύτερον, τι σημαίνει «πρόσβαση στα εμβόλια». Οι εκτός ΕΕ χώρες έχουν κάνει δικές τους διαφορετικές συμφωνίες με τις εταιρίες, ενώ στην ΕΕ οι συμφωνίες κλείστηκαν κεντρικά.

Τρίτον, πώς μπορείς να συγκρίνεις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά ημισφαίρια, όπου άλλες βγαίνουν από τον χειμώνα και άλλες μπαίνουν σ’ αυτόν;

Τέταρτον, πώς κρίνεται η ένταση του lockdown και η κινητικότητα του πληθυσμού για την Ελλάδα, για την οποία η έρευνα αναφέρει πως έχει επιβάλει ένα από τα πιο αυστηρά lockdown; Είναι αυστηρό ένα lockdown όπου λειτουργεί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας;

Τα πραγματικά κρίσιμα κριτήρια

Και κυρίως: Όταν κάνεις έρευνα για την ανθεκτικότητα στην πανδημία, δεν μπορεί να απουσιάζουν τα πιο κρίσιμα κριτήρια και μεγέθη: Πόσες κλίνες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν; Πόσους μήνες έμειναν ανοιχτά τα σχολεία; Ποιες χώρες τα κατάφεραν στην τηλεκπαίδευση; Πόσα lockdown επιβλήθηκαν; Πόσοι οι νεκροί στα γηροκομεία; Ποιες είναι οι περισσότερο τουριστικές χώρες; Ποιες χώρες έχουν σύνορα με περισσότερες από τρεις άλλες; Ποιες χώρες διαθέτουν μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση που μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις της σε όλη την επικράτεια – σε αντίθεση με αυτές που έχουν κυβερνήσεις μειοψηφίας ή έχουν τόσο αποκεντρωμένα συστήματα που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους; Δεκαεπτά Αυτονομίες, στην Ισπανία, περιφέρειες στην Ιταλία, κρατίδια στην Γερμανία και στην Αυστρία, καντόνια στην Ελβετία, ανάλογοι κατακερματισμοί στο Βέλγιο.

Και επίσης: Τι είδους «ανθεκτικότητα» στον κορωνοϊό έχει επιδείξει μια χώρα που έχασε τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους επειδή ενέσκηψε μια πανδημία; Τι είδους ανθεκτικότητα παρουσιάζουν χώρες που δεν κατάφεραν να πετύχουν ούτε μια ώρα τηλεκπαίδευσης; Όταν έχεις χάσει μια ολόκληρη εκπαιδευτική χρονιά πώς μπορείς να μπαίνεις στον λογαριασμό της οικονομικής ανάκαμψης και μάλιστα να βρίσκεσαι πάνω από χώρες όπου η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτούργησε κανονικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης;

Case study η κατάσταση στην Ελλάδα

Πολύ περισσότερο που για την Ελλάδα, εναντίον της οποίας το Μπλούμπεργκ αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο, όχι μόνο έπρεπε να υπάρχουν διαφορετικά ειδικά κριτήρια, αλλά και να παρουσιάζεται ως case study.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκε σε μια δεκαετή οικονομική κρίση, μια δεκαετή μνημονιακή περίοδο στη διάρκεια της οποίας επιβλήθηκαν σκληρά περιοριστικά οικονομικά μέτρα.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που συνορεύει με όλες τις βαλκανικές χώρες, όπου εδώ και μήνες η πανδημία παρουσιάζει τρομερή έξαρση.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει υποστεί το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που την στιγμή κατά την οποία ξεσπούσε η κρίση της πανδημίας, δεχόταν απόπειρα εισβολής από τα βόρεια σύνορά της.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία αντιμετωπίζει και μόνιμη απειλή πολέμου.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κατά την διάρκεια της πανδημίας, εδώ και δέκα μήνες, δεν έχει θέσει σε επιφυλακή μόνο το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού και του κρατικού μηχανισμού της, αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού.

Τέτοια χώρα, σε όλη την Ευρώπη, ίσως και σε όλον τον πλανήτη αν έψαχνε το Μπλούμπεργκ δεν θα την έβρισκε.

Κι’ αν όλα τα παραπάνω γενικά στοιχεία – αλλά και τα ειδικά – συνυπολογίζονταν στην έρευνα ανθεκτικότητας, τότε η Ελλάδα θα εκτοξευόταν χωρίς αμφιβολία στην πρώτη θέση.

Κάτι δεν πάει καλά…

Αλλά αυτό θα προϋπέθετε περισσότερο σεβασμό. Θα έπρεπε επίσης, αμέσως μόλις έβλεπαν τα αποτελέσματα βάσει των κριτηρίων τους, να είχαν συνειδητοποιήσει πως κάτι δεν πάει καλά – κυρίως επειδή αμφισβητούνται έντονα τα στοιχεία που δίνουν πολλές χώρες. Είναι θέμα λογικής και ελάχιστης επαφής με την πραγματικότητα:

-Η Τουρκία, με την οικονομία της να βουλιάζει, με το χάος να επικρατεί και με επιβεβαιωμένο το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγο καιρό δεν συνυπολόγιζε τους ασυμπτωματικούς – με τους ιατρικούς συλλόγους να καταγγέλλουν απόκρυψη κρουσμάτων και νεκρών στο… ίδιο το Μπλούμπεργκ – πώς είναι δυνατόν να βρίσκεται στη θέση 45 και πάντως πάνω από την Ελλάδα;

-Το Μεξικό του «συντρόφου» ΑΜΛΟ, με πάνω από 120.000 νεκρούς και με τις ίδιες τις αρχές να υποστηρίζουν πως οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι, πώς γίνεται να βρίσκεται τρεις μόνο θέσεις κάτω από την Ελλάδα;

-Η Ινδία με τον δεύτερο παγκοσμίως αριθμό κρουσμάτων και τον τρίτο παγκοσμίως αριθμό θυμάτων πώς βρέθηκε στη θέση 39;

-Το Ιράν με τους πάνω από 50.000 νεκρούς και το διεθνές οικονομικό εμπάργκο, πώς βρέθηκε στη θέση 46, τέσσερις θέσεις πάνω από την Ελλάδα; Ας αφήσουμε που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος πεθαίνει από τι στο Ιράν!

-Η Βραζιλία του Μπολσονάρου, αρνητή του κορωνοϊού και του εμβολίου, με τους σχεδόν 200.000 νεκρούς πώς βρέθηκε στη θέση 36, ενώ κατέχει την δεύτερη παγκοσμίως θέση σε θανάτους;

-Η Κολομβία με τους πάνω από 40.000 νεκρούς πώς βρέθηκε στο νούμερο 43 και μάλιστα να έχει ανέβει και πέντε θέσεις;

-Η Νιγηρία, όπου επικρατεί το απόλυτο χάος και η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ καταδυναστεύει τη χώρα, προχωρώντας ακόμη και σε απαγωγές μικρών παιδιών, είναι δυνατόν, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κατάλογο, να βρίσκεται στη θέση 31 και να έχει ανέβει και ένδεκα θέσεις;

Με λίγα λόγια, περπατά η οικονομία ανάμεσα στα φέρετρα;

Και τελικά τι γίνεται εδώ;

Η Ιρλανδία με 2.200 νεκρούς επί πληθυσμού 5 εκ., με τρίτο lockdown και με τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου να έχουν ήδη ματαιωθεί, βρέθηκε στην 15η θέση.

Το Ισραήλ που από τις 27 Δεκεμβρίου μπαίνει σε τρίτο lockdown και αντιμετωπίζει κυβερνητική κρίση βρέθηκε στη θέση 17, έχοντας μάλιστα ανέβει και τέσσερις θέσεις.

Η Βρετανία και η Ιταλία θρηνούν πάνω από 70.000 νεκρούς και η νόσος παρουσιάζει συνεχείς αναζωπυρώσεις με ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Η Γαλλία ξεπέρασε τους 62.000 νεκρούς. Η Ισπανία διαθέτει 17 στρατηγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θρηνεί πάνω από 50.000 νεκρούς που μπορεί να είναι και 70.000 – αν η κυβέρνηση Σάντσεθ Ιγκλέσιας καταφέρει να τους μετρήσει – ενώ έχει χάσει πάνω από 20.000 ηλικιωμένους στα γηροκομεία και ο τουρισμός της έχει βουλιάξει. Αλλά βρίσκεται στη θέση 33 και έχει ανέβει και 8 θέσεις.

Η Πορτογαλία κοντεύει τους 6.500 νεκρούς, η Αυστρία τους 5.800 και από το Σάββατο βρίσκεται σε τρίτο σκληρό lockdown, η Γερμανία αγγίζει τους 30.000 νεκρούς την ώρα που η πανδημία παρουσιάζει συνεχείς αναζωπυρώσεις και στις εντατικές οι βάρδιες είναι 12ωρες. Η Ελβετία, με πάνω από 7.000 νεκρούς και την Πρόεδρο της χώρας να δηλώνει «βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση», χρειάστηκε να φέρει τον στρατό για να βοηθήσει στα νοσοκομεία της. Η Ρωσία με πάνω από 53.000 νεκρούς και με ρεκόρ μολύνσεων στη Μόσχα, όχι μόνο βρέθηκε στη θέση 18, αλλά και ανέβηκε τέσσερις θέσεις. Αλλά και η Τσεχία, με 11.000 περίπου νεκρούς επί πληθυσμού μικρότερου των 11 εκ. η οποία πάει από lockdown σε lockdown, βρέθηκε στη θέση 42, έχοντας μάλιστα ανέβει και επτά θέσεις!

Επιπλέον, παντού στην Ευρώπη έχουν αναβληθεί τα τακτικά χειρουργεία, ενώ τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ευρωπαϊκών χωρών υψώνουν φωνή αγωνίας.

Όλοι αυτοί βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα, την οποία εμφανίζουν στη θέση 50 μεταξύ των 53 χωρών που επέλεξαν να περιλάβουν! Ευτυχώς δηλαδή που μια θέση κάτω από εμάς βρέθηκε το Περού, όπου το σύστημα υγείας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, κοντεύει τους 40.000 νεκρούς, τα νοσοκομεία έχουν ξεχειλίσει και βρίσκεται πολύ πίσω στις παραγγελίες εμβολίων.

Ούτε είναι καλά τα οικονομικά στοιχεία όλων αυτών των χωρών. Η Βρετανία αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση των τελευταίων 300 χρόνων! Η Αυστρία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία από το 1970! Ιαπωνία και Γαλλία ανακοίνωσαν ρεκόρ ανεργίας. Ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργοί Οικονομικών σε κοινή συνέντευξη προειδοποίησαν για κύμα πτωχεύσεων. Ισπανία και Πορτογαλία εμφανίζουν βουτιά στα τουριστικά έσοδα άνω του 80%. Και η Ινδία ανακοίνωσε πτώση του ΑΕΠ της κατά 7,5% μόνο τον Ιούλιο.

Ο χειμώνας έδιωξε την… Δημοκρατία!

Μπορεί κανείς να φανταστεί τις απαντήσεις – οι προοπτικές της οικονομίας, το ΔΝΤ, ο ΟΗΕ, η Οξφόρδη, είναι μια «δυναμική» λίστα… Οπότε πάει περίπατο η λογική και η διεθνής πραγματικότητα.

Και το καταπληκτικότερο όλων: Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι… οι Δημοκρατίες κυριαρχούν στο top 10 της λίστας, καθώς, όπως αναφέρεται, επιτυχία είναι να αντιμετωπίζεις την πανδημία προκαλώντας την μικρότερη αναστάτωση στον πληθυσμό και αν στηρίζεσαι λιγότερο στην επιβολή και περισσότερο στην εμπιστοσύνη και στην κοινωνική συναίνεση (σημειώστε ότι στο νούμερο 9 του… top 10, βρίσκεται η Κίνα όπου έπιαναν τον κόσμο με την απόχη και στο 5 η Σιγκαπούρη, όπου τα πρόστιμα πάνε σύννεφο, ακόμη και για την πιο μικρή παράβαση).

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ «όταν οι πολίτες εμπιστεύονται τις ηγεσίες τους, τα lockdowns μπορεί και να μην χρειάζονται καθόλου, όπως η Ιαπωνία, η Κορέα – και ως έναν βαθμό η Σουηδία – έδειξαν στην διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του χρόνου. Αν και σοβαρά κύματα χειμώνα αναμφίβολα αμφισβητούν τώρα αυτές τις περισσότερο ανοιχτές προσεγγίσεις».

Δηλαδή, μόλις έρχεται ο χειμώνας πάνε περίπατο και η εμπιστοσύνη και η… Δημοκρατία!

Μέσα στη σύγχυση, κάποιοι ανακάλυψαν την κοινωνική συνοχή! Όπως ο καθηγητής Άλαν Λοπέζ του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που εμφανίζεται να λέει: «Αν κανείς κοιτάξει την ιαπωνική κοινωνία, τις σκανδιναβικές κοινωνίες, εκεί υπάρχουν λιγότερες ανισότητες και περισσότερη πειθαρχία. Και αυτό μεταφράζεται σε μια πιο συνεκτική απάντηση και γι’ αυτό βρίσκονται στην κορυφή»!

Είναι πράγματι χώρες-πρότυπα;

Πράγματι, στη συγκεκριμένη λίστα, η «ανορθόδοξη» Σουηδία καταλαμβάνει την θέση 27! Μιλάμε για την Σουηδία όπου ο ίδιος ο βασιλιάς ομολόγησε ότι «αποτύχαμε», ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να συμφωνήσει αναφερόμενος στους υπερβολικά πολλούς θανάτους στα γηροκομεία, η οικονομία βυθίστηκε επειδή στηρίζεται στις εξαγωγές και το διεθνές εμπόριο έχει κλείσει. Και όπου ήδη άρχισαν να επιβάλλονται περιορισμοί.

Μιλάμε για την Ιαπωνία, η οποία στη λίστα Μπλούμπεργκ καταλαμβάνει την 7η θέση και πράγματι έχει πληγεί λιγότερο, αλλά από τότε που μπήκε ο χειμώνας πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ όσον αφορά στα κρούσματα και στις 17 Δεκεμβρίου οι αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο μεγαλύτερο από τα τέσσερα επίπεδα, με τον Ιατρικό Σύλλογο της πρωτεύουσας να ανακοινώνει ότι «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντλήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους». Παράλληλα, οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους στη διάρκεια των εορτών, ενώ ήδη από την αρχή της πανδημίας τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό, με την πόλη της Οζάκα να απευθύνει τον Απρίλιο και τον Μάιο έκκληση στους πολίτες να δωρίσουν τα πλαστικά τους αδιάβροχα στα νοσοκομεία καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό και κάποιοι γιατροί φορούσαν σακούλες σκουπιδιών για ποδιά, με πολλούς να χρησιμοποιούν ξανά τις ίδιες μάσκες!

Όσο για τη Νότια Κορέα, που στη λίστα Μπλούμπεργκ κατέλαβε την 8η θέση, στις 24 Δεκεμβρίου έλαβε περιοριστικά μέτρα άνευ προηγουμένου, καθώς βρέθηκε σε κόκκινο συναγερμό, με τα κρούσματα να φθάνουν σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Γι’ αυτό και απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων. Αυτό είναι ή δεν είναι σκληρό lockdown;

Και η Χιλή των 20 εκ. θρηνεί πάνω από 16.000 νεκρούς. Βρέθηκε, όμως, στη θέση 28 και ανέβηκε και δέκα νούμερα. Από την δύσμοιρη χώρα οι ειδήσεις που φθάνουν τον τελευταίο χρόνο είναι ειδήσεις ταραχών και κινητοποιήσεων.

Οι κανονικές λίστες

Γι’ αυτό, λοιπόν, οι πραγματικές λίστες είναι αυτές που καταγράφουν αποκλειστικά τα στοιχεία για την πανδημία.

Έτσι, στη λίστα του ECDC, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα στοιχεία προσφέρονται ανά ήπειρο. Και στην ευρωπαϊκή ήπειρο η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 19, κάτω από Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ρουμανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Δανία.

Σημειώστε ότι τα στοιχεία του ECDC περιλαμβάνουν συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και στοιχεία 14ημέρου.

Αλλά και στη λίστα του Worldometer, όπου αναρτώνται πάσης φύσεως στατιστικά στοιχεία από όλον τον κόσμο και από τις πιο επίσημες πηγές, η Ελλάδα βρίσκεται στην 62η θέση, κάτω από ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό, Πολωνία, Ιράν, Περού, Ουκρανία, Ν. Αφρική, Ολλανδία, Ινδονησία, Τσεχία, Βέλγιο, Ρουμανία, Χιλή, Ιράκ, Καναδά, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Πακιστάν, Ελβετία, Μαρόκο, Σουηδία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Αυστρία, Σερβία, Ουγγαρία, Ιορδανία, Νεπάλ, Παναμά, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ισημερινό, Ιαπωνία, Κροατία, ΗΑΕ, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Δομινικανή Δημοκρατία, Λίβανο, Κόστα Ρίκα, Σλοβακία, Αρμενία, Βολιβία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Δανία, Κατάρ, Μολδαβία και Γουατεμάλα.

Τα στοιχεία του Worldometer περιλαμβάνουν σύνολο κρουσμάτων, σύνολο νέων κρουσμάτων, σύνολο θανάτων, νέους θανάτους, σύνολο αποθεραπειών, ενεργά κρούσματα, νοσηλευόμενους στις εντατικές, σύνολο κρουσμάτων ανά 1 εκ πληθυσμού, σύνολο θανάτων ανά 1 εκ. πληθυσμού, σύνολο τεστ, σύνολο τεστ ανά 1 εκ. πληθυσμού και συνολικό πληθυσμό.

Στις δύο αυτές λίστες, όσο πιο χαμηλά βρίσκεσαι τόσο το καλύτερο.

Εντάξει κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που από το πρωί ως το βράδυ επιδίδεστε στην πιο μακάβρια προπαγάνδα των αριθμών και ξαφνικά λατρέψατε τη λίστα Μπλούμπεργκ, πιστεύοντας ότι μπορεί να σας σώσει;

Και τι θα λέτε τώρα που, ανήμερα των Χριστουγέννων, το ECDC χρωμάτισε με πράσινο την Ελλάδα, με τον δείκτη θετικότητας να πέφτει κάτω από το 4%;

Όσο για το Μπλούμπεργκ, αν έχεις μπροστά σου μια απρόβλεπτη πανδημία και φτιάχνεις μια δυναμική λίστα που υπόκειται συνεχώς σε αλλαγές, δεν αρθρογραφείς εναντίον μιας χώρας που μάχεται σε όλα τα μέτωπα. Απλά την σέβεσαι…http://www.elzoni.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κώστας Σημίτης :Λίγα λόγια, πολλά έργα,άρθρο του...

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου www.argiriadis.gr Βαθιά στο DNA του ελληνικού πολιτικού βίου...

Άρθρο του Αργύρη Αργυριάδη : Το...

Το στεγαστικό πρόβλημα και η αποτυχία του κράτους Του...

Κώστας Σημίτης :Λίγα λόγια, πολλά έργα,άρθρο του...

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου www.argiriadis.gr Βαθιά στο DNA του ελληνικού πολιτικού βίου...

Άρθρο του Αργύρη Αργυριάδη : Το...

Το στεγαστικό πρόβλημα και η αποτυχία του κράτους Του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αναγνώρισε και αντιμετώπισε την αρνητικότητα

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από αρνητικότητα συχνά χρησιμοποιούν συγκεκριμένες...

Κοπή πίτας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου

Μανώλης Μενεγάκης: Δημιουργική χρονιά προς όφελος των δημοτών, του...

Κορωνοϊός: Ψευτογιατρός πλασάρει σκευάσματα για δήθεν αποτοξίνωση από τα εμβόλια

Ο «θεραπευτής», όπως συστήνεται μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί,...