Παροχολογία και εκλογές στην Ελλάδα έχουν την ίδια μήτρα. Την άγνοια και την αναχρονιστική μικροσυναλλαγή. Τουτέστιν τον ανορθολογισμό. Έννοια που απέκτησε ταυτοτικά χαρακτηριστικά στην Ελλάδα των μνημονίων. Ωστόσο, όσο σύνηθες είναι να τάζουν όλοι οι πολιτικοί πρωταγωνιστές αυξήσεις, διορισμούς, μικροδιευθετήσεις και εν γένει «λαγούς με πετραχήλια» τόσο ασύνηθες είναι ένα κόμμα να απευθύνεται προεκλογικά στα ταπεινά ένστικτα των ανήλικων ψηφοφόρων. Σε αυτούς που έχοντας συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, έχουν (και ορθώς) δικαίωμα ψήφου και ετοιμάζονται για το Γολγοθά των πανελλήνιων εξετάσεων.
Στην προεκλογική περίοδο του 2023 και τούτο το «κάστρο έπεσε». Ούτε οι πανελλήνιες ούτε οι μαθητές έμειναν εκτός του λαϊκίστικού πλαισίου. Αντιθέτως, καλούνται νωρίς – νωρίς να συμβιβαστούν με το καθεστώς της πολιτικής συναλλαγής. Με ψηφίζεις και σε λίγες ημέρες, σε τούτες τις εξετάσεις, σου καταργώ την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Σου δίνω, λοιπόν, το δικαίωμα να συνεχίσεις το «ελληνικό όνειρο» σε κάποιο περιφερειακό πανεπιστήμιο από το οποίο πιθανότατα δεν θα αποφοιτήσεις ποτέ (είτε γιατί ουδέποτε είχες τα προσόντα να εισαχθείς και θα παρατήσεις τις σπουδές σου αναγκαστικά λόγω γνωστικής αδυναμίας είτε από επιλογή διότι σύντομα θα καταλάβεις ότι ένα υποβαθμισμένο πτυχίο έχει ελάχιστο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας).
Για να είμαστε ειλικρινείς το μοναδικό πρόβλημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι η διατήρηση ή κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Άλλωστε, το πνευματικό προλεταριάτο που συγκροτήθηκε με όρους αναγκαστικού κοινωνικού δικαίου στη μεταχουντική Ελλάδα θα συνεχίσει να τροφοδοτείται είτε διατηρηθεί είτε καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Μια χώρα που δεν έχει κεντρική εκπαιδευτική πολιτική και δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ επαγγελματικής, τεχνικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι εύλογο να παράγει στρατιές «ανέργων με πτυχίο».
Ωστόσο, αυτό που ενοχλεί είναι ότι εισάγεται με πολιτικούς όρους στην εκπαιδευτική κουλτούρα το «μάθημα της κομματικής συναλλαγής». Από τον πρόλογο του νέου «εκπαιδευτικού βιβλίου» το μήνυμα καθίσταται σαφές. «Ο πατέρας σου διορίστηκε γιατί έτρεχε για το κόμμα, εσύ θα περάσεις στο πανεπιστήμιο γιατί θα ψηφίσεις το κόμμα». The show must go on…
Δεν ξέρω πόσοι μαθητές θα «ψηθούν» από την προώθηση του μηνύματος στο Tik Tok. Πόσοι θα «τσιμπήσουν» και θα κάνουν το πρώτο εφηβικό, πολιτικό τους deal, ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστώντας στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις φετινές πανελλήνιες. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο εκμαυλισμός των νέων δεν έχει καμία σχέση με την αριστερή ιδεολογία. Στερείται οποιουδήποτε προοδευτικού προσανατολισμού. Αλήθεια τώρα, έπρεπε να «πουλήσουν τον παπά» και στα παιδιά παραμονές πανελληνίων; Πόσο πιο κάτω;
Τα σχόλια είναι κλειστά.