ΑΠΘ: Στα άκρα πάει την κόντρα με τους φοιτητές ο πρωθυπουργός – Διώκουν τους 49 συλληφθέντες

Ημερομηνία:

Νόμος και τάξη από Μητσοτάκη που ζητά οριστική διαγραφή φοιτητών μετά την πολύωρη πολιορκία της αστυνομίας στο ΑΠΘ. Το κατώφλι του αρμόδιου εισαγγελέα πέρασαν οι συλληφθέντες. Να αφεθούν ελεύθεροι ζητούν οι φοιτητές.
Να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου ενόψει των ευρωεκλογών αλλά και των μετρήσεων που δείχνουν τη Ν.Δ. να «αιμορραγεί» από τα δεξιά επιχειρεί ο πρωθυπουργός με αφορμή όσα συνέβησαν χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Με το μέτωπο απέναντι στους φοιτητές να παραμένει ανοιχτό παρά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να ζητήσει «μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών».

Ο νόμος 4957/ 2022 προβλέπει μέχρι και διαγραφή για τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη.

Επέμβαση της αστυνομίας

Συγκεκριμένα στα πειθαρχικά παραπτώματα που προβλέπεται μέχρι και οριστική διαγραφή περιλαμβάνεται και «η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».

Το «μπαλάκι» στα πειθαρχικά όργανα των πανεπιστημίων
Στο καθιερωμένο Κυριακάτικο μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλησε να στείλει μήνυμα, όπως έγραψε, μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό»: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν ‘’πάρτυ’’ στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής», ανέφερε με φανερή τη διάθεση να ειρωνευτεί τους σπουδαστές που είχαν σπεύσει να τονίζουν πως το Σάββατο το απόγευμα «απλώς διοργάνωναν εκδήλωση με μουσική, φαγητό και κρασί στον εξωτερικό χώρο του campus».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πρώτα απέρριψε τα περί «πάρτυ» αναφέρθηκε στα «επεισόδια» που ακολούθησαν λέγοντας πως «πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών». Έσπευσε μάλιστα να τονίσει πως «είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί».

Ο πρωθυπουργός έσπευσε μάλιστα να προσφέρει πολιτική κάλυψη στην επέμβαση της αστυνομίας αναμένοντας με «ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης μετά από την εκκένωση της κατάληψης» πράγμα και το οποίο έγινε με τα κατασχεθέντα να ανακοινώνονται από την ΕΛ.ΑΣ. και την προανάκριση να ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, για τους 49 συλληφθέντες η αρμόδια εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Πώς φτάσαμε στην επιχείρηση των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ
Προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ ύστερα από πληροφορίες ότι άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Η έφοδος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, η οποία τελεί υπό κατάληψη και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων με τους σπουδαστές να τονίζουν πως απλώς διοργάνωναν εκδήλωση με μουσική, φαγητό και κρασί στον εξωτερικό χώρο του campus και πως η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκε με εκδικητική διάθεση για να προκαλέσει ένταση.

Μετά την αστυνομική έφοδο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες στη πλατεία Χημείου. Μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού συνεδρίασαν το απόγευμα το Σαββάτου και κατήγγειλαν απουσία εισαγγελέα κατά της διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης.

«Ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα, μας είπαν ότι υπήρχε εισαγγελέας. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που γινόταν οι προσαγωγές. Δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα ΜΑΤ. Δεν υπάρχει λόγος παρουσίας δυνάμεων εφόσον σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί οι προσαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Ραπτάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήταν εκείνος που κάλεσε την αστυνομία και ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση. «Προπηλάκισαν ακόμα και εργαζόμενους καθηγητές» κατήγγειλε στην κάμερα ένα άλλο άτομο που ήταν στην συγκέντρωση.

Τι ανέφερε ο πρύτανης για την αστυνομική επιχείρηση
«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Και τόνισε πως «οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη ‘μοναδική αλήθεια’ τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ΑΕΙ».

Ακόμη, επισήμανε, ότι «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

Την Κυριακή οι συλληφθέντες (εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες 39 φοιτητές) οδηγήθηκαν κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης έξω από τα οποία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης από αλληλέγγυους, που φώναζαν συνθήματα υπέρ τους και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.

Η αρμόδια εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49). Οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση και θα δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, καθώς παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

«49»: Οι αστυνομικές δυνάμεις «έσπασαν το κτίριο»
Οι «49» με κείμενό τους στο infolibre.gr καταγγέλουν τις αστυνομικές δυνάμεις λέγοντας πως «κατά την επιχείρηση τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα» καταδικάζοντας παράλληλα «οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν».

Μεταξύ άλλων καταλήγουν αναφέροντας: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας».

«Παραμένουμε στις κατειλημμένες σχολές μας. Η κατάληψη της ΣΘΕ είναι ανοιχτή και συνεχίζει και καλούμε όλο τον κόσμο να την στηρίξει» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωλογίας – Φυσικού.

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ακριβά φάρμακα και στα φαρμακεία: Τι μένει...

Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι φαρμακοποιοί...

Ηξεραν πριν από πέντε χρόνια το «κύκλωμα...

Πριν από πέντε χρόνια είχε αναδειχθεί από την δημοσιογραφική...

Ακριβά φάρμακα και στα φαρμακεία: Τι μένει...

Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι φαρμακοποιοί...

Ηξεραν πριν από πέντε χρόνια το «κύκλωμα...

Πριν από πέντε χρόνια είχε αναδειχθεί από την δημοσιογραφική...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related