Με δυναμικό τρόπο αποφάσισαν να διεκδικήσουν στο εξής λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν 17 μήνες μετά το φονικό σεισμό οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι. Σε μια μαζική γενική συνέλευση που έγινε την Κυριακή (12/3) στην κατάμεστη αίθουσα του Πολύκεντρου της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, δεκάδες σεισμόπληκτοι, παρουσία εκπροσώπων φορέων και της Εκκλησίας, της δημοτικής αρχής, βουλευτών κ.α., μίλησαν για τα “αγκάθια” που δεν τους επιτρέπουν να επιστρέψουν στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και στις ζωές τους και πρότειναν δυναμικές δράσεις για να πιέσουν ώστε αυτά να ξεπεραστούν.
“Θλίψη, οργή και αγανάκτηση“, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα” Κώστα Γκαντάτσιο, επικράτησαν στην χθεσινή έκτακτη μαζική γενική συνέλευση, καθώς παρά τα αλλεπάλληλα υπομνήματα, τις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. “Τα πράγματα, όπως όλοι διαπίστωσαν, δεν πάνε καλά. Το μελάνι για εμάς έχει τελειώσει και από εδώ και πέρα θα κινηθούμε με άλλες μορφές δράσης, πέραν των εγγράφων, των πρωτοκόλλων, των χαμηλών τόνων που είχαμε κρατήσει μέχρι τώρα“, είπε χαρακτηριστικά.
Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε, όπως εξήγησε, ομόφωνα τον σύλλογο να καταρτίσει ένα υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα των πληγέντων από τον σεισμό, το οποίο μαζικά τα μέλη της “Ελπίδας” θα επιδώσουν τις επόμενες ημέρες κατ΄αρχάς στην συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου θα βρεθούν πραγματοποιώντας, παράλληλα, παράσταση διαμαρτυρίας.
Μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι σεισμόπληκτοι θα ζητήσουν λύσεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και εφόσον αυτές δεν δοθούν τότε θα προχωρήσουν σε μια σειρά από κλιμακούμενες ενέργειες, με ύστατη την αποστολή υπομνημάτων, που έχουν ήδη ετοιμαστεί, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν χθες ήταν και η διαρκής διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έξω από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
Η γραφειοκρατία καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα
Όπως είπε ο κ. Γκαντάτσιος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, από τις 26 Οκτωβρίου του 2021, όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος, μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί κανένα θέμα, παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο ίδιος απαρίθμησε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σεισμοπαθείς, οι οποίοι εκτός από την γραφειοκρατία έρχονται τελευταία αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους με τα χρήματα της αρωγής από συγκεκριμένη τράπεζα, παρά το ακατάσχετο, ακόμη και με πλειστηριασμούς. Μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε, οι σεισμόπληκτοι ζητούν την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της αρωγής και να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. “Δε μπορεί ένα σπίτι που είναι κόκκινο να αντιμετωπίζεται το ίδιο με ένα πράσινο, με τις ίδιες διαδικασίες” σημείωσε. Ο σύλλογος διεκδικεί την καταβολή, χωρίς την υποχρέωση υποβολής και έγκρισης φακέλου, άπαξ χρηματοδότησης στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί πράσινα, ώστε να μπορέσουν αν επιδιορθώσουν τις ζημιές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τους 8.000 φακέλους που πρέπει να υποβληθούν έχουν κατατεθεί 1.200 και έχουν πάρει έγκριση ανακατασκευών και επιδιορθώσεων 7. “Όπως καταλαβαίνετε δεν προχωρά τίποτα” τόνισε ο κ. Γκαντάτσιος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ακόμα και η τοπική Πολεοδομία είναι υποστελεχωμένη, έχει μόνο έναν υπάλληλο και τέσσερις δήμους στην αρμοδιότητά της.
“Μπλοκάρισμα” ακατάσχετων λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων
Εκτός από την επίσπευση των διαδικασιών, ζητείται για τους σεισμοπαθείς κατά περίπτωση δικαιούχους επιστροφή/απαλλαγή ΦΠΑ, περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων, παράταση αναστολής πλειστηριασμών, επιδότηση ενοικίου κ.α.
Μάλιστα ο κ. Γκαντάτσιος αναφέρθηκε στην περίπτωση σεισμόπληκτου ΑμΕΑ, με εμφανή τα σημάδια της αναπηρίας του, που εδώ και 17 μήνες φιλοξενείται σε ξένο σπίτι καθώς η αίτηση για επιδότηση ενοικίου που έκανε απορρίφθηκε. Ακόμη, τόνισε, πως υπάρχουν τουλάχιστον δέκα σεισμόπληκτοι των οποίων οι λογαριασμοί με τα ακατάσχετα χρήματα της αρωγής έχουν δεσμευτεί από τράπεζα και παραμένουν μπλοκαρισμένοι, ενώ αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις 12 ακινήτων ιδιοκτησίας σεισμόπληκτων σε περιοχές των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Μάλιστα σε μια περίπτωση, υπογράμμισε, η διαδικασία πλειστηριασμού κινήθηκε 6 μέρες πριν από τη λήξη της αναστολής.https://www.ertnews.gr/