Σε 1.750 ανέρχεται ο αριθμός των αστυνομικών – φρουρών που έχουν αποσυρθεί μέχρι τώρα από τη φύλαξη δεκάδων πολιτικών, δικαστών, επιχειρηματιών και άλλων ιδιωτών κατόπιν των προ τριμήνου εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο και τη ΔΕΘ.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι ο αρχικός στόχος της επιστροφής περί των 2.000 αστυνομικών σε μάχιμες υπηρεσίες είναι πλέον εφικτός, παρότι στο 20-30% των περιπτώσεων υποβάλλονται ενστάσεις από τους φρουρούμενους στους οποίους μειώνεται ή καταργείται η φύλαξη.
Οπως, ωστόσο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα είναι αβάσιμα, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται.
Μάλιστα, μνημονεύουν χαρακτηριστικά ότι συγκεκριμένοι κρατικοί λειτουργοί που έχουν στο παρελθόν ασχοληθεί με υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα έχουν επικαλεσθεί απειλή από ενόπλους πλην, όμως, οι «διώκτες» τους έχουν… αποβιώσει προ πολλών ετών.
Παρ’ όλα αυτά, πιέσεις ασκούνται και από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αιτούνται, όχι μόνο την παραμονή των ενστόλων στο πλευρό τους, αλλά και τη διάθεση υπηρεσιακών οχημάτων.
Αστυνομική φύλαξη
Τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» απόσυρσης αστυνομικών από VIPs και επιστροφής τους στη μάχιμη υπηρεσία αποτελούν οι πρώην δικαστικοί, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, ενώ ακολουθούν οι πολιτικοί που δεν έχουν πλέον τη βουλευτική ιδιότητα.
Οι τελευταίοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν θα έχουν πλέον ούτε έναν αστυνομικό-συνοδό ασφαλείας.
Ακόμη, μειώνεται κατά 50-80% η αστυνομική φύλαξη από επιχειρηματίες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να αποκλεισθεί και ένας δεύτερος γύρος συρρίκνωσης του αστυνομικού προσωπικού που διατίθεται για τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ., 6.000-7.000 αστυνομικοί αναλώνονται στη φρούρηση 1.000-1.200 πολιτικών, ιδιωτών, διπλωματών, δικαστών, ενστόλων και άλλων ιδιωτών. Η μείωσή τους, βάσει της πρωθυπουργικής εξαγγελίας, αφορά στο 40% του συνόλου. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξε η ανυπαρξία -την τελευταία πενταετία- ενόπλων οργανώσεων.
Από τη φρουρά του Πρωθυπουργού (σ.σ. σε αυτήν περιλαμβάνεται και η φρούρηση του Μεγάρου Μαξίμου) έχουν αφαιρεθεί περίπου 85 άτομα και τουλάχιστον 40 έχουν αφαιρεθεί από τη φρούρηση στελεχών και γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τις «περικοπές» δεν γλίτωσε ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ η φρουρά πρώην πρωθυπουργών πρόκειται να μειωθεί στα 12 άτομα. Αντίστοιχα, οι περισσότεροι βουλευτές που στο παρελθόν είχαν έως και 10 φρουρούς θα μείνουν με δύο, ενώ σε οκτώ μειώνεται ο αριθμός των συνοδών των υπουργών.
Τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» απόσυρσης αστυνομικών από VIPs και επιστροφής τους στη μάχιμη υπηρεσία αποτελούν οι πρώην δικαστικοί, ενώ ακολουθούν οι πολιτικοί που δεν έχουν πλέον τη βουλευτική ιδιότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια οι ομάδες φύλαξης των τελευταίων είχαν φτάσει να αριθμούν ακόμα και 30 άτομα. Επιπλέον, πρώην κυβερνητικά στελέχη που είχαν δεκάδες αστυνομικούς φύλακες στη διάρκεια της θητείας τους μένουν πλέον με οκτώ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων εξ αυτών.
Σαρωτικές είναι οι μειώσεις στις αστυνομικές συνοδείες δικαστικών, για τη φύλαξη των οποίων εκτιμάται ότι αναλώνονταν περίπου 700 αστυνομικοί.
Με δύο έως τέσσερις αστυνομικούς φρουρούς θα μείνουν μετρημένοι πρώην ανώτατοι δικαστικοί με σχετικά πρόσφατη θητεία αλλά και ορισμένοι που είχαν δεχθεί παλιότερα απειλές ή είχαν γίνει στόχοι οργανώσεων του «αντάρτικου πόλης».
Στους υπολοίπους υπάρχει πλήρης αφαίρεση της αστυνομικής φύλαξης, αφού έχει κριθεί ότι δεν διατρέχουν πλέον οποιοδήποτε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, από τη φύλαξή τους αφαιρούνται και τα υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»