Αναπτυξιακός νόμος – «Μύλος» με τις τουριστικές επιχειρήσεις που εντάσσονται
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς επισημαίνει ότι τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά είναι και άλλες επιχειρήσεις
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τη μη συμπερίληψη των ξενοδοχείων μικρότερων κατηγοριών στις πρόνοιες του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Παρά την παρέμβαση του υπουργού Τουρισμού που ζήτησε την ένταξη και των ξενοδοχείων τριών αστεριών στις πρόνοιες του νέου αναπτυξιακού, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς επισημαίνει ότι τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά είναι και άλλες επιχειρήσεις.
Για το θέμα της συμπερίληψης στον νέο αναπτυξιακό νόμο και των ξενοδοχείων τριών αστεριών έκανε παρέμβαση ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ο οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «έκανα σήμερα μια διευρυμένη συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, τον κύριο Παπαθανάση, και εξήγησα ότι και τα τριάστερα ξενοδοχεία, που είναι το 23% του κλάδου, είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για εμάς να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να ενισχυθούν.
»Στο νομοσχέδιο εισάγονται και τα 3άστερα ξενοδοχεία σε ό,τι έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους, εκτός από όλα τα άλλα τα εργαλεία τα οποία υπήρχαν. Θέλω να ευχαριστήσω το υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί η εισήγησή μας αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική στη στόχευση που έχει βάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού, για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερα έσοδα ανά ταξιδιώτη και αυτό να έρθει να μετακυλιστεί και να φτάσει σε έσοδα για τη μέση ελληνική οικογένεια. Η κυβέρνηση ακούει την αγορά».
Αντίδραση ΣΕΤΕ
Στο μεταξύ σήμερα ο ΣΕΤΕ απέστειλε προς τον κ. Νίκο Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με κοινοποίηση στον κ. Βασίλη Κικίλια, υπουργό Τουρισμού, επιστολή με θέμα: «Επιστολή σχετικά με τις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή».
Στη επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο τουριστικός τομέας έχει ανάγκη και τα ξενοδοχεία 1,2 και 3 αστέρων, όπως έχει ανάγκη τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών. Έχει ανάγκη από επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η επιτυχία του Ελληνικού Τουρισμού. Η παροχή σε αυτές, της δυνατότητας να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση αφενός μεν, για να επιβιώσουν στον ολοένα αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό και αφετέρου δε, για να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας σχετικά».
Επέκταση των κριτηρίων
Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι «οι ανάγκες του έτους 2008, που τα τουριστικά έσοδα ανέρχονταν περίπου στο ήμισυ των εσόδων του έτους 2019, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σήμερα» και για τον λόγο αυτό στο στάδιο της διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου είχε ζητήσει «τη διεύρυνση των κατηγοριών των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων με τη συμπερίληψη και των υπολοίπων τουριστικών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, κλπ.) και των ειδικών τουριστικών εγκαταστάσεων».
Από την ανάγνωση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή ο ΣΕΤΕ διαπίστωσε πως η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή. Αντίθετα, μάλιστα, αποκλείονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τουριστικές επιχειρήσεις που με βάση το μέχρι σήμερα (και για πολλά χρόνια) ισχύον καθεστώς είχαν δικαίωμα ένταξης και συγκεκριμένα οι ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας τριών (3) αστέρων.
Η κατάταξη ενός τουριστικού καταλύματος σε ανώτερη κατηγορία δεν είναι ζήτημα οικονομικής μόνο φύσεως ή επιχειρηματικής αποκλειστικά και μόνο επιλογής. Σε πολλές περιπτώσεις ένα ξενοδοχείο για αντικειμενικούς λόγους (εξάντληση συντελεστή δόμησης, πολεοδομικοί περιορισμοί, μορφή κτιρίου κλπ.) δεν μπορεί να καλύψει τις τεχνικές προδιαγραφές (διαστάσεις δωματίων, επιφάνειες κοινοχρήστων χώρων κ.λπ.) υψηλότερης κατηγορίας. Πόσο μάλλον της κατηγορίας των τεσσάρων (4) αστέρων, όπως απαιτείται με τη προωθούμενη διάταξη, διευκρινίζει ο ΣΕΤΕ και σημειώνει ότι «δίνοντας δικαίωμα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο μόνο στα ξενοδοχεία που ανήκουν ή αναβαθμίζονται στη κατηγορία των τεσσάρων (4) αστέρων μένει εκτός αυτού το 70% περίπου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, επιχειρήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθηθούν για να μπορέσουν εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.https://www.in.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.