Στο Ηράκλειο πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο κεφαλαιοποίησης του έργου LIFE IP RBMP (River Basin Management Plans) με τη συμμετοχή εκπροσώπων υπουργείων και κυβερνητικών φορέων της Μάλτας, αρμόδιων για τη διαχείριση των υδάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, εταίρων του προγράμματος, εκπροσώπων των φορέων διαχείρισης υδάτων στην Κρήτη καθώς και αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των προγραμμάτων LIFE (CINEA).
Το συνέδριο διεξάγεται στην Αίθουσα Συνεδριάσεων & Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση και διασύνδεση των νησιών της Μεσογείου συμβάλλοντας στην ανάπτυξη χρήσιμων διανησιωτικών επαφών μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου. Υπό την ομπρέλα του τίτλου «Μια εργαλειοθήκη για τη διαχείριση των υδάτων στα νησιά», παρουσιάζονται έργα και καινοτόμες δράσεις που εφαρμόζονται στα νησιά της Μάλτας στους τομείς της διαχείρισης της ζήτησης νερού, της προστασίας της ποιότητας του νερού, της σύνδεσης με το θαλάσσιο περιβάλλον και της ανάπτυξης προσαρμοσμένων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής στα νησιωτικά και παράκτια περιβάλλοντα.
Το έργο LIFE IP RBMP είναι ένα οκταετές πρόγραμμα (2018-2025) με προϋπολογισμό 17 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εκπονείται για την υποστήριξη εφαρμογής της Οδηγίας Πλαισίου για τα ύδατα στη Μάλτα ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη διαχείριση όλων των υδατικών πόρων της νησιωτικής μεσογειακής χώρας. Τα ειδικά μέτρα που προτείνονται, λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν από κοινού σε όλα τα νησιά της Μεσογείου, όπως η κλιματική επιδείνωση, η νησιωτικότητα, η ευπάθεια των φυσικών πόρων, η αλματώδης ανάπτυξη του τουρισμού και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, με τη διεξαγωγή του συνεδρίου επιδιώκεται να δημιουργηθούν οι δεσμοί και οι διαπροσωπικές σχέσης μιας αποτελεσματικής κοινότητας διαχείρισης των υδατικών πόρων στα νησιά της Μεσογείου, που θα διευκολύνει τη συνεχή ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, και τον εντοπισμό μελλοντικών ευκαιριών για έργα χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά και άλλα χρηματοδοτικά μέσα.
Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε η Γραμματέας Μαρία Κοζυράκη, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική τη διασύνδεση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των υπηρεσιών και φορέων προστασίας και διαχείρισης των κρίσιμων υδατικών πόρων των νησιών της μεσογειακής λεκάνης. «Σήμερα, με την επιδεινούμενη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών και την αντιπαλότητα μεταξύ οικονομικών παραγωγικών φορέων για τη χρήση του νερού, καθίσταται πιο αναγκαία και επείγουσα από ποτέ, η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης αξίας των τομέων της ενέργειας και του νερού μέσω ανθεκτικών, περιβαλλοντικά βιώσιμων και οικονομικά κυκλικών πρακτικών στα νησιά της Μεσογείου.»