Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και ποια «ανταλλάγματα» θα περιμένουμε
Λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και το ραντεβού του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωνε στη Βουλή πως η περίφημη MDCA, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας είναι σχεδόν έτοιμη και θα υπογραφεί πριν από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.
Λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και το ραντεβού του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωνε στη Βουλή πως η περίφημη MDCA, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας (που αφορά τη χρήση της Σούδας και την παροχή άλλων διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις), είναι σχεδόν έτοιμη και θα υπογραφεί πριν από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.
Η αναφορά του υπουργού Αμυνας ίσως δεν έγινε τυχαία. Η νέα αμυντική συμφωνία των δύο χωρών προεξοφλείται ότι θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ προκειμένου να πάρει πιο επίσημη μορφή η αμερικανική παρουσία στο αεροδρόμιο της Λάρισας (εκεί σταθμεύουν τα αμερικανικά UAV’s MQ – 9), η εξυπηρέτηση αμερικανικών δυνάμεων μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και μια περαιτέρω χρήση των εγκαταστάσεων της Σούδας.Θεωρείται πάντως βέβαιο πως στην όποια συζήτηση γίνει για την αμυντική συνεργασία, ο Πρωθυπουργός θα δώσει μεγάλη έμφαση στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Και θα αναφερθεί και στον δεύτερο γύρο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας που σηματοδοτεί την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Τα ανταλλάγματα
Προσφέροντας όμως τα παραπάνω στρατιωτικά «δώρα» στους αμερικανούς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, να έχει και… «αντίδωρα».
Το πρώτο βασικό αντάλλαγμα που επιθυμεί η Αθήνα είναι ίσως μια πιο έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από την Ουάσιγκτον για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Στο Μαξίμου και το «Πεντάγωνο» γνωρίζουν όμως ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Παρά τη σφοδρή σύγκρουση Αγκύρας – Ουάσιγκτον για τους S-400 και τα F-35, η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος για την Αμερική και το ΝΑΤΟ.
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει την προμήθεια αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού – με χαμηλό κόστος – προκειμένου να αυξηθεί η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, εξάλλου, ο Ελληνικός Στρατός ενισχύθηκε με αμυντικό υλικό που απέσυραν οι ΗΠΑ (ελικόπτερα Kiowa, Chinook), το οποίο θεωρείται ακόμη αξιόμαχο.Τώρα όμως που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διανύουν την καλύτερη περίοδό τους, η Αθήνα θα ζητήσει περισσότερες διευκολύνσεις. Αλλωστε έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα, σύγχρονα αποβατικά (τα υπάρχοντα είναι πολύ παλιά) και UAVs.
Τα σχόλια είναι κλειστά.