Οι έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου επηρέασαν αρνητικά τον τρύγο στο Ηράκλειο
Αισθητά μειωμένος κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αναμένεται να είναι η παραγωγή σταφυλιών στο Ηράκλειο, καθώς οι ασυνήθιστες και έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στην συγκομιδή των αμπελιών, εγείροντας πολλούς προβληματισμούς για το μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής που κάθε χρόνο είναι βαθμιαία πιο έντονες.
Παράλληλα, φέτος παρατηρούνται υψηλότερες οξύτητες λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας σε σχέση με άλλες χρονιές και λίγο χαμηλότερος αλκοολικό τίτλο λόγω βροχόπτωσης, ενώ το αρωματικό δυναμικό των σταφυλιών παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Τα ερυθρά κρασιά έχουν χαμηλότερη χρωματική ένταση σε σχέση με τον περσινό τρύγο.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΚΕΟΣΟΕ για την εξέλιξη του τρύγου 2022 στο Ηράκλειο, επισημαίνεται ότι η φετινή βλαστική περίοδος διακρίνεται από έντονες διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα ο χειμώνας ήταν μέχρι τον Φεβρουάριο κρύος αλλά ήπιος, η άνοιξη όμως του 2022 ξεκίνησε τον Μάρτιο με αρκετές χιονοπτώσεις, ενώ στην συνέχεια ήταν ήπια με σχετική ξηρασία κατά τόπους.
Το καλοκαίρι δε, ήταν πολύ παράξενο με εντόνους θυελλώδεις άνεμους κατά τόπους με σχετική ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις προς το τέλος του καλοκαιριού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης σε συνδυασμό με τις συνεχείς χιονοπτώσεις οδήγησαν σε μια καθυστερημένη έναρξη της βλαστικής περιόδου με συνέπεια αρχικά να παρατηρηθεί καθυστερημένη έκπτυξη οφθαλμών, αλλά ακολούθως λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών ακολούθησε γρήγορη βλαστική περίοδος, κατά την οποία δεν υπήρξαν ιδιαίτερα μυκητολογικά προβλήματα, αντιθέτως όμως παρουσιαστήκαν φαινόμενα έντονης προσβολής από ευδεμίδα. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερο έντονο κατά τόπους με συνέπεια πολλοί αμπελώνες σε συνδυασμό με τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου να υποστούν πλήρη καταστροφή. Οι παραγωγοί οι οποίοι εφάρμοσαν μερική αποφύλλωση των πρέμνων στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί στην αντιμετώπιση της ευδεμίδας και των άλλων ασθενειών της αμπέλου, καθώς δεν παρατηρήθηκαν καύσωνες, που θα δημιουργούσαν πρόσθετα προβλήματα.
«Οι καταναλωτές επιλέγουν κρασιά με κριτήριο την γεύση έναντι των άλλων παραγόντων. Ακολουθούν το άρωμα, η τιμή, η συνήθεια, η γλυκύτητα, ο τόπος προέλευσης και η ποικιλία. Οι παράγοντες αυτοί δεν επηρεάσθηκαν από τις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες», υπογραμμίζει η ΚΕΟΣΟΕ.
Οι περισσότερες οινοποιητικές επιχειρήσεις δεν αύξησαν τις τιμές των σταφυλιών παρά την συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας λόγω ενεργειακής κρίσης και παρά τις απαιτήσεις των παραγωγών, ενώ η ΑΕΣ Ηρακλείου διατήρησε τις υψηλές τιμές στα μέλη της, που κατέβαλλε την προηγούμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια στήριξης του εισοδήματός τους.