– Από πού ξεκινούν τα μισθώματα – Με το… σταγονόμετρο η διάθεση νέων σπιτιών
Δυσεύρετα και πανάκριβα είναι τα διαθέσιμα ακίνητα για τους φοιτητές στο Ρέθυμνο. Όποιος προλάβει, πρόλαβε για να βρει και να κλείσει σπίτι το οποίο και “χρυσοπληρώνει”.
Με το που αδειάσει ένα διαμέρισμα, κατευθείαν καπαρώνεται κι ενώ οι ουρές και οι γραμμές αναμονής στα μεσιτικά γραφεία παραμένουν μεγάλες.
Οι τιμές φαντάζουν … εξωφρενικές στο μυαλό -και στην τσέπη αρκετών: το μίσθωμα για μία γκαρσονιέρα φτάνει τα 400 έως και τα 450 ευρώ, τη στιγμή που τα 2αρια ξεκινούν από 500 ευρώ. Για να μην υπολογιστούν τα υπόλοιπα πάγια έξοδα και το υπέρογκο κόστος ζωής. Πώς να ανταπεξέλθει κανείς ύστερα;
Σπουδές με μετακίνηση, για αρχή
Νεοεισακτέοι που βρίσκονται στον προθάλαμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφήνοντας πίσω τον “μαραθώνιο” των Πανελληνίων, έχουν να “τρέξουν” μία άλλη κούρσα, ιδιαίτερα επίπονη: σκέφτονται τις λιγοστές διαθέσιμες λύσεις, σταθμίζουν τα πάντα και παίρνουν τις τελικές τους αποφάσεις από κοινού με τις οικογένειές τους.
Για κάποιους από όμορους νομούς η μετακίνηση με λεωφορείο και η παρακολούθηση μαθημάτων, διατηρώντας ως μόνιμη βάση κατοικίας τους την οικογενειακή τους εστία, λογίζεται ως μία πιθανή επιλογή. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον.
Το ασφυκτικό πλαίσιο των διαθέσιμων κατοικιών επιβεβαίωσε στην “Κ.Ε” ο κτηματομεσίτης Αντώνης Πάγκαλος.
Τα “Ζητείται” που βρίσκονται κολλημένα σε διάφορα δημόσια σημεία πλειοψηφούν των “Ενοικιάζεται” και των “Πωλείται”. Το … σαφάρι για την ανεύρεση φοιτητικής στέγης ξεκίνησε με το που ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες, όταν και πάνω – κάτω οι υποψήφιοι των πανελλαδικών αποκτούν ένα “μπούσουλα” για το πού περνάνε. Ο μαραθώνιος των Πανελληνίων τελείωσε, για να αρχίσει ένα άλλο ασταμάτητο…σπριντ, εδώ και δύο εβδομάδες!
“Ανάρπαστα” τα ακίνητα και περιφερειακά του Ρεθύμνου
Το πρόβλημα οξύνεται και σε περιοχές εκτός αστικού ιστού, που ήταν λιγότερο δημοφιλείς κατά το (σχετικά πρόσφατο) παρελθόν. Πιο ακριβές είναι καινούργιες ή οι ανακαινισμένες – λόγω ένταξής στους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου airbnb) – κατασκευές. Η τρέχουσα χρονιά περιγράφεται από επαγγελματίες ως η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ.
Έδαφος… σε ορισμένες περιπτώσεις κερδίζει και η συγκατοίκηση, αλλά και πάλι όλα εξαρτώνται απ’ τους ιδιοκτήτες και το εάν θα “ανάψουν” το “πράσινο φως” σε μία τέτοια προοπτική. Ως επί το πλείστον αυτό παρατηρείται σε δυάρια όπου το μίσθωμα χωρίζεται στη μέση. Τα ενοίκια στα 3αρια έχουν ως κατώτατη βάση τα 800-900 ευρώ κι ανεβαίνουν στα 1.000-1.100 ευρώ.
Όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα δυσκολεύουν, προειδοποιούν μεσίτες, που “βλέπουν” φως στο τούνελ μόνο με την επέκταση του Σχεδίου Πόλης. Δευτερευόντως θεωρούν ότι ως βαλβίδα αποσυμπίεσης θα λειτουργήσει η δημιουργία των 2.000 και πλέον φοιτητικών κλινών στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, στο Ρέθυμνο.
“Δεν υπάρχουν σπίτια: πρέπει να αδειάσει κάποιο για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί και να μπει ένας νέος φοιτητής” δήλωσε στην “Κ.Ε” ο κτηματομεσίτης Κώστας Σαριδάκης.
Ανάρπαστα, όπως ανέφερε, γίνονται ακίνητα και πέριξ του Ρεθύμνου.
Η γρήγορη λύση των προκάτ και οι ιλιγγιώδεις τιμές ανά τετραγωνικό
Οτιδήποτε κι αν προκύψει στην αγορά, απευθείας απορροφάται. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει “παγώσει”. Η διάθεση νέων οικημάτων γίνεται με το… σταγονόμετρο.
Η γενικότερη εικόνα “με δύο νέες πολυκατοικίες για ολόκληρο το νομό” δεν συνιστά ανάπτυξη, σχολιάζουν μεσίτες. Πολλά απ’ τα νεόδμητα σπίτια πηγαίνουν για τουριστική χρήση, αλλά και για την εξυπηρέτηση αναγκών του εντόπιου πληθυσμού, όπως των νέων ζευγαριών.
Οι τιμές ωστόσο προκαλούν… ίλιγγο, καθώς το κόστος ανά τετραγωνικό είναι στα 3.700 με 3.800 ευρώ. Ελλείψει εργατικών χεριών, ντόπιοι στρέφονται στα προκάτ τα οποία φτιάχνονται και παραδίδονται γρηγορότερα σε σχέση με τις άλλες κλασικές κατασκευές από μπετόν.
“Μόνη διέξοδος είναι η επέκταση του Σχεδίου Πόλης, ειδάλλως δεν πρόκειται να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα” επιμένει ο κ. Σαριδάκης.
“Το Ρέθυμνο είναι ένας δυναμικός νομός”, διαρκώς αναπτυσσόμενος, θα πει,
“Έρχονται συνέχεια άνθρωποι εδώ για να μείνουν και να δουλέψουν, και πρέπει φυσικά να εξυπηρετηθούν”.https://www.goodnet.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.