Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων επανήλθε στο προσκήνιο μετά την κλήση των πρώτων προσώπων που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτοι για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων που αφορούν παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών και προσωπικών δεδομένων προ ολίγων ημερών.
Η ενέργεια αυτή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση τους τελευταίους οκτώ μήνες, δείχνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η έρευνα έχει μπει πλέον στην τελική της ευθεία.
Οι πρώτοι ύποπτοι έχουν ήδη περάσει την πόρτα του Αρείου Πάγου και όπως έχουν δικαίωμα εκ του νόμου έχουν ζητήσει και έχουν λάβει αντίγραφα της δικογραφίας ώστε να συντάξουν τα υπομνήματα προς παροχή εξηγήσεων.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι με την ιδιότητα των υπόπτων πια έχουν ήδη καταθέσει 4 πρόσωπα.
Πρόκειται για ιδιώτες επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τις εταιρείες που φέρονται να έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση, την Intellexa και Cytrox.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ύποπτοι έδωσαν εξηγήσεις με τη μορφή πολυσέλιδων υπομνημάτων, τα οποία κατατέθηκαν από τους δικηγόρους τους, για τα αδικήματα που αφορούν παραβιάσεις τηλεφωνικού απορρήτου και τις νομοθεσίες για προσωπικά δεδομένα.
Ειδικοί πραγματογνώμονες διασταυρώνουν δύο λίστες, αυτήν του κ. Μενουδάκου της Αρχής Προστασίας με εκείνη που πήραν στα χέρια τους μετά την έφοδο στην ΕΥΠ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας σημαντικός αριθμός ονομάτων συμπίπτει στις δύο αυτές λίστες.
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μελετά αυτά τα κρίσιμα και σημαντικά στοιχεία και τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί από τον έλεγχο στην ΕΥΠ αλλά και τις καταθέσεις μαρτύρων που έχει λάβει κατά το προηγούμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως εκτός από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει κα άλλα σημαντικά πρόσωπα, όπως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, η τότε εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.