Αναγκαίο να ξεκινήσει συμμετοχικός σχεδιασμός για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου… χθες!

Για ποιο λόγο πρέπει να προηγηθεί ο συμμετοχικός σχεδιασμός - Το παράδειγμα του πάρκου Γεωργιάδη παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Αναγκαίο να ξεκινήσει συμμετοχικός σχεδιασμός για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου… χθες!

Πρώτα πρέπει να υπάρξει συμμετοχικός σχεδιασμός και μετά να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκπόνησης της μελέτης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Λέγοντας συμμετοχικός σχεδιασμός, νοείται η διερεύνηση και καταγραφή του πώς οραματίζονται οι πολίτες, οι φορείς και η ευρύτερη κοινωνία το πάρκο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Αυτός ο σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει το όραμα, τις επιθυμίες και τις παρατηρήσεις μια κοινωνίας, θα αποτελέσει και τη βάση για την εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης που θα ορίσει και καθορίσει τον χώρο.

Αν γίνει το αντίστροφο, τότε θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση με αυτή του Πάρκου Γεωργιάδη στο Ηράκλειο.

Για τη μεταφορά της εμπειρίας από το Πάρκο Γεωργιάδη και προκειμένου να επισπευστεί η έναρξη ενός συμμετοχικού σχεδιασμού, η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» πραγματοποίησε σήμερα στα Χανιά συζήτηση, με ομιλήτρια την αρχιτέκτονα μηχανικό, Αλεξάνδρα Παπαδάκη που συμμετείχε ενεργά το 2018 στην προσπάθεια που έγινε στο Ηράκλειο από το κίνημα των πολιτών για την ανάπλαση του Πάρκου Γεωργιάδη με διαδικασίες «συμμετοχικού σχεδιασμού».

Όπως εξήγησε η κα Παπαδάκη: «Ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι μια διαδικασία έρευνας για την εκπόνηση μελέτης. Είναι ένα εργαλείο και μια μέθοδος στην οποία εμπλέκονται οι χρήστες, οι κάτοικοι, ο δήμος και οποιοσδήποτε σχετίζεται με έναν χώρο.

Στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο, κάναμε εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, πήραμε συνεντεύξεις, μιλήσαμε με κόσμο, κινητοποιηθήκαμε ενεργά προκειμένου να σχεδιάσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει το πάρκο, βάσει του οράματος που εξέφραζε η κοινωνία. Εισαγάγαμε ουσιαστικά έναν διάλογο στον δήμο. Τους δείξαμε ότι υπάρχει και μια άλλη πρόταση. Σε κάποιες εκδηλώσεις που κάναμε είχε παρευρεθεί εκπρόσωπος του δήμου που είχε χαρακτηρίσει πολύ ενδιαφέροντα όσα είχε ακούσει, ωστόσο είχε προτείνει να εφαρμοστούν σε άλλες περιπτώσεις καθώς το πάρκο Γεωργιάδη είχε ήδη αποφασιστεί πώς θα γίνει.

Έχει σημασία λοιπόν ο σχεδιασμός να γίνει από πριν, αλλιώς δεν έχει νόημα. Συνήθως στην Ελλάδα πρώτα κάνουμε έναν σχεδιασμό και μετά τον βγάζουμε για διαβούλευση. Αυτό όμως δεν είναι συμμετοχή των πολιτών. Κανονικά η «διαβούλευση» πρέπει να γίνει από την αρχή και τα ευρήματα της διαδικασίας να ληφθούν υπ’ όψιν στον τελικό σχεδιασμό»

Αλεξάνδρα Παπαδάκη, αρχιτέκτων μηχανικός
Από την πλευρά του ο συντονιστής της εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Χανιωτών, Γιάννης Κανάρης επεσήμανε ότι από τη στιγμή που γενική απαίτηση είναι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να μετατραπεί σε πάρκο, θα ήταν καλό, τώρα που είναι ακόμα αρχή και δεν υπάρχει από τον δήμο Χανίων επισήμως κάποιος σχεδιασμός, να δρομολογηθεί μια προσπάθεια συμμετοχικού σχεδιασμού. «Αυτό σημαίνει ότι πολίτες των Χανίων, οι κάτοικοι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετάσχουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τις προτάσεις τους» είπε.

Οι προτάσεις αυτές θα αποτελούν στον τελικό σχεδιασμό και τους διαγωνισμούς που πρέπει να προκηρυχθούν προκειμένου να μετατραπεί το στρατόπεδο σε πάρκο.

Συνεχίζοντας ο κ. Κανάρης δήλωσε πως το πάρκο Γεωργιάδη δείχνει τη δυσκολία που θα έχει ένας συμμετοχικός σχεδιασμός αν έχουν προηγηθεί τα σχέδια και τόνισε: «Πρέπει πρώτα να γίνει η διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού, η οποία πρέπει να ξεκινήσει χθες από τον δήμο»

Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι: «Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις και να μεταφέρουμε εμπειρίες και από άλλες πόλεις της Ελλάδας στις οποίες έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες. Η Θεσσαλονίκη είναι μια από αυτές και θέλουμε όλους του Χανιώτες και τον δήμο να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία τώρα που είναι νωρίς, γιατί το στρατόπεδο Μαρκοπούλου πρέπει το συντομότερο δυνατόν να γίνει το πάρκο όλων των Χανιωτών και σε πρώτη φάση, να ανοίξουν τμήματά του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να είναι επισκέψιμο στον κόσμο».

flashnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.