Στα διαχρονικά μηνύματα της Ενότητας, Αλληλεγγύης, Ελευθερίας, Δημοκρατίας, αναφέρθηκε σήμερα από την Κάντανο Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στους ήρωες του ολοκαυτώματος. Παρουσία πολιτικών-Στρατιωτικών Αρχων, Σωμάτων ασφαλείας ,της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού εκπαιδευτικών, μαθητών και πλήθους κόσμου τιμήθηκε σήμερα με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλίες, η 78η ιστορική επέτειος του ιστορικού ολοκαυτώματος.
Στο ιστορικό του ολοκαυτώματος αλλά και στα διαχρονικά του μηνύματα στις νεότερες γενιές αναφέρθηκαν σε ομιλίες τους παράλληλα με τον Περιφερειάρχη, ο Δήμαρχος Αντώνης Περάκης και ο διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ιστορικός Γιάννης Σκαλιδάκης. «Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, 78 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της Καντάνου αποδεικνύει πως αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε, να είμαστε συνεπείς στη μεγάλη, αυτή, υπόθεση της Μνήμης.
Οι δικοί σας άνθρωποι, οι νεκροί μας, είναι εδώ, παρόντες σε αυτόν τον τόπο που κοιτάζει με αισιοδοξία το αύριο.” ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του στο μνημείο των πεσόντων ο κ Αρναουτάκης.
Παράλληλα πρόσθεσε, ότι ”Σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων κατοίκων της Καντάνου και των γειτονικών χωριών, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους, που είναι καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού. Η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια. Μαζί όμως με τη μνήμη κρατάμε μέσα μας ζωντανή όσο ποτέ και την αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες, που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα, όπως αυτό του ναζισμού.
Διότι η μαζική σφαγή άμαχων θυμάτων, στα χωριά της Καντάνου, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενός ολοκαυτώματος. Μια τραγική και αδιάψευστη μαρτυρία, του που καταλήγει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς και τί παράγει μια ιδεολογία που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αντικείμενα, μέσα στην εξυπηρέτηση ενός απάνθρωπου σκοπού”.
Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας στην ομιλία του τόνισέ, ότι, ”Ήρθαμε εδώ για να διδαχθούμε από το χθες για το σήμερα, να φωτίσουμε το αύριο από το φωτεινό παρελθόν. Το χθες και όλη μας η ιστορία που μας διδάσκει ότι σε κρίσιμες στιγμές, όταν διακυβεύεται η υπόσταση της πολιτείας μας το μόνο όπλο που διαθέτουμε είναι η διατήρηση της ενότητας του λαού. Έχουμε το χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα της θυσίας των ηρώων, ώστε να μην επαναληφθούν, ποτέ, παρόμοια γεγονότα και κυρίως να μη γεννηθούν, ούτε να ευδοκιμήσουν, ποτέ, οι αιτίες που τα προξένησαν. Γιατί δεν υπάρχει λέξη, που να χωράει τόσο, πόνο, μίσος, οδύνη και ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όσο, η λέξη «Ολοκαύτωμα».
Μια λέξη που εκφράζει τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς ,ξεριζωμούς, στερήσεις, τραγωδίες, ορφάνια και θάνατο. Τεράστιος είναι ο κατάλογος των ελληνικών πόλεων και χωριών που κάηκαν από τους ναζί και χιλιάδες τα θύματα που σφαγιάστηκαν στο όνομα του φρικιαστικότερου παραλογισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα. Αυτός ο ζωντανός κατάλογος με τα ονόματα των νεκρών, μας επιβάλει το συντονισμό και την κοινή δράση. Τη δράση μέχρι την τελική δικαίωση, σε έναν αγώνα που η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι παρούσα με όλες τις, τις δυνάμεις. Σήμερα 78 χρόνια μετά, κάτω από αυτά τα χώματα, οι νεκροί της Καντάνου κρατάνε το σχοινί μέχρι να σημάνει η καμπάνα της δικαίωσης. Αυτόν τον ήχο της καμπάνας να είστε σίγουροι ότι θα τον ακούσουν όλοι όσοι δεν δείλιασαν, δεν υποχώρησαν και δεν φοβήθηκαν.”