Απαγωγή Παναγόπουλου: Η υπόθεση που έμεινε στα χρονικά

Απαγωγή Παναγόπουλου: Η υπόθεση που έμεινε στα χρονικά. Σκοτεινές σχέσεις κυκλωμάτων του υποκόσμου, ανάμεσα σε σκληρούς…

Σκοτεινές σχέσεις κυκλωμάτων του υποκόσμου, ανάμεσα σε σκληρούς ποινικούς, επιχειρηματίες της νύχτας και εγκλείστους στις φυλακές είχαν αποκαλυφθεί από την αστυνομική έρευνα για την πολύκροτη απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου, πριν από 10 χρόνια.

Ήταν 12 Ιανουαρίου  του 2009. Νωρίς το πρωί ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος επιβιβάστηκε στην πολυτελή μερσεντές του και αναχώρησε από το σπίτι του στο Καβούρι με προορισμό τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας του. Δευτερόλεπτα μετά θα άρχιζε να εκτυλίσσεται ένα πολύκροτο θρίλερ που θα διαρκούσε 192 ώρες, και θα έμενε στα αστυνομικά χρονικά της χώρας.

Το χρονικό της απαγωγής

Καθώς η μερσεντές διέσχιζε την οδό Ακτής, ένα βανάκι πετάγεται ξαφνικά μπροστά και κλείνει τον δρόμο. Τρεις άνδρες, πάνοπλοι και ντυμένοι στα μαύρα, κατεβαίνουν αστραπιαία από το όχημα, και με μια βαριοπούλα θρυμματίζουν το παράθυρο του οδηγού της λιμουζίνας. Στη συνέχεια ξεκλειδώνουν τις πόρτες, αρπάζουν βίαια τον εφοπλιστή και τον οδηγό του και τους επιβιβάζουν στο βανάκι.

Ο ίδιος ο εφοπλιστής στο βιβλίο του «Περικλής Παναγόπουλος – Βίος και Ναυτιλία» είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τις δραματικές εκείνες στιγμές.

«Εκείνο το πρωινό ξεκίνησα με το οδηγό μου για το γραφείο μου στη Βούλα όταν ξαφνικά ένα βανάκι μας έκλεισε το δρόμο. Κατέβηκαν τρεις γεροδεμένοι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν όπλα. Μας άρπαξαν και μας έβαλαν στο βαν. Μας πήγαν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια με έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος», έγραψε στο βιβλίο.

Οι απαγωγείς τον μετέφεραν σε ένα κρησφύγετο όπου υπήρχε μόνο ένας καναπές και μια τηλεόραση. Του φόρεσαν μαύρα ρούχα και τον έδεσαν με χειροπέδες και μια χοντρή και βαριά αλυσίδα «σαν αυτές που χρησιμοποιούν για τις άγκυρες των κότερων», όπως την είχε περιγράψει.

Εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς

Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τη σύζυγό του και της ζήτησαν λύτρα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Από το σημείο εκείνο άρχισαν εξαντλητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυρίας Παναγοπούλου και των δραστών, τόσο για το χρηματικό ποσό όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η παράδοσή του προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο 74χρονος άνδρας. Η Κατερίνα Παναγοπούλου κατάφερε με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στις 13 Ιανουαρίου και στις 17 Ιανουαρίου 2009 ταξίδεψε μέχρι το Ξυλόκαστρο, συγκεκριμένα στο 125ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου που περιείχαν υλικό σχετικά με την απαγωγή.

Όπως περιέγραψε η ίδια στους αστυνομικούς, η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των 30 εκατομμυρίων ευρώ και την απελευθέρωση του συζύγου της ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου όταν μαζί με ακόμα ένα άτομο επιβιβάστηκε σε ένα Toyota Corolla και καθ’ υπόδειξη των απαγωγέων έφθασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η αγωνία της θα παρατεινόταν για άλλο ένα εικοσιτετράωρο, μέχρι να τους παραδώσει τα λύτρα.

Στις 20 Ιανουαρίου, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα οι απαγωγείς απελευθέρωσαν τον εφοπλιστή, στο Χαϊδάρι της Αττικής, τον οποίο εντόπισε και παρέλαβε περιπολικό της αστυνομίας. Όπως αποκάλυψε, τις 8 εκείνες ημέρες της απαγωγής φοβόταν πως οι απαγωγείς του στο τέλος θα τον σκότωναν, ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της συζύγου του, η οποία κατάφερε με την διαπραγμάτευσή της να φέρει αίσια κατάληξη στην υπόθεση.

Στα ίχνη των δραστών

Οι αστυνομικοί δεν άργησαν να φθάσουν στα ίχνη των δραστών, αξιοποιώντας την μαρτυρία του ίδιου του θύματος, σε συνδυασμό με αποκαλύψεις πληροφοριοδοτών και ανάλυση τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν οι δράστες μεταξύ τους. Λίγους μήνες μετά, συλλαμβάνονται 18 ύποπτοι και οδηγούνται σε δίκη μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Βλαστός. Στην ομάδα που σχεδίασε την απαγωγή του 74χρονου εφοπλιστή περιλαμβάνονταν και πέντε έγκλειστοι των φυλακών, που ονομάστηκαν «greek mafia».

Το ποινικό μητρώο των περισσότερων ήταν… εξαιρετικά πλούσιο, αφού εκτός από την απαγωγή κατηγορούνταν και για άλλα κακουργήματα, όπως δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών και άλλες ενέργειες σχετικές με τον πόλεμο των κυκλωμάτων της νύκτας. Επίσης, η έρευνα για την απαγωγή αποκάλυψε συμβόλαια θανάτου για αξιωματικούς του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, διευθυντές φυλακών, ακόμα και υπαλλήλους σωφρονιστικών καταστημάτων.

Στον Παναγιώτη Βλαστό επιβλήθηκε ισόβια ποινή κάθειρξης και 36 έτη, ενώ ο έτερος εγκέφαλος της απαγωγής, ο Απόστολος Σκαφτούρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών.

Το μυστήριο με τα λύτρα

Ο μεγαλύτερος γρίφος της υπόθεσης παραμένουν τα λύτρα που κατέβαλε η οικογένεια Παναγόπουλου, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε συγκεκριμένη µαρτυρία γυναίκας, η οποία ξεκλείδωσε τη δράση της εγκληµατικής οργάνωσης, όπου αποκάλυπτε το σηµείο όπου βρίσκονταν κρυμμένα τα χρήματα. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά οι αρχέςδεν έχουν εντοπίσει τίποτα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.