Απειλή για νέα πανδημία από κοκτέιλ ιών

Ημερομηνία:

Το επίπεδο του συναγερμού είναι τόσο υψηλό όσο και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βραζιλία. Υπεύθυνο είναι ένα κοκτέιλ ιών που δρουν ταυτόχρονα από διαφορετικά μέτωπα προς έναν κοινό στόχο: να εξαπλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο δάγκειος πυρετός, που έχει ήδη προκαλέσει 1,3 εκατομμύριο λοιμώξεις. Υπάρχουν όμως κι άλλοι: ο ιός Ζίκα, καθώς και ο ιός Chikungunya, που σηκώνουν πάλι κεφάλι. Τόσο, ώστε να έχουν θέσει το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Σάο Πάολο και συνολικά έξι πολιτείες της Βραζιλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ενας συναγερμός που επηρεάζει επίσης την Αργεντινή αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και στην Ευρώπη: όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «χρειάζεται μόνο μία αεροπορική πτήση για να φτάσει αυτό το ιικό κοκτέιλ στην Ιταλία, που έχει ενεργοποιήσει ως εκ τούτου ελέγχους στα αεροδρόμια και προβαίνει σε απολυμάνσεις των αεροσκαφών, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης».

Η κατάσταση στη Βραζιλία έχει ως εξής: καταρχήν, έχει κηρύξει SOS όσον αφορά τον δάγκειο πυρετό, αφού μετράει 1,3 εκατομμύρια μολύνσεις, 330 επιβεβαιωμένους θανάτους και 767 ύποπτους θανάτους που διερευνώνται από το υπουργείο Υγείας. Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, η Βραζιλία κατέγραψε κατά μέσο όρο 19.544 κρούσματα την ημέρα, αριθμός κατά 390% υψηλότερος από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ανησυχία όμως προκαλεί εκ νέου και ο ιός Ζίκα, με 1.035 κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό από το 2019. Και ο δάγκειος πυρετός, και ο ιός Ζίκα, και ο ιός Chikungunya μεταδίδονται από μολυσμένα κουνούπια του είδους Aedes aegypti. Οπως δήλωσε όμως στη Repubblica ο ιολόγος Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, ιατρικός διευθυντής στο Νοσοκομείο Galeazzi του Μιλάνου, ο κίνδυνος «εισαγωγής» των λοιμώξεων είναι υψηλός.

«Αυτός ο αριθμός κρουσμάτων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας ευρύτερης κατάστασης», επεσήμανε. «Οι χώρες αυτές, η Βραζιλία, η Αργεντινή, έχουν το κουνούπι Adedes aegypti, συγκεκριμένο έντομο – φορέα των ιών του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα. Στην Ιταλία [όλη τη Νότια Ευρώπη, στην πραγματικότητα] το ίδιο έργο επιτελεί το κουνούπι τίγρης. Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο Βένετο, το Λάτσιο και τη Λομβαρδία (η Ιταλία μέτρησε τον τελευταίο χρόνο 82 αυτοφυή κρούσματα δάγκειου πυρετού, καθώς και 280 εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες που επέστρεφαν από μέρη όπου ενδημεί η νόσος) δείχνουν πως, δυστυχώς, το δικό μας κουνούπι τίγρης, που έχει πια γίνει ένα από τα κυρίαρχα, έχει την ικανότητα να μεταδώσει την ασθένεια».

Παρότι λοιπόν το κουνούπι Aedes aegypti δεν είναι παρόν στην Ιταλία, ούτε στη χώρα μας, οι ιοί μπορούν να μεταφερθούν από τα «τοπικά» κουνούπια: αρκεί να έχουν τσιμπήσει ένα άτομο που έχει μολυνθεί ώστε να μεταδώσουν τον δάγκειο πυρετό.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Χανίων : Ξεκινά η μελέτη αποκατάστασης...

Υπέγραψε τη σύμβαση ο Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης Ξεκινά η...

Κρήτη : «Ο δημόσιος χώρος που χάνεται»

Εργαστήριο από τις Σχολές Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης και Πανεπιστημίου...

Δήμος Χανίων : Ξεκινά η μελέτη αποκατάστασης...

Υπέγραψε τη σύμβαση ο Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης Ξεκινά η...

Κρήτη : «Ο δημόσιος χώρος που χάνεται»

Εργαστήριο από τις Σχολές Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης και Πανεπιστημίου...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ημέρα της Γης: Τι κάνει η Ελλάδα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

«Υπάρχει μόνο ένας πλανήτης». Το μήνυμα πως «υπάρχει μόνο ένας...

ΣτΕ: Παράνομο το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb

Λόγω της σπουδαιότητας το όλο θέμα, παραπέμφθηκε προς οριστική...

Η Κρήτη τιμά τον Άγιο Γεώργιο σε δεκάδες ναούς και μοναστήρια

Θρύλοι αναφέρουν πως πάλεψε με το δράκο στον Ψηλορείτη,...

Το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων που θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου

Οι περισσότεροι από τους 135 «εκλέκτορες» διορίστηκαν καρδινάλιοι από...