Μια αναδρομή στις Πρωτοχρονιές της Αθήνας: Από την Κορομηλά και τη Βίσση μέχρι τον Καμίνη που τα βρήκε μπαστούνια με την αντίστροφη μέτρηση και τη συναυλία του Ρουβά που μας κόστισε 211.000 ευρώ.
ΗΑθήνα φέτος δεν θα ακολουθήσει την παράδοση που έχει σχεδόν «ποτίσει» την ύπαρξη γενεών και γενεών και αποτυπώνεται αρκούντως γλαφυρά στο «έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε».
Η φετινή αλλαγή του χρόνου στα όρια του Δήμου Αθηναίων θα έχει επιλογές αφού ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, αποτάσσεται του «ρητού» και για πρώτη φορά διοργανώνει παράλληλη γιορτή με την καθιερωμένη που γίνεται στο Σύνταγμα από τον Δήμο Αθηναίων.
Το πρόγραμμα-δίλημμα διαμορφώνεται ως εξής: Πεδίον του Άρεως με «Μέλισσες» και Νίκο Χαρδαλιά ή πλατεία Συντάγματος με Χάρη Δούκα και την «Ταράτσα του Φοίβου», τη Νατάσα Μποφίλιου, τον Θανάση Αλευρά και τη Μάρθα Φριντζήλα;
Λαμπιόνια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολισμοί και διχόνοιες περιλαμβάνει το εορταστικό μενού για την αντίστροφη μέτρηση και την έλευση του νέου έτους.
Η αλήθεια είναι πως η πλατεία Συντάγματος και ενίοτε η Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και με αποκορύφωμα την αλλαγή του χρόνου, πάντα απασχολούν τον δημόσιο διάλογο.
Κάνουμε μια αναδρομή σε όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην πόλη με φόντο το «η Αθήνα υποδέχεται το νέο έτος».
Υποδοχή 1998 με Ρούλα Κορομηλά, Άννα Βίσση και 300.000 κόσμου στην πλατεία Συντάγματος
Από το 1995, όταν και Δήμαρχος Αθηναίων εξελέγη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μέχρι και το 2002 η Αθήνα ζούσε στον πυρετό «το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης». Σε έναν άτυπο ανταγωνισμό με τον εαυτό του, ο Δήμος της Αθήνας ανέβαζε τον πήχυ.
Το δέντρο-σιδηροκατασκευή ξεκίνησε από τα 31 μέτρα κι έφτασε στις αρχές των 00’s τα 40 μέτρα, συμπαρασύροντας και τα λαμπιόνια τα οποία ξεπερνούσαν τις 100.000.
Χαρακτηριστική η ατάκα του Θεόδωρου Πάγκαλου εκ της αντιπολιτεύσεως, ο οποίος απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο που διαφήμιζε το επίτευγμα περί ψηλότερου δέντρου στην Ευρώπη, ανέφερε «πώς είναι δυνατόν να περηφανεύεται για ένα δέντρο που δεν είναι δέντρο;»
Τα δέντρα ψήλωναν, τα λαμπιόνια πλήθαιναν και η γιορτή για την Πρωτοχρονιά του 1998 δεν θα μπορούσε να μην έχει πλειάδα εκπροσώπων του καλλιτεχνικού στερεώματος της χώρας.
Αμέσως μετά την αντίστροφη μέτρηση με Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ρούλα Κορομηλά επί σκηνής, σειρά είχε η Άννα Βίσση να ξεσηκώσει τους 300.000 παρευρισκόμενους.
Στο γλέντι που κράτησε μέχρι το πρωί συμμετείχαν ακόμα οι Λευτέρης Πανταζής, Άντζελα Δημητρίου, Λίτσα Γιαγκούση, Αντώνης Ρέμος, Λάμπης Λιβιεράτος, Γιώργος Αλκαίος, Ευρυδίκη και Άντζυ Σαμίου.
Η εκδήλωση κόστισε περίπου 70 εκατομμύρια δραχμές και καλύφθηκε κυρίως από χορηγούς. Λέγεται ότι μόνο τα πυροτεχνήματα (110 διαφορετικά είδη) κόστισαν γύρω στα 15 εκατομμύρια δραχμές.
Στα highlight της Πρωτοχρονιάς του 1998, το αερόστατο έξω από την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα υπερίπτατο κάποια στιγμή της πλατείας Συντάγματος. Για την ιστορία, το αερόστατο δεν απογειώθηκε ποτέ λόγω βλάβης.
Γιρλάντα ειδική παραγγελία για το χριστουγεννιάτικο δέντρο του 2001
Αθήνα
Τα 50.000 λαμπιόνια έγιναν 100.000, ο κορμός των 31,5 μέτρων έγινε 40, ενώ η γιρλάντα των 60 χιλιομέτρων έγινε ειδική παραγγελία. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήθηκε στην κορυφή της πλατείας Συντάγματος το 2000, ενόψει της υποδοχής του 2001, δεν είχε προηγούμενο.
Μέχρι και στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες μπήκε ως το ψηλότερο στην Ευρώπη.
Πώς να αλλάξουμε χρόνο χωρίς τραγούδι; Η Άννα Βίσση ήταν και πάλι εκεί.
Μια Ζαχαρούπολη στην Αθήνα από το 2003 μέχρι το 2006
Σειρά της Ντόρας Μπακογιάννη να αναλάβει. Ήδη από τα τέλη του Νοέμβρη, στην πλατεία Συντάγματος στηνόταν η «Ζαχαρούπολη» με το καρουζέλ να προσελκύει μικρούς και μεγάλους που μένουν υπομονετικά στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά τους.
Μικρά σπιτάκια με κάθε λογής γλυκίσματα, τοποθετούνταν σε όλη την πλατεία ενώ τα λαμπιόνια πάνω στα δέντρα της δημιουργούσαν ένα παραμυθένιο σκηνικό.
Τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας όλα φάνταζαν υπέροχα. Ακόμα και οι τιμές των ζαχαρωτών. Ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι μια σοκολάτα κόστιζε 26 ευρώ κι ένα ζαχαρωτό 34.
Τα νούμερα αυτά ήταν και ο λόγος που η Ζαχαρούπολη μάς αποχαιρέτησε το 2007, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη.
Από το 2003 μέχρι το 2006, η γιορτή της Πρωτοχρονιάς μεταφερόταν στην πλατεία Κοτζιά, λόγω της «κατάληψης» της πλατείας Συντάγματος. Η υποδοχή του 2005 έγινε υπό τις μελωδίες του Διονύση Σαββόπουλου.
Τα πολύ διαφορετικά Χριστούγεννα του 2008
Κανένας και καμία δεν είχε διάθεση να δει την Αθήνα στολισμένη το 2008. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου και χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος παραδόθηκε στις φλόγες. Η εικόνα του φλεγόμενου δέντρου έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε ακόμη και πρωτοσέλιδο στους New York Times.
Ο τότε δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, ζήτησε την άμεση αντικατάστασή του. Έξι αστυνομικοί, τρεις από κάθε πλευρά του δέντρου (σε μία απόσταση μερικών μέτρων δεξιά και αριστερά) επιστρατεύτηκαν για τη φύλαξή από τυχόν νέα απόπειρα βανδαλισμού.
Το δεύτερο δέντρο μπορεί να μην πυρπολήθηκε, αλλά οι πολίτες το στόλισαν με σκουπίδια.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανέβηκε στη σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος για να υποδεχτεί το νέο έτος. Στο τραγούδι ο Γιώργος Τσαλίκης, στα πέριξ οι δυνάμεις των ΜΑΤ.
Χάσαμε το μέτρημα το 2012
Αλλαγή του χρόνου στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο, με φόντο την Ακρόπολη, με μουσική από τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και τους ΜΠΛΕ και θέαμα με ζογκλέρ, ισορροπιστές, ξυλοπόδαρους και μίμους από την ομάδα Circus Dayz.
Αυτό ήταν το πρόγραμμα για την υποδοχή του 2013 στην Αθήνα με δήμαρχο τον Γιώργο Καμίνη. Το νέο έτος μπήκε και ο δήμαρχος συνέχισε ακάθεκτος την εκφώνηση του λόγου του. Ούτε τρία, ούτε δύο, ούτε ένα, ακούσαμε εκείνη τη χρονιά.
Με περίπου δύο λεπτά καθυστέρηση υποδέχθηκε το 2013. Του χρόνου καλύτερα (#νοτ).
Χάσαμε το μέτρημα και το 2013
Έως τα μεσάνυχτα οι δρόμοι πλημμύρισαν από ακούσματα από τις ορχήστρες του δήμου Αθηναίων, με τον μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα και τους τραγουδιστές Βασίλη Λέκκα και Ελένη Πέτα.
Τον χρόνο άλλαξε μαζί με τους Αθηναίους, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και έδωσε στη συνέχεια τη σκυτάλη στη Γιώτα Νέγκα και στον Γεράσιμο Ανδρεάτο.
Ο Γιώργος Καμίνης είχε χρονομετρήσει προσεκτικά την ομιλία του ώστε να μην συμβούν τα της περασμένης αλλαγής. Η υποδοχή του 2104 άργησε. Ναι, κι αυτή.
Όταν ο δήμαρχος ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση από το δέκα το χρονόμετρο έδειχνε ήδη έξι.
Το 2015 μπήκε με Κωστή Μαραβέγια στο Θησείο
Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη σκιά της Ακρόπολης διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων, με εκδηλώσεις που ξεκινούσαν από νωρίς το πρωί και κορυφώθηκαν στον Πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου με την έλευση της νέας χρονιάς.
Στην κεντρική εκδήλωση στο Θησείο πρωταγωνίστησαν τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και ο Κωστής Μαραβέγιας ο οποίος ανέλαβε την ψυχαγωγία όσων βρέθηκαν στο Θησείο.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων και τον Μπάμπη Τσέρτο. Παρουσιαστής ήταν ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Με τραγούδι και χωρίς (πολλά) απρόοπτα μέχρι το 2018
Οι επόμενες χρονιές μάς βρίσκουν και πάλι στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο. Υποδεχτήκαμε το 2016 με Πάνο Μουζουράκη, Φίλιππο Πλιάτσικα και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου και παρουσιαστή τον Γιώργο Καπουτζίδη.
Το 2017 μπήκε με εκατοντάδες πυροτεχνήματα και τη σωστή αντίστροφη μέτρηση του Γιώργου Καμίνη. Οι εορταστικές εκδηλώσεις της συγκεκριμένης χρονιάς είχαν τίτλο «Βουαλά η Αθήνα», μία engreek έμπνευση χωρίς νόημα. Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Τάκης Ζαχαράτος και Κωστής Μαραβέγιας βρέθηκαν στη σκηνή.
Το κόστος της εν λόγω εκδήλωσης αποτέλεσε θέμα δημόσιας συζήτησης. 170.000 ευρώ, παρακαλώ.
Χρέη παρουσιαστή ανέλαβε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στην εκδήλωση αποχαιρετισμού του 2018 και πάλι στο Θησείο. Κατερίνα Κούκα, Θέμης Καραμουρατίδης και Χριστίνα Μαξούρη επί της ψυχαγωγίας μετά μουσικής.
Το 2019 το Καρπενήσι ήρθε στο Σύνταγμα
Δήμαρχος Αθηναίων είναι ο Κώστας Μπακογιάννης για αυτό και το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε στην πλατεία Συντάγματος ήρθε από το Καρπενήσι, ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.
«Πάρτε ο ένας τον άλλον αγκαλιά να μην βρει κανέναν το 2020 μόνο του», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης λίγο πριν υποδεχτούμε το 2020. Η γιορτή επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια στο Σύνταγμα με οικοδεσπότες τον Θέμη Γεωργαντά και τη Νάντια Μπουλέ.
Οι ΜΕΛΙSSES μαζί με την Ήβη Αδάμου, την Demy και τη Josephine ανέλαβαν το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης.
Πρωτοχρονιά στα χρόνια του κορονοϊού
Χωρίς κόσμο, χωρίς συναυλία, χωρίς αγκαλιές και φιλιά. Είπαμε αντίο στο 2020 και καλώς ορίσαμε το 2021 μένοντας σπίτι χωρίς μεγάλες παρέες και γλέντια. Lockdown, κορονοϊός, βήματα στο άγνωστο.
Ο Δήμος Αθηναίων μάς κάλεσε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς να συντονιστούμε στην ΕΡΤ1 και στην ψηφιακή πλατφόρμα του ertflix.gr για να παρακολουθήσουμε ένα φωτιστικό show με video projections στον λόφο του Λυκαβηττού.
Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι παρουσιαστές υποδέχτηκαν στη σκηνή τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
«Το 2021 να μας βρει όλους υγιείς. Να μας βρει όλους νικητές. Άλλωστε η ζωή πάντα νικά. Να είμαστε λοιπόν όλοι μαζί, να είμαστε όλοι καλά και σύντομα να μπορούμε να πάρουμε μια μεγάλη ανάσα. Ανάσα αγάπης, ανάσα ελπίδας, ανάσα ζωής», ήταν η ευχή του.
Πρωτοχρονιάτικη συναυλία το 2022 με τον Σάκη Ρουβά. Κόστος: 200.000 ευρώ
Η πρωτοχρονιάτικη γιορτή του 2022 σημαδεύτηκε από τις καταγγελίες περί σπατάλης δημοσίου χρήματος. Αιτία; Η μίνι συναυλία των 20 λεπτών του Σάκη Ρουβά στον λόφο του Λυκαβηττού, η οποία κόστισε 211.000 ευρώ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά χωρίς την παρουσία κόσμου λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.
Στο στόχαστρο βρέθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης, κάτι που οδήγησε στην έκδοση ανακοίνωσης του Δήμου Αθηναίων μέσω της Τεχνόπολης.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κεντρική εορταστική εκδήλωση για την αλλαγή του έτους έχει όλα τα τελευταία χρόνια έναν σταθερό προϋπολογισμό που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 190 χιλιάδες ευρώ.
Σε αυτόν περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός, το σενάριο, η σκηνοθεσία, η καλλιτεχνική επιμέλεια, οι αμοιβές καλλιτεχνών, ο φωτιστικός σχεδιασμός, η σκηνογραφία, ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός, μελέτες και εγκαταστάσεις, όπως και οι αμοιβές προσωπικού για το σύνολο των αναγκαίων υπηρεσιών.
Ενδεικτικά παρατίθεται το κόστος των εκδηλώσεων παρελθόντων ετών: 2016 – 170.000 ευρώ, 2017 – 170.000 ευρώ, 2018 – 170.000 ευρώ, 2019 – 190.000 ευρώ, 2020 – 227.000 ευρώ, 2021 – 211.000 ευρώ.
Φέτος, για την προετοιμασία, το σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση της βραδιάς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς απασχολούνται περισσότεροι από 170 επαγγελματίες και 20 εταιρείες, μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών».
Πρωτοχρονιά 2023 με Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή
Η Αθήνα υποδέχθηκε τον καινούργιο χρόνο, το 2023 και πάλι στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Συντάγματος. Πρωταγωνιστές της βραδιάς ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής, συνοδεία 10μελούς συμφωνικής ορχήστρας και σολίστ.
Το πρόγραμμα, ως είθισται, άνοιξε η η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων με κλασικά χριστουγεννιάτικα κομμάτια. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Τζένη Μελιτά ανέλαβαν την παρουσίαση της εκδήλωσης και την αντίστροφη μέτρηση.
Χάρης Δούκας, Μαρίνα Σάττι, παλαιστινιακές σημαίες κι ένα παιδί. Καλώς ήρθες 2024 (;)
Ο σχεδιασμός του δήμου Αθηναίων ήταν ο εξής: Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και Μαρίνα Σάττι θα υποδέχονταν τον κόσμο στην πλατεία Συντάγματος, ώστε να γιορτάσουμε μαζί την Πρωτοχρονιά και να καλωσορίσουμε με κέφι και τραγούδια το νέο έτος. Στην παρουσίαση η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος.
Ο νέος δήμαρχος της πόλης, Χάρης Δούκας, ανέβηκε στη σκηνή για να στείλει το μήνυμά του. Δίπλα του είχε την κόρη της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Νάσου Γαλακτερού. 31 Δεκεμβρίου 2013 ή αλλιώς η ημέρα που καταφέραμε να στενοχωρήσουμε ένα παιδί. Γιατί; Στον βωμό της εργαλειοποίησης, όλα μπορεί να συμβούν.
Στις εντυπωσιακές εικόνες που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ, κυριάρχησαν τα πυροτεχνήματα που φώτισαν τον αττικό ουρανό τα μεσάνυχτα, όπως επίσης και οι σημαίες της Παλαιστίνης που κυμάτιζαν.
Οι σημαίες συνδέθηκαν ανεπιτυχώς με τη Σόφη Γαλακτερού και την προσπάθεια κάποιων να εξάγουν συμπέρασμα περί πολιτικής τοποθέτησης Δούκα με την κίνηση αυτή.
Λίγες ημέρες αργότερα ο Χάρης Δούκας απάντησε στα σχόλια που έγιναν για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, κατά τη διάρκεια της γιορτής του δήμου Αθηναίων στο Σύνταγμα.
«Σηκώθηκα με ένα κοριτσάκι, την κόρη της Νάνσυς και του Νάσου. Ντροπή τους όσοι τα είπανε. Είχα φέρει την εκπρόσωπο της Eurovision η οποία είπε πολυπολιτισμικά τραγούδια. Ντροπή τους και δεύτερη φορά. (…) Ντροπή τους είναι απαράδεκτο. Αυτό δείχνει μίσος και εμπάθεια. Είναι κήρυκες μίσους και εμπάθειας».
Σε ό,τι αφορά στις παλαιστινιακές σημαίες σημείωσε το εξής: «Υπήρχε ένα συλλαλητήριο, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις -δεν το ήξερα εγώ- στο Σύνταγμα και μετά μπήκαν μέσα και άρχισαν να σηκώνουν σημαίες.
Είναι δημόσιος χώρος ελεύθερης πρόσβασης. Τι να έκανα; Να έλεγα να κατέβουν οι σημαίες με πολλές χιλιάδες κόσμου, με οικογένειες και παιδιά. Να γίνει δηλαδή το Σύνταγμα πεδίο μάχης; Υπάρχει σώφρων άνθρωπος, ο οποίος θα μετέτρεπε αυτή τη γιορτή σε πεδίο μάχης;»https://www.tovima.gr/editor/dima-despoina/