Α.Π.Ε. (Άχρηστες Πηγές Ενέργειας)
Δεδομένα:
– Οι ΑΠΕ εχουν την ονομαστική παραγωγική δύναμη και την πραγματική.
Η πραγματική, στις Α/Γ είναι από 15-35% και στα Φ/Β 5-20%, της ονομαστικής.
Ένας σταθμός Α/Γ, ονομαστικής δυναμικότητας 100 MW, στην καλύτερη περίπτωση θα παραξει 35 MW, η οποία δεν αποθηκεύεται, είναι ασταθής και διακοπτόμενη.
– Η ενέργεια που καταναλώνεται για να φτιαχτεί, άραγε αποσβήνεται από την 25χρονη, ασταθή λειτουργία της?
Η εξαγωγή και μεταφορά, του χάλυβα, των Σπάνιων Γαιών, από Σιβηρία, Κίνα , Αφρική στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, η κατασκευή, η μεταφορά, η εγκατάσταση και συντήρηση τους (με τα τεράστια συνωδά έργα) και την μετατροπή – επέκταση των συμβατικών σταθμών σε φυσικό αέριο, αποσβήνεται ποτέ?
– οι ΑΠΕ δεν κλείνουν κανένα συμβατικό σταθμό.
Στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, βρίσκεται η μελέτη του ΕΜΠ.
http://www.rae.gr/site/file/system/docs/misc/file20122011
Στα παραρτήματα και στα σενάρια, εξηγείται ξεκάθαρα, ότι στην διασυνδεδεμένη Κρήτη, όσες χιλιάδες MW ΑΠΕ και να μπουν όχι μόνο δεν κλείνουν τα συμβατικά, αλλα μεγαλώνει και η δυναμικότητα των ήδη λειτουργούντων ώστε να υποστηρίζουν την αστάθεια των ΑΠΕ, απλά θα λειτουργούν με φυσικό αέριο, εξίσου επικίνδυνο με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα.
– Το καλώδιο μεταφοράς έχει μεγάλες απώλειες.
Πχ το «πράσινο» ρεύμα που θα μεταφερθεί (?) από το αιολικό της Σητείας για να αποθηκευθεί στο Φράγμα στο Ρέθυμνο θα έχει απώλειες -20%, φανταστείτε την απώλεια του να μεταφερθεί στην Αθήνα.
– Οι ιδιαιτερότητες των ΑΠΕ, Κοινωνικά και Οικονομικά, είναι μεγάλος βάρος και με πολλά σκοτεινά σημεία και αυτό επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική – Κοινωνική Επιτροπή από το 2013 σε πόρισμα της προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή.
– Μελέτη του Harvard και του ΜΙΤ, «γκρεμίζει» εντελώς τα μεγάλα έργα ΑΠΕ, σαν υπεύθυνα αλλαγής του μικροκλίματος και τεράστιας «κατανάλωσης» ζωτικού χώρου.
https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/10/large-scale-wind-power-has-its-down-side/
https://globalchange.mit.edu/publication/14324
Μην ξεχνάμε ότι θεωρείται, πλέον, ΑΠΕ και η καύση απορριμμάτων, όπου πρόσφατα υιοθετήθηκε και στην Κρήτη.
– Οι ΑΠΕ είναι ένας κλάδος βασισμένος 100% στην επιδότηση του από τους λογαριασμούς ρεύματος, όπου οι εταιρείες παίρνοντας μας 100 ευρώ, κρατούν τα 97 και μας επιστρέφουν τα 3 ονομάζοντας τα αναπτυξιακό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.
Για την Ελλάδα, το ισοζύγιο, είναι καταστροφικό μιας και επιδοτώντας την εισαγωγή ξένων υλικών, ουσιαστικά δημιουργούμε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και δημόσιο χρέος στην Ελλάδα.
– Όταν σε λίγα χρόνια θα δηλωθεί επίσημα η αποτυχία τους, υπάρχει έτοιμη η εναλλακτική λύση προτείνοντας την πυρηνική ενέργεια.
Επίσημα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αλλα και δεκάδες άλλοι φορείς, μεθοδικά σπρώχνουν (ΕΝΕΑ – Πακέτο Γιούνκερ 20% στον λιγνίτη και 6% στα πυρηνικά), αρχικά, τα μικρά πυρηνικά ως ΑΠΕ και ως καθαρή ενέργεια που μπορεί να στηρίξει τις ασταθείς Α/Γ και Φ/Β προς ένα «βιώσιμο» ενεργειακά μέλλον.
https://www.iea.org/reports/sustainable-recovery
file:///C:/Users/user/Documents/Download/SmallModularReactorstheNextBigRenewableEnergySource.pdf
Τα επιχειρήματα των εταιρειών ΑΠΕ, να μεταφέρουν την συζήτηση με ειρωνικό τροπο ότι, «οι αντιδρώντες δεν θέλουν τις Α/Γ, γιατί σκοτώνουν τα πουλιά η γιατί δεν τις θέλουν στην αυλή τους» γίνεται με μοναδικό σκοπό, να μην αναγκαστούν να απαντήσουν στα παραπάνω, που αποδεικνύουν ότι οι ΑΠΕ, στην παρούσα τεχνολογία, είναι παντελώς άχρηστες.
Το δε επιχείρημα των ενεργειακών τοπικών συναιτερισμων, είναι η κατάντια της ελληνικής κοινωνίας που παραδέχεται ότι αφού αποφασίσαμε να καταστρέψουμε την οικονομία και το φυσικό περιβάλλον μας, τουλάχιστον, ας έχουμε κάποιο υλικό κέρδος.
Ψαρρας Δημήτρης