Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μ. Λιονή χαιρέτισε εκ μέρους της ΕΝ.ΠΕ τις εργασίες της υβριδικής εκδήλωσης δικτύωσης με θέμα «Κάνοντας τις τοπικές κοινωνίες περισσότερο προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία», που διοργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ), παρευρέθηκε και χαιρέτισε τις εργασίες της υβριδικής εκδήλωσης δικτύωσης με θέμα «Κάνοντας τις τοπικές κοινωνίες περισσότερο προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία», που διοργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα, από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πόρων Προσβασιμότητας (“AccessibleEU Resource Centre”)-AccessibleEU», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).
Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών από την πλευρά των Δήμων στο πεδίο της προσβασιμότητας και να αναδειχθεί ο ρόλος και η συμβολή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Στην εκδήλωση, παρουσία του Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Σάββα Χιονίδη, χαιρετισμό πραγματοποίησε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Επίσης, δημόσιες αρχές και περίπου δέκα Δήμοι της χώρας παρουσίασαν τη δράση τους στο πεδίο της προσβασιμότητας
Στο χαιρετισμό της η κα Λιονή ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σε επίπεδο περιφερειών (ΟΤΑ β’ βαθμού), η συμβολή επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ευρύτερων στρατηγικών που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των πολιτών. Οι περιφέρειες, μέσω της διαχείρισης και κατανομής ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα προσβασιμότητας, να ενισχύσουν τα κοινωνικά προγράμματα και να αναπτύξουν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Επίσης, παίζουν κεντρικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις που προάγουν την ισότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Συνολικά, η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις μέσω της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που τους προσφέρει ευκαιρίες αυτονομίας και πλήρους συμμετοχής στην κοινωνία. Ενισχύοντας τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και παρέχοντας προσβάσιμες υπηρεσίες, οι ΟΤΑ μπορούν να κάνουν πράξη την κοινωνική ενσωμάτωση και να προάγουν την ισότητα ευκαιριών για όλους. Ειδικά σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν πολιτικές που διασφαλίζουν την ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής».