Ανατιμήσεις: Αυξήσεις έως 55% στις τιμές χονδρικής σε μια εβδομάδα
Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις λαϊκές αγορές Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης
Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία νέες ανατιμήσεις στο χονδρεμπόριο για τα αγροτικά προϊόντα προϊδεάζουν για τις αυξήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα και προκαλούν πονοκέφαλο στους καταναλωτές.
Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι τιμές σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη ενώ και η Αθήνα δεν μένει ανεπηρέαστη.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα αγγούρια από τα 40 λεπτά το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν στα 45 λεπτά μια εβδομάδα μετά και την αμέσως επόμενη μέρα έφτασαν στα 50 λεπτά. Η τιμή στα κολοκύθια από το 1 ευρώ ανήλθε στα 1,3 ευρώ και στις 12 Σεπτεμβρίου άγγιξε τα 1,5 ευρώ, ενώ κατά 55,5% αυξήθηκε και η χονδρική τιμή της ντομάτας μέσα σε 8 ημέρες από τα 90 λεπτά στα 1,4 ευρώ.
Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και στις χονδρικές τιμές της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης με τις ντομάτες να παρουσιάζουν άνοδο κατά 36%, τα αγγούρια κατά 23%, τα κολοκυθάκια κατά 22% και τα λάχανα κατά 20%, με εκπροσώπους της αγοράς να καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.
«Με την Ελλάδα κομμένη στα δύο, για να φέρουμε το γάλα από τη Θεσσαλονίκη κάνουμε το γύρο της χώρας και από 5 ώρες τα φορτηγά κάνουν 11-12 ώρες»
Η τιμή, η οποία επηρεάζει την τελική τιμή, όσον αφορά τον παραγωγό έχει πια μια πολύ μικρή συμμετοχή ένα 15% το πολύ στην αύξηση των τιμών κι ένα 50% και πάνω είναι η αύξηση που προκύπτει μέσα από τον πολλαπλασιασμό του κέρδους που έχει το λιανεμπόριο.
Χωρίς προβλήματα η Αττική λέει ο σύλλογος λαϊκών αγορών
«Κανονικά τροφοδοτείται ο νομός Αττικής με φρούτα και λαχανικά, παρά τα προβλήματα, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30% – 50%» όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας:
Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη – Λάρισα για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος μεταφοράς στην τροφοδοσία, ο νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων εργατών γης, στις λαϊκές αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30% – 50%.
Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής:
Μελιτζάνες : 1,50 ευρώ
Κολοκυθάκια : 2,30 ευρώ
Πατάτες : 0,80 – 1,20 ευρώ
Αγγουράκια : 1,50 – 2 ευρώ
Ντομάτες : 1 – 2 ευρώ
Κρεμμύδια : 1,50 ευρώ
Βλήτα : 1,50 ευρώ
Σπανάκι : 1,80 – 2,50 ευρώ
Λάχανο : 1,50 ευρώ
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 ευρώ
Μαρούλια : 0,50 – 0,70 ευρώ
Ματσάκια (‘Ανιθο, Μαϊντανός, Ρόκα) : 0,50 – 0,70 ευρώ
Παντζάρια : 1,50 ευρώ
‘Αγρια Ραδίκια: 2 – 3 ευρώ
Νεκταρίνια : 1,50 ευρώ
Ροδάκινα : 1,50 ευρώ
Σταφύλια : 1,70 ευρώ
Καρότα : 1,50 ευρώ
Πιπεριές : 2,00 ευρώ
Μήλα : 1 – 1,50 ευρώ.
Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Φαινόμενα αισχροκέρδειας στις λαϊκές αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες απ΄ όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Θα επεκταθούν οι ανατιμήσεις
Η καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο είναι τεράστια και αυτό θα οδηγήσει σε ελλείψεις που προφανώς δεν θα είναι πρόσκαιρες. Η πιθανότητα οι ανατιμήσεις να επεκταθούν το επόμενο διάστημα πανελλαδικά έχουν βάση λένε παράγοντες της αγοράς στον ΟΤ και την Ξανθή Γούναρη.
«Με την Ελλάδα κομμένη στα δύο, για να φέρουμε το γάλα από τη Θεσσαλονίκη κάνουμε το γύρο της χώρας και από 5 ώρες τα φορτηγά κάνουν 11-12 ώρες», λέει χαρακτηριστικά στον ΟΤ ανώτατο στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει.
Θερμοκήπια με κηπευτικά και υπαίθριες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Επίσης οι ζημιές σε βασικά είδη διατροφής, όπως σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, καθώς και το μείωση της παραγωγής σε γάλα, τυριά, κρέας, εξαιτίας των ανυπολόγιστων καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο, απορρυθμίζουν ολόκληρη την αγορά τροφίμων.
Και οι ελλείψεις θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος μέσω εισαγωγών χωρίς η επέκταση του πλαφόν στο περιθωρίου κέρδους βασικών και άλλων ειδών να μπορεί να ανατρέψει τις ανατιμήσεις, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Για καθημερινά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, δημητριακά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά και κρέας, οι πρώτες εκτιμήσεις όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή τοποθετούν τον πήχη από 10% έως 30% υψηλότερα το προσεχές διάστημα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.