Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, απέδωσε την απούλητη σταφίδα στην καραντίνα που είχαμε στη χώρα λόγω COVID-19
Προ των πυλών του νέου τρυγητού… και τουλάχιστον 750 τόνοι περυσινής σταφίδας στον νομό Ηρακλείου παραμένουν στα αζήτητα, με τους σταφιδοπαραγωγούς να μην ξέρουν αν θα υπάρξει κάποια λύση από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να καταφέρουν και φέτος να απλώσουν για σταφίδα, ακόμα και ποσότητες σταφυλιών της ποικιλίας σουλτανίνας, που λόγω καύσωνα βγήκαν εκτός της επιτραπέζιας χρήσης, με συνέπεια η σταφιδοποίησή τους να αποτελεί μονόδρομο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, οι περίπου 600 τόνοι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των μεταποιητών και οι 150 τόνοι στις αποθήκες των παραγωγών, με το αίτημα της οργάνωσης προς την κυβέρνηση να είναι να παρέμβει άμεσα και να απορροφήσει τη σταφίδα!
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, απέδωσε την απούλητη σταφίδα στην καραντίνα που είχαμε στη χώρα λόγω COVID-19, κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται και από την ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η “μαύρη” σταφίδα (κορινθιακή), για την οποία οι αγροτικοί φορείς της Πελοποννήσου κάνουν λόγο για μια ποσότητα κορινθιακής απούλητης σταφίδας που φτάνει τουλάχιστον τους 8.000 τόνους…
«Αυτά τα αποθέματα βρίσκονται ενόψει της νέας σταφιδοποίησης. Στις πρώιμες ποικιλίες, μέσα σε 20 με 25 μέρες θα πρέπει να ξεκινήσει η σταφιδοποίηση, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προοπτικές. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες που έχουμε από τους ίδιους τους παραγωγούς, στις αποθήκες τους πρέπει να υπάρχουν ακόμα από 100 έως 150 τόνοι σουλτανίνας. Και γύρω στους 600 τόνους έχουν απούλητη σταφίδα τα τρία σταφιδεργοστάσια στον νομό Ηρακλείου. Αυτή η σταφίδα είναι αδιάθετη λόγω του κορωνοϊού…».
Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει; Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει: «Αυτή η σταφίδα μπορεί, μέσα από κάποια προγράμματα, να προωθηθεί στον στρατό, στα σχολεία, τα νοσοκομεία κ.λπ., και εμείς επιμένουμε ως προς αυτή τη δυνατότητα.
Και ταυτόχρονα οι κρατικοί παράγοντες ας βοηθήσουν όσο μπορούν στον αποκλεισμό σταφίδας από την Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες, μέσα από τους ελέγχους για τυχόν υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης δεν μπορείς να εμποδίσεις αυτές τις εισαγωγές. Όμως μπορείς μέσα από τους ελέγχους για τα φυτοφάρμακα να τις περιορίσεις…».
Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής υπενθυμίζει ότι, ενώ η χώρα μας στην εσωτερική αγορά καταναλώνει κάθε χρόνο πάνω από 5.000 τόνους, εντούτοις έχουμε απούλητες σταφίδες, ακριβώς επειδή υπάρχει η διαφορά του νομίσματος, που κάνει την εισαγόμενη σταφίδα για τους ντόπιους επιχειρηματίες ως… πιο συμφέρουσα. «Η παγκοσμιοποίηση, φυσικά, ευνοεί μόνο τις βαριά βιομηχανικές χώρες…
Που απορροφούν φτηνά αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες. Εμείς έχουμε ήδη στείλει το αίτημά μας εκπροσωπώντας τους αμπελουργούς. Διότι οι αμπελουργοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια αγωνία για το τι θα κάνουν φέτος τη σταφίδα τους. Και από ’κει και πέρα, ας δουν και οι μεταποιητές μας πώς θα πιέσουν κι εκείνοι την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα…».
Ανησυχητικό
Την ίδια ώρα, δεν είναι ό,τι καλύτερο να έρχεται ο νέος τρυγητός με τέτοια αποθέματα. «Διότι πρέπει να ξέρει ο κόσμος τι ποσότητα θα σταφιδοποιήσει και φέτος. Πάντως, έχει σημασία, από την άλλη, ότι εγκρίθηκε και η απόσταξη κρίσης για το κρασί έστω και με το κονδύλι των 9 εκατομμυρίων ευρώ, που θεωρούμε πως δε φτάνει.
Θα χρειαστούν και άλλα χρήματα για τη σωστή υλοποίηση του προγράμματος. Μπορούμε να πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, για παράδειγμα, κάποια εκατομμύρια ακόμα και να τακτοποιηθεί το κομμάτι του οίνου.
Εξάλλου, τα χρήματα δε χάνονται, αφού τα αποθέματα κρασιού πηγαίνουν για οινόπνευμα, που προορίζεται για ιατρικούς σκοπούς στα νοσοκομεία και δε χρειάζεται να εισάγουμε από το εξωτερικό», όπως μας λέει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτη, Πρίαμος Ιερωνυμάκης…
Σε επαφές με Κόρινθο
Θα επιδιώξουν συνάντηση στο υπουργείο
Ο συνδικαλιστής εκφράζει ως μεγάλη, στην παρούσα φάση, την αναγκαιότητα ο κόσμος να βγει από το άγχος τού τι πρέπει να κάνει τη σταφίδα του.
«Γι’ αυτό τον λόγο εγώ θα επιδιώξω να έχω μια συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα στη νέα εβδομάδα. Είμαι σε επαφή και με τους Κορίνθιους, που και αυτοί είχαν συνάντηση με το υπουργείο, δηλώντας πως η δική τους αδιάθετη ποσότητα σταφίδας έχει φτάσει τους 8 χιλιάδες τόνους»…
Στο μεταξύ, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί τους αμπελουργούς να μην ξεχνούν πως το σταφύλι σουλτανί έχει αποκλειστικά και μόνο – βάσει κοινοτικής νομοθεσίας – δύο επιτρεπόμενες χρήσεις. Η μία είναι η επιτραπέζια χρήση και η άλλη η χρήση της σταφιδοποίησης.
Έτσι, δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγήσουν το προϊόν στα οινοποιεία και, ως εκ τούτου, θα πρέπει από τώρα να ξέρουν αν και κατά πόσο υπάρχουν οι προοπτικές για την απορρόφηση της αποθεματικής σταφίδας. Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει με πολύ περιορισμένες ποσότητες η εξαγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού της σουλτανίνας στον νομό Ηρακλείου.
Λόγω του καύσωνα του πρόσφατου, δηλαδή, αλλά και προηγηθέντος παγετού, τα επιτραπέζια σταφύλια μειώθηκαν δραματικά και προφανώς αυξάνονται τα σταφύλια που θα σταφιδοποιηθούν, αφού έχουν χάσει την εμπορικότητά τους για τις αγορές του εξωτερικού.
Στη Βουλή έφτασε η αδιάθετη σταφίδα
Στη Βουλή “έφεραν” το δημοσίευμα της “Ν.Κ.”, με τις δηλώσεις του προέδρου της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη για τους 750 τόνους της περυσινής απούλητης σταφίδας, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης και σε πρωτοβουλίες προώθησης της ελληνικής σταφίδας.
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, αναφέρει τα εξής: «Να προβεί στην άμεση ανεύρεση λύσης για την απορρόφηση της αδιάθετης ποσότητας σταφίδας της περσινής χρονιάς στην Κρήτη ζητούν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταθέτοντας σχετική ερώτηση με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.
Αν και σε μερικές ημέρες ξεκινά ο φετινός τρυγητός, οι αμπελουργοί δε γνωρίζουν αν θα πρέπει να “απλώσουν” σταφύλια για την παραγωγή σταφίδας, αφού υπάρχουν αδιάθετοι 750 τόνοι περσινής σταφίδας μόνο στην Κρήτη.
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς η ποικιλία σουλτανίνας στον νομό Ηρακλείου τέθηκε εκτός επιτραπέζιας χρήσης λόγω καύσωνα, όπως ήδη ενημερώθηκε με πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβαση ο υπουργός.
Σύμφωνα με την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, από τους 750 αδιάθετους τόνους, οι περίπου 600 βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των μεταποιητών και 150 τόνοι στις αποθήκες των παραγωγών.
Σε τρεις εβδομάδες ξεκινά η νέα σταφιδοποίηση στις πρώιμες ποικιλίες και θα πρέπει η αδιάθετη σταφίδα της προηγούμενης χρονιάς να διατεθεί.
Γι’ αυτό οι αμπελουργοί Κρήτης ζητούν την παρέμβαση του κράτους, αφού μία από τις προτάσεις της Οργάνωσης είναι να απορροφηθεί μέσα από προγράμματα, που αφορούν τη σίτιση στον στρατό, στα νοσοκομεία και τα γεύματα στα σχολεία.
Παράλληλα, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγόμενες από Τουρκία και τρίτες χώρες σταφίδες, θέμα για το οποίο επίσης επιστήθηκε η προσοχή του αρμόδιου υπουργού, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, αλλά και να αυξηθούν οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος της απόσταξης κρίσης.
Σημειώνουμε ότι η σουλτανίνα, βάσει κοινοτικής οδηγίας, μπορεί να έχει μόνο επιτραπέζια χρήση ή σταφιδοποίηση, και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στα οινοποιεία.
Περιμένουμε την άμεση απάντηση και τις ενέργειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Η ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου
Στη δική του, επίκαιρη ερώτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφέρει τα εξής: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αλλά και με παραγωγούς, στην Κρήτη παραμένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες σταφίδας, περίπου 750 τόνοι, στις εγκαταστάσεις των μεταποιητών αλλά και στις αποθήκες των παραγωγών.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών εκφράζουν την αγωνία τους τόσο για τη διάθεση της σταφίδας, αλλά και για την πληρωμή των παραγωγών, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού η ελληνική σταφίδα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, που είναι και φθηνότερο προϊόν αλλά και υποδεέστερο ποιοτικά.
Επειδή η υψηλή διατροφική αξία της ελληνικής σταφίδας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα μία από τις πιο σημαντικές υπερτροφές που δεν πρέπει να λείπει από μια ισορροπημένη διατροφή,
Επειδή, παρά την υγειονομική κρίση και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η σταφίδα δεν εντάχθηκε στους πληττόμενους ΚΑΔ, με συνέπεια οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης,
Ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:
– Προτίθεστε και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να λάβετε μέτρα στήριξης της ελληνικής σταφίδας, ώστε να στηριχθεί το εγχώριο και ποιοτικό αυτό προϊόν; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ενταχθεί ο κλάδος στους πληττόμενους;
– Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την προώθηση της ελληνικής σταφίδας ώστε να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος μη απορρόφησης των μεγάλων συσσωρευμένων ποσοτήτων;».