Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε πως η γκρίνια δεν είναι ίδιον ενός φύλου. Είναι χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων που έχουν μια δυσκολία στο να εκφράζουν το λόγο που έχουν κακή διάθεση.
Συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί έχουν ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στο να εντοπίσουν τη ρίζα του ‘κακού’, κατόπιν της συσσώρευσης πολλών πραγμάτων που τους έχουν ενοχλήσει και δεν ενημέρωσαν ποτέ για τη δυσανασχέτηση τους.
Πάμε τώρα, και στο θέμα μας.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Communication, όταν έχουμε κακή διάθεση, έχουμε την τάση να αναγνωρίζουμε λογοτεχνικές ή γραπτές ασυνέπειες, με πιο γρήγορο τρόπο.
Άρα είναι προτιμότερο να μη μιλάμε και… να κάνουμε κάτι που απαιτεί σημασία στη λεπτομέρεια.
Η καθηγήτρια ψυχολογίας και γνωστικής επιστήμης του University of Arizona, Vicky Lai συνεργάστηκε με επιστήμονες από την Ολλανδία, για να διερευνήσουν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος του ανθρώπου στη γλώσσα, ανάλογα με τη διάθεση τους.
Ας δούμε πώς ερμηνεύεται -μεταξύ άλλων και- το “τι έχεις;” – “Τίποτα” που επίσης, δεν κοιτά φύλα. Αφορά όσους δεν εκφράζουν στο σωστό timing τα συναισθήματα τους και ‘μαζεύουν’ ενοχλήσεις.
Όπως επισήμανε η καθηγήτρια Lai στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου της “η διάθεση και η γλώσσα φαίνεται να υποστηρίζονται από διαφορετικά δίκτυα εγκεφάλου. Την ίδια ώρα, έχουμε έναν εγκέφαλο, στον οποίον ανήκουν τα δυο διαφορετικά δίκτυα. Οπότε υπάρχει πολλή αλληλεπίδραση”.
Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως “όταν οι άνθρωποι έχουν αρνητική διάθεση, είναι πιο προσεκτικοί και αναλυτικοί. Εξετάζουν τι πραγματικά αναφέρεται σε ένα κείμενο και δεν ‘ακουμπούν’ απλώς στις προεπιλεγμένες γνώσεις τους για τον κόσμο.”
Γενικά, η διάθεση μετράει όταν εκτελούμε εργασίες
Η ερευνητική ομάδα επηρέασε τις διαθέσεις των συμμετεχόντων στη μελέτη, δείχνοντάς τους είτε αποσπάσματα από μια θλιβερή ταινία (“Sophie’s Choice”) ή μια αστεία τηλεοπτική εκπομπή. (“Τα φιλαράκια”).
Δόθηκε μια ψηφιακή έρευνα που μετρούσε τις διαθέσεις των συμμετεχόντων πριν και μετά την παρακολούθηση των κλιπ.
Τα αστεία κλιπ δεν φάνηκε να επηρεάζουν ιδιαίτερα τη διάθεση των συμμετεχόντων.
Τα θλιβερά κλιπ επιδείνωσαν τη ψυχική κατάσταση των συμμετεχόντων.
Στη συνέχεια, όλοι όσοι πήραν μέρος στην έρευνα είχαν την αποστολή να ακούσουν μια σειρά από συναισθηματικά ουδέτερες ηχογραφήσεις. Αποτελούνταν από ιστορίες τεσσάρων προτάσεων. Η κάθε μία ιστορία περιλάμβανε μια ‘κρίσιμη πρόταση’, είτε υποστηρίζοντας, είτε παραβιάζοντας μια προεπιλεγμένη ή οικεία γνώση λέξεων.
Κάθε “κρίσιμη πρόταση” εμφανιζόταν στις οθόνες των υποκειμένων, ανά μια λέξη τη φορά. Όπως συνέβαινε αυτό, τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν από ηλεκτροεγκεφαλογράφο.
Διαπιστώθηκε πως όταν τα υποκείμενα ήταν σε κακή διάθεση, εμφάνιζαν μια ποικιλία εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνδέεται στενά με την εκ νέου ανάλυση. Η επικεφαλής συγγραφέας εξήγησε το εξής:
“Ο εγκέφαλος βλέπει διαφορετικά τις ίδιες ιστορίες, όταν έχουμε διαφορετικές διαθέσεις. Η θλιβερή διάθεση συνδυάζεται με τάση για μεγαλύτερη ανάλυση”,
“Δείχνουμε ότι η διάθεση έχει σημασία και ίσως όταν κάνουμε κάποιες εργασίες θα πρέπει να προσέχουμε τη διάθεσή μας. Αν είμαστε σε κακή διάθεση, ίσως θα έπρεπε να κάνουμε πράγματα που είναι πιο προσανατολισμένα στη λεπτομέρεια. Όπως η διόρθωση κειμένων”.
Κατά συνέπεια, το να γκρινιάζεις δεν είναι πάντα τόσο καλό πράγμα. Δηλαδή, μπορούμε να κερδίσουμε κάτι, αν χειριστούμε σωστά την γκρίνια μας.
Σαν να είναι η λειτουργία του laptop μας ανάλογη με το επίπεδο της μπαταρίας
Οι ερευνητές εξήγησαν και ότι “όταν σκεφτόμαστε πώς μας επηρεάζει η διάθεση, πολλοί εστιάζουν σε πράγματα όπως το να είναι γκρινιάρηδες, να τρώνε περισσότερο παγωτό ή –στην καλύτερη περίπτωση– να ερμηνεύουν μεροληπτικά τα λόγια άλλων.
Συμβαίνουν ωστόσο, πολλά περισσότερα σε απροσδόκητες γωνιές του μυαλού μας. Αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Φανταστείτε τον φορητό υπολογιστή σας να είναι περισσότερο ή λιγότερο ακριβής, ανάλογα με το επίπεδο της μπαταρίας του. Φαίνεται αδιανόητο.
Αλλά στην επεξεργασία πληροφοριών από τον άνθρωπο, και πιθανώς επίσης στην (επεξεργασία πληροφοριών) συγγενών ειδών, φαίνεται πως συμβαίνει κάτι τέτοιο”.
Πηγή: News247.gr