Στην κηδεία του έδωσαν το «παρών» πολλά πρόσωπα του πολιτικού κόσμου, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, o βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης κ.α.
Παρευρέθηκαν επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος, όπως επίσης και η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρεόυ, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνης Λιβάνης συνοδευόμενος από τον γιο του, Ηλία.
Ποιος ήταν ο Αντώνης Βγόντζας
Γεννήθηκε στον Υμηττό, στις 16 Ιουλίου 1946 και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτηκαι συγκεκριμένα από το χωριό Καπίστρι (νυν οικισμός Σταυρού) Ιεράπετρας του δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και ασκεί τη δικηγορία από το έτος 1971.
Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους! Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος.
Από το 1971 ήταν μάχιμος δικηγόρος και διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1976 διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης – βοηθός της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, είχε συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμμετείχε στην Ομάδα υπεράσπισης του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το «σκάνδαλο Κοσκωτά» υπό τον συντονισμό του Αντώνη Λιβάνη μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της Δίκης και αθώωσής του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1991 – 1992.
Κατά την τελευταία θητεία του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού (1993 – 1996) υπήρξε νομικός του σύμβουλος και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του.
Έχει κορυφαία συμβολή στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με συμμετοχή σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Ενδεικτικά:
Για την αυστηρή τιμωρία των βασανιστηρίων από κρατικά όργανα (μοναδικός εισηγητής).
Για την απλοποίηση της διαδικασίας ενώπιον των Μονομελών Πρωτοδικείων (μοναδικός εισηγητής).
Για τις αμβλώσεις (βασικός εισηγητής).
Για την ιδιωτική ραδιοφωνία (εισηγητής).
Για τον οργανισμό των Δικαστηρίων (από τους βασικούς εισηγητές).
Για την παραχώρηση μεγάλων έργων υποδομής (εισηγητής και βασικός διαπραγματευτής).
Για το αεροδρόμιο των Σπάτων (πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης).
Για το οργανωμένο έγκλημα (βασικός εισηγητής).
Για τη δικαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ (ως πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Για τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ως πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής).
Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (εισηγητής, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής).
Για τον Νέο Κώδικα δικηγόρων (ως πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής).
Για τον Νέο Κώδικα πολιτικής δικονομίας (μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής).
Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως:
Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αττική οδός», «Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», «Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης», «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου».
Ήταν βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004).
Υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις ευθύνης
Γενικός Γραμματέας των Υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ (για τα Μεγάλα Έργα), Υγείας και Πρόνοιας.
Νομικός Σύμβουλος των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Προεδρίας.
Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την «Ιατρική Ηθική και Δεοντολογία».
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και του ΔΣ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκπροσώπησε πρόσφατα δέκα κοινωνικούς φορείς της Σητείας στη δίκη για τη μεγάλη επένδυση της Μονής Τοπλού ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, με τη γνωστή επιτυχή έκβαση.
Το συγγραφικό του έργο
Ο Αντώνης Βγόντζας ήταν και συγγραφέας με πολλά βιβλία στο ενεργητικό του από τις εκδόσεις Λιβάνη. Μάλιστα, προσφάτως κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Τα σκληρά και άγρια χρόνια στη Μεταπολίτευση».