Θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο Μάρτιο από κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση της περιοχής – Σε διαδικασία δημοπράτησης δυο συνοδά έργα που αφορούν στον δρόμο πρόσβασης και τον εξοπλισμό του χώρου
Η παραδοσιακή κτηνοτροφία, το άρμεγμα, η τυροκόμηση και όλη η διαδικασία των κτηνοτροφών θα αναπαριστάται βιωματικά μέσα από το θεματικό πάρκο που κατασκευάστηκε στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων.
Ο λόγος για τον «Τόπο του βοσκού», ένα θεματικό πάρκο σε ένα υπαίθριο χώρο με ξεχωριστή πανοραμική θέα, που αναμένεται να λειτουργήσει τον επόμενο Μάρτιο με πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό χαρακτήρα.
Ο Τόπος του Βοσκού είναι ένας χώρος προσομοίωσης – αναπαράστασης της διαδικασίας της ζωής του κτηνοτρόφου των Ανωγείων.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο υπαίθριων δραστηριοτήτων θα λαμβάνουν χώρα οι κουρές των προβάτων και θα εξηγούνται βιωματικά όλες οι δραστηριότητες του βοσκού.
Στο μιτάτο θα υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, ώστε με την παραδοσιακή μέθοδο να γίνεται η τυροκομική επίδειξη στους επισκέπτες αλλά και στους μαθητές.
Θα περιλαμβάνονται επίσης κοινόχρηστοι εσωτερικοί χώροι για διαδραστική εκμάθηση και ανάπτυξη έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα την ποιμενική ζωή.
Ο «Τόπος του Βοσκού» χωροθετείται σε εκτός σχεδίου γήπεδο σε απόσταση περίπου 1 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού των Ανωγείων με εμβαδόν 6.644,10 τ.μ. Η κεντρική ιδέα ανάπτυξης του «Πάρκου» είναι η δημιουργία μιας βιωματικής διαδρομής, μέσω ενός μονοπατιού, που θα συνδέει τα διάφορα τμήματά του. Κατά μήκος της διαδρομής αυτής τοποθετούνται ενδεικτικά τα μιτάτα με τις ανάλογες χρήσεις τους.
Το Θεματικό Πάρκο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κτίσματα:
– Εκθετήριο, με εμβαδόν 208,14 τ.μ.
– Δίδυμο μιτάτο (Υφαντικής και Βοσκού), με εμβαδόν 69,44 τ.μ.
– Τυρόσπιτο ή Κλειδόσπιτο, με εμβαδόν 42,75 τ.μ.
– Μιτάτο Βοσκού με κούμο, μάντρα εριφίων και χώρο τυροκόμησης, με εμβαδόν 50,24 τ.μ.
Το έργο εντάχθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων ΟΣΑΠΥ με προϋπολογισμό 952.707 ευρώ.
«Η κτηνοτροφία είναι ο πρώτος πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Ως κύρια επαγγελματική δραστηριότητα της πλειοψηφίας των Ανωγειανών όχι μόνο συνέβαλλε στην οικονομική τους στήριξη αλλά αποτέλεσε και καθοριστικό παράγοντα στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της περιοχής» λέει ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, που δηλώνει την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ανέφερε: «Ήταν μια αρχική ιδέα το 2008 που τη μετουσίωσε σε αρχιτεκτονικά σχέδια αρχικά ο αρχιτέκτονας Σταύρος Βιδάλης, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας του Άγιου Υακίνθου. Του είπαμε ότι θέλουμε να οργανώσουμε ένα μέρος οπού με σύγχρονο τρόπο θα μπορούν οι επισκέπτες να δουν όλη την οικονομία που παράγεται μέσα από την κτηνοτροφία. Η οικονομία αυτή είναι η τυροκόμηση, η υφαντική, το κρέας. Έτσι λοιπόν αναπτύχθηκε ένα σύμπλεγμα από μιτάτα, μάντρες και τυροκομεία και ένα αμφιθέατρο σε σχήμα αλωνιού, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να ξεναγούνται και να λαμβάνουν γνώση για τη ζωή του βοσκού, τα εργαλεία του, πως γίνεται η κουρά, η τυροκόμηση και η υφαντική. Παράλληλα θα υπάρχει και ένας χώρος εστίασης, όπου θα μπορούσαν να γευτούν τα προϊόντα του Ψηλορείτη».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης το έργο εντάχθηκε το 2013 στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένα Σχεδία Ανάπτυξης περιοχών υπαίθρου» και έτυχε της θετικής έγκρισης της περιφέρειας και χρηματοδοτήθηκε με 900.000 ευρώ. Το έργο ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2008 και τώρα σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκονται δυο συνοδά έργα, ο εξοπλισμός που δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Ανωγείων με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ, καθώς και ο δρόμος πρόσβασης που θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια και είναι σε στάδιο δημοπράτησης.
«Τον Τόπο του βοσκού τον φτιάξαμε σε ένα σημείο με πανοραμική θέα, καθώς έχει ορίζοντα από το Ρέθυμνο μέχρι το Ηράκλειο και τα Ταλλαία Όρη. Πιστεύω ότι τον επόμενο Μάρτιο θα τεθεί σε λειτουργία. Για το προσωπικό και τη λειτουργία του χώρου ο Δήμος Ανωγείων πέρυσι το παραχώρησε με απόφασή του σε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που έχει στηθεί στα Ανώγεια. Είναι ένα έργο που άξιζε τα λεφτά του με την έννοια ότι είναι από τα έργα που πιάνουν τόπο, κάτι βέβαια που θα αποδειχτεί από τη λειτουργία του και πιστεύω ότι θα είναι ένα ελκυστικό σημείο για να μπορεί να αντιληφθεί ο επισκέπτης σε σύντομο και διαχειρίσιμο χρόνο πως είναι η οικονομία του Ψηλορείτη, δηλαδή η κτηνοτροφία» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Το έργο επέβλεπε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με τους μηχανικούς Έλμα Μαρκουλάκη και ο Προκόπης Θωμαδάκης, ενώ ο Ζαχαρίας Νταγιαντάς, εμπειροτέχνης επέβλεπε επί του τόπου το έργο.
Εκ μέρους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Ρ. η Έλμα Μαρκουλάκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Στα Ανώγεια θα γίνει ένα θεματικό πάρκο που θα αναδεικνύει την κτηνοτροφία και τα τυροκομικά προϊόντα των Ανωγείων. Θεωρώ ότι είναι το μοναδικό έργο με αυτό το θέμα, διότι χρησιμοποιήθηκε το πρωτότυπο μιτάτο, δηλαδή όπως έφτιαχναν από τα αρχαία χρόνια τα μιτάτα στα βουνά του Ψηλορείτη και γενικά στην Κρήτη με τις πέτρες και το σχήμα αυτό το κυκλικό και στην οροφή την τρύπα για να αναβοούν μέσα φωτιά και να βγαίνει καπνός όταν τυροκομούν. Έχει μέσα το τυρόσπιτο, το κλειδόσπιτο, έχει το κάθε μιτάτο ένα θέμα και την αυλή του. Σε κάποια από αυτά θα βάλουν κάποια ζώα για να δείχνουν στους επισκέπτες τη διαδικασία του αρμέγματος, πώς βράζεις το γάλα και πώς γίνεται το τυρί. Το μεγάλο κτίριο θα είναι ένα κτίριο με τοπικά προϊόντα, τυριά, παξιμάδια, βότανα. Υπάρχει και ένα θέατρο ανοιχτό ημικύκλιο, με κύκλο στη μέση ,με πολύ καλή ακουστική, όπου θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις. Η τοποθεσία είναι μοναδική γιατί η θέα είναι ξεχωριστή. Αυτό που μένει να γίνει είναι ο δρόμος πρόσβασης που θα ενώνει το πάρκο με τον επαρχιακό δρόμο που πάει στην Νίδα. Δεν είναι πολλά μέτρα και είμαστε στη διαδικασία να δημοπρατήσουμε αυτό το έργο».http://rethnea.gr/