Μάχη να κρατήσουν τις καλλιέργειές τους και να εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα δίνουν και φέτος οι παραγωγοί ελαιολάδου, οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ανομβρία.
Στη δίνη της ξηρασίας το ελαιόλαδο στην Κρήτη
Ραβδίζουν, με την ελπίδα να προλάβουν να πουλήσουν οι παραγωγοί της Κρήτης. ” Χάνουμε το ίδιο το κεφάλαιο, όχι μόνο τον καρπό”, λέει μιλώντας στην ΕΡΤ και τη Φανή Καλαθάκη ο Πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Συνεταιρισμών Ελλάδος.
” Φέτος, θέλουμε 10 κιλά ελιές για να βγάλουμε 1 κιλό λάδι”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μ. Χιλετζάκης, αποτυπώνοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί. ” Τα ελαιοτριβεία είναι κλειστά.. περιμένουμε να βρέξει για να ξεκινήσει το μάζεμα της σοδειάς”.
Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από τις μεγάλες παραγωγικές περιοχές της χώρας κάνουν λόγο για σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τους διαρκείς και ασυνήθιστους καύσωνες έχουν προκαλέσει αφυδάτωση των καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία στις ελιές.
Για το 2024 αναμένεται απώλεια πάνω από 23.000 τόνων ελαιόλαδου, που μεταφράζεται στο 35% της πλήρους δυνητικής παραγωγής συνολικά στις περιφέρειες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα η συγκομιδή αφυδατωμένων καρπών θα προσδώσει αρνητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο, επηρεάζοντας την ποιότητά του και τον χαρακτηρισμό του ως παρθένου ή έξτρα παρθένου.
Όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα είναι το πιο κρίσιμο για τον ελαιοκομικό τομέα, καθώς η συγκομιδή, που τώρα βρίσκεται στην αφετηρία, μεγαλύτερων ποσοτήτων θα επιτρέψει το πλήρες άνοιγμα της αγοράς.
Και αυτές ακριβώς τις νέες παρτίδες ελαιολάδου αναμένουν οι αγοραστές, ευελπιστώντας ότι μαζί με αυτές θα έρθει και μια πτώση στις τιμές. Πάντως αυτή την περίοδο, οι πωλήσεις γίνονται με ορίζοντα 10 – 15 ημερών προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
Όσο όμως η αγορά αναμένει για το πού θα κινηθεί η νέα παραγωγή και πώς θα καθοριστούν οι τιμές, οι παραγωγοί δίνουν τη μάχη στο πεδίο της καλλιέργειας, ευελπιστώντας σε μια καλή χρονιά που θα συνοδευτεί από ένα καλό εισόδημα.
Καταλυτικό ρόλο για το πού θα καθίσει η “μπίλια” της τιμής θα παίξει για ακόμη μια χρονιά η κατανάλωση, η οποία λόγω της εκτίναξης της αξίας του ελαιόλαδου στο ράφι, στράφηκε σε άλλες φθηνές λύσεις όπως ηλιέλαια. Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση έχει κάνει «βουτιά» σε ποσοστό που φτάνει και το 40%.
Με υπερπροσφορά το ελαιόλαδο
Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κινηθεί στους 200.000 με 250.000 τόνους, αυξημένη συγκριτικά με τα περσινά χαμηλά των 120.000 – 130.000 τόνους.
Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα η Ισπανία, φαίνεται να ανακάμπτει με την παραγωγή να αναμένεται αυξημένη κατά 50% με 60%, ενώ αντίστοιχα καλές παραγωγές αναμένει όλη η λεκάνη της Μεσογείου.
Το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης θα είναι προφανώς πλεονασματικό από την άποψη της προσφοράς, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, με την κατανάλωση να είναι μειωμένη κατά 40%.
Άρα θα υπάρχει μια υπερεπάρκεια προϊόντος και μια σοβαρή πίεση στις τιμές, η οποία θα αποτυπωθεί σταδιακά τόσο στην τιμή παραγωγού (ήδη αποτυπώνεται) όσο και μεσοπρόθεσμα στο ράφι.
Τα σχόλια είναι κλειστά.