Έτσι θα χτυπήσει σχεδόν έναν χρόνο μετά την εκτόξευση του το DART τον αστεροειδή με στόχο να του αλλάξει την πορεία.
Ο Άντι Τσένγκ, καθηγητής εφαρμοσμένης φυσικής πανεπιστημίου Τζον Χοπκινς δήλωσε: «Αυτό είναι περίπου το σχήμα του κυρίως αστεροειδή, ονομάζεται Δίδυμος Α και το φεγγάρι του Δίδυμος Β. Αυτό που θα κάνει το DART είναι να χτυπήσει το δευτερεύον και όταν χτυπήσει το φεγγάρι θα αλλάξει την τροχιά του».
Είναι ένα πείραμα με ένα στόχο πανανθρώπινο. Να δοκιμάσει ο πλανήτης μας τις ικανότητες του να σταματήσει στο μέλλον έναν αστεροειδή που θα κινηθεί καταπάνω μας.
Αυτή η δοκιμή θα δείξει ότι ένα διαστημόπλοιο μπορεί αυτόνομα να πλοηγηθεί σε έναν αστεροειδή στόχο και να συγκρουστεί σκόπιμα μαζί του για να αλλάξει την κίνηση του αστεροειδούς με τρόπο που να μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια.
Αν το πείραμα πέτυχει τότε η Γη θα μπορεί να αλλάξει την πορεία σε κάθε αστεροειδή ή κομήτη διαμέτρου μερικών εκατοντάδων μέτρων βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την γη.
Ώρα 02:14 «Impact»
Στις 02.14 το Dart με τις κάμερές του να γράφουν θα προσεγγίσει με ταχύτητα 6,6 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 23.800 χιλιομέτρων την ώρα τον στόχο θα πέσει πάνω του με στόχο να αλλάξει την τροχιά του διαμέτρου 160 μέτρων Δίδυμου.
Στην επιφάνεια του αστεροειδή ήδη υπάρχουν και γράφουν κάμερες.
65.000.000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα θεωρούν οι επιστήμονες το πείραμα.
Αν και ο αστεροειδής είναι πολύ μικρότερος από το αντικείμενο των 10 χιλιομέτρων που έπεσε στο Μεξικό πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινόσαυρων η ανάπτυξη της αμυντικής ικανότητας του πλανήτη μας μπορεί να τον σώσει στο μέλλον.
Άλλωστε και σήμερα αν πέσει στην γη ένα αντικείμενο σαν τον αστεροειδή μια ολόκληρη ήπειρος θα μπορούσε να χαθεί και αυτό από μόνο του δείχνει ποσό σημαντικό είναι το πείραμα.