Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής :
«Σχετικά με την πορεία της ποινικής δικογραφίας που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν εγκλησεως του ιδιώτη Μαίνανδρου Γεωργίου Φουρθιώτη κατά του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη καθιστούμε γνωστά τα εξής:
»Επ αυτής παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
»Μεταξύ των άλλων ανακριτικών πράξεων ζητήθηκε με τη σχετική εισαγγελική παραγγελία η παροχή ανωμοτί εξηγήσεων από τον εγκαλουμενο βουλευτή.
Τουτο συνέβη εκ προφανούς παραδρομής ενόψει των διατάξεων του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλης και 62 του Συντάγματος.
Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο σκέλος της εν λόγω παραγγελίας ήδη ανακλήθηκε χωρίς να λάβει χώρα καμία δικονομική ενέργεια σε βάρος του ως άνω βουλευτή».
Για το θέμα μάλιστα υπήρξε επικοινωνία του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα με τη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την οποία ο κ. Τασούλας ενημέρωσε την κα Γεροβασίλη ότι δεν έχει διαβιβασθεί στη Βουλή δικογραφία κατά του Παύλου Πολάκη.
Σε επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Βουλής με την εισαγγελία, τού γνωστοποιήθηκε ότι ήταν προφανώς εκ παραδρομής και ότι έχει ανακληθεί ήδη η κλήση.
Νωρίτερα σήμερα, η κυρία Γεροβασίλη είχε στείλει επιστολή προς τον κ. Τασούλα, καθώς οργή είχε προκαλέσει στην Κουμουνδούρου το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης καλούνταν στην Ασφάλεια να δώσει ανωμοτί κατάθεση έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για συκοφαντική δυσφήμιση ο Μένιος Φουρθιώτης.
Πρωτοφανής κίνηση των δικαστικών αρχών
Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής με αφορμή την κλήση του Παύλου Πολάκη από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κίνηση των δικαστικών αρχών».
Ουσιαστικά στην επιστολή της η Όλγα Γεροβασίλη υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το άρθρο 61 του Συντάγματος για το ανεύθυνο των βουλευτών καθώς οι διωκτικές ή ανακριτικές αρχές για να ενεργήσουν ανακριτικές πράξεις θα πρέπει να το κάνουν κατόπιν άδειας της Βουλής, κοινώς θα πρέπει να αρθεί η ασυλία του βουλευτή.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα η κα Γεροβασίλη καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερωθεί για το εάν έχει έχει διαβιβασθεί στην Βουλή σχετική δικογραφία και «να περισώσει το κύρος του Κοινοβουλίου και να πράξει καθετί εντός των αρμοδιοτήτων του για την διαφύλαξη της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, ώστε να ανακληθεί η αντισυνταγματική και παράνομη κλήση βουλευτή, η οποία προσβάλλει βάναυσα τη Βουλή, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο, αλλά και πράξη διολίσθησης σε αυταρχικές ατραπούς που υπονομεύουν την δημοκρατία».
Δεν θα πάει
Όλα ξεκίνησαν χτες βράδυ όταν ο Παύλος Πολάκης γυρνώντας στο σπίτι του -μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα-, βρήκε το ειδοποιητήριο σύμφωνα με το οποίο καλείται την Παρασκευη 19/11 στο κτίριο της Ασφαλείας Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο τμήμα «Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» για να δώσει για να δώσει ανωμοτί κατάθεση.
Η κλήση αυτή του Παύλου Πολάκη γίνεται στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία εισαγγελέα λόγω της μήνυσης που κατέθεσε ο Μένιος Φουρθιώτης για «εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση μέσω Διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση» για αναρτήσεις του στο διαδίκτυο από το Μάρτιο του 2021.
Ο Παύλος Πολάκης σε μια οργισμένη ανάρτησή του για το ζήτημα αυτό αφού κάνει λόγο για απόλυτο εξευτελισμό της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας καταλήγει ότι πρώτον δεν θα πάει να δώσει καταάθεση την Παρασκευή, δεύτερον θα ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία του εισαγγελέα που διέταξε και των υπαλλήλων που υπέγραψαν την κλήση σε κατάθεση και τρίτον την αποστολή της εναντίον του μήνυσης από τον Φουρθιώτη στη Βουλή.
«Θέλω να δω 158 βουλευτές της ΝΔ και ένα του ΚΙΝΑΛ να ψηφίζουν την άρση ασυλίας μου επειδή έβγαλα στη φορά τις βρωμιές και τα λεφτά που πήρε ο Φουρθιωτης!!!» έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής διώκεται μόνο ύστερα από άδεια της Βουλής
Η επιστολή της Όλγας Γεροβασίλη προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1016/23/535-ιβ’ και από 12.11.2021 Κλήση Ανακριτικών Υπαλλήλων του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος / Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας / Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. ΑΑ2021/550 και από 12.04.2021 Παραγγελίας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης καλείται όπως παρουσιασθεί ενώπιον της ως άνω υπηρεσίας την 19η.11.2021 και ώρα 12:00, προκειμένου να εξετασθεί ανωμοτί, στο πλαίσιο διενεργούμενης Προκαταρκτικής Εξέτασης «προς διερεύνηση παράβασης άρθρων 26 εδ. α’, 27, 94, 98, 361 παρ. 1 εδ. β-α, 363 εδ. β, 362 εδ. β-α ΠΚ» που φέρεται να έλαβε χώρα την 30 και 31.03.2021 μέσω αναρτήσεων δια του διαδικτύου
Ωστόσο, σύμφωνα με το ‘Αρθρο 61 Συντάγματος (ανεύθυνο βουλευτών) παρ. 1 και 2:
«1.Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
2. Ο βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Βουλής. Αρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Εφετείο. Η άδεια θεωρείται ότι οριστικά δε δόθηκε, αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Βουλής. Αν η Βουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη.»
Κατά συνέπεια, όταν στις διωκτικές ή ανακριτικές αρχές περιέλθουν στοιχεία για αδίκημα γνώμης το οποίο φέρεται να τέλεσε βουλευτής, αυτές ακόμη κι αν ενεργήσουν ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση του αδικήματος, σε κάθε περίπτωση οφείλουν να απόσχουν από οποιαδήποτε εξέταση του Βουλευτή έως ότου λάβουν την εκ του Συντάγματος απαιτούμενη άδεια της Βουλής. Αυτό αφορά κατεξοχήν, και αυτονοήτως, την κλήση σε ανωμοτί εξέταση, όπως παγίως έχει γίνει δεκτό σε γνωμοδοτήσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ίδετε ιδίως την υπ’ αριθμ. 4/2012 γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου (σε συνδυασμό με ισχύον άρθρο 56 ΚΠοινΔικ), όπου αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται κλήση του Βουλευτή για παροχή εξηγήσεων ή απολογία» χωρίς πρότερη άδεια της Βουλής. Και τούτο διότι με την κλήση σε ανωμοτί εξέταση προσδίδεται στον καλούμενο η ιδιότητα του υπόπτου, ο οποίος έχει όλα τα δικονομικά δικαιώματα του κατηγορούμενου.
Ενόψει αυτών, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν έχει διαβιβασθεί στη Βουλή και αν ναι, πότε η ως άνω αναφερόμενη δικογραφία κατά του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλου Πολάκη.
Σε κάθε περίπτωση, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και συγκεκριμένα για την άνευ προηγουμένης αδείας της Βουλής, κλήση σε ανωμοτί εξέταση Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κου Παύλου Πολάκη.
Σας καλούμε να περισώσετε το κύρος του Κοινοβουλίου και να πράξετε καθετί εντός των αρμοδιοτήτων σας για την διαφύλαξη της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, ώστε να ανακληθεί η αντισυνταγματική και παράνομη ως άνω άνευ προηγουμένης αδείας της Βουλής κλήση Βουλευτή σε ανωμοτί εξέταση, η οποία προσβάλλει βάναυσα τη Βουλή, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο αλλά και πράξη διολίσθησης σε αυταρχικές ατραπούς που υπονομεύουν την δημοκρατία».