Ανακοίνωση για την πορεία της δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Ημερομηνία:

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενημερώνει σχετικά με την πορεία του προγράμματος δακοκτονίας:
Ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός ολοκληρώθηκε στην συντριπτική πλειονότητα των ελαιοκομικών περιοχών της Π.Ε. Χανίων πριν την μακρά περίοδο υψηλών θερμοκρασιών στο τέλος Ιουλίου. Κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αφενός δεν ήταν οι συνιστώμενες για την διενέργεια τους και αφετέρου ήταν από μόνες τους δυσμενέστατες για την ανάπτυξη και δραστηριότητα του εντόμου. Μετά τον καύσωνα και κατά την διάρκεια του Αυγούστου ολοκληρώθηκε, σχεδόν στο σύνολο των περιοχών και ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός. Ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός ξεκίνησε την εβδομάδα που διανύουμε σε ορισμένες περιοχές, κυρίως ορεινές, όπου οι δακοσυλλήψεις είναι υψηλότερες.
Γενικά, οι δακοσυλλήψεις στο δίκτυο παγίδων είναι χαμηλές εκτός από ορισμένες ορεινές κυρίως περιοχές όπου όπως αναφέρθηκε παραπάνω ήδη πραγματοποιείται ή θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός. Επίσης οι δειγματοληψίες καρπού που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο ελαιόκαρπος είναι σε γενικές γραμμές καθαρός από προσβολές, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την διάρκεια του καύσωνα καθώς και η παρατεταμένη διάρκεια του είχαν ως αποτέλεσμα την υψηλή θνησιμότητα των σταδίων του δάκου που είναι ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες (αυγό και πρώτα προνυμφικά στάδια). Μικρός, για την εποχή, αριθμός προσβολών έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες ορεινές περιοχές.
Στις υπόλοιπες περιοχές της Π.Ε. Χανίων ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των δακοσυλλήψεων και των δειγματοληψιών καρπού. Ο κύριος στόχος της υπηρεσίας μας είναι να μην επιτραπεί στους πληθυσμούς του δάκου να αυξηθούν αλλά και να μην σπαταληθούν οι πολύτιμοι για την φθινοπωρινή περίοδο πόροι του προγράμματος.
Υπενθυμίζουμε ότι για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/ .

Τηλ. επικοινωνίας 2821346500, 2821346570-20-40-43-56

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά: Εξαφανίστηκε άνδρας από τα Νεροκούρου –...

Η ζωή του, πιθανόν να βρίσκεται σε κίνδυνο -...

Εργασίες κλαδέματος σε περιοχές του Δήμου Χανίων

Αύριο, Παρασκευή 25/4 Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου και...

Χανιά: Εξαφανίστηκε άνδρας από τα Νεροκούρου –...

Η ζωή του, πιθανόν να βρίσκεται σε κίνδυνο -...

Εργασίες κλαδέματος σε περιοχές του Δήμου Χανίων

Αύριο, Παρασκευή 25/4 Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο: Οι ξεναγοί ζητούν μέτρα τώρα στους αρχαιολογικούς χώρους

Ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, για μια...

Η μοναξιά «χτυπάει κόκκινο» στην Ελλάδα – Τι αποκαλύπτει πολυεθνική μελέτη

Μια νέα διεθνής μελέτη, που καταγράφει τη μοναξιά στους...

ΠΑΓΝΗ – Απόστολος Καραντάνας: Όχι στην κατάχρηση των αξονικών που ενοχοποιούνται για το 5% των καρκίνων

Οι αξονικές τομογραφίες το γνωρίζουμε όλοι, είναι ένα σημαντικό...