Αλέξης Καλοκαιρινός: «Η ένταξη του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δικλείδα ασφαλείας για την πολεοδομική ενότητα του Δήμου»

Ημερομηνία:

Ενημέρωση του Δημάρχου Ηρακλείου στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη

Στην αναλυτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ταύτιση απόψεων μεταξύ Δήμου Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης και Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφορικά με την ένταξη των χρήσεων γης που θα αποδοθούν στην έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του Δήμου Ηρακλείου, προχώρησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 26/3.

Κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Καλοκαιρινός επανέλαβε την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής ότι κάθε σχεδιασμός για το αεροδρόμιο πρέπει να είναι ενταγμένος στο υπό εκπόνηση ΤΠΣ και αναφέρθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Ευθύμη Μπακογιάννη, τονίζοντας: «Αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, και από αυτή την άποψη στη σύσκεψη επιδοκιμάσαμε την πρωτοβουλία του κ. Μπακογιάννη, είναι ο σχεδιασμός για το αεροδρόμιο να είναι ενταγμένος στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Αυτό είναι σημαντικό και μπορεί να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας έναντι σε άλλες δυνατότητες «εξαιρέσεων» που δίνονται για την αξιοποίηση της περιοχής. Συνεπώς, εμείς επαυξάνουμε προς την κατεύθυνση αυτή, ότι αυτό το οποίο θα συζητείται για το αεροδρόμιο, θα συζητείται στο γενικό πλαίσιο του Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου μας.

Είναι αυτό που πολλές φορές έχουμε πει: Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί μια πόλη δίπλα στην πόλη. Θέλουμε να υπάρχει ενότητα σχεδιασμού και σε κάθε περίπτωση θέλουμε η ωφέλεια να είναι μέγιστη, ξεκινώντας από την πιο στενή περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, πηγαίνοντας στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα και καταλήγοντας στο σύνολο του Δήμου».

Υπενθυμίζοντας ότι το ΤΠΣ αποτελεί ένα γενικό περίγραμμα και όχι μια μελέτη που καταλήγει σε συγκεκριμένη άμεση ρυμοτομική και πολεοδομική εφαρμογή, ο Αλέξης Καλοκαιρινός διευκρίνισε ότι οι μελετητές θα ορίσουν όσα θα προβλέπονται σε αυτό, όπως είναι οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης. «Σε αυτό το πνεύμα ζητήθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα να εισφέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις σε ότι αφορά αυτά τα γενικά, κυρίως για τις χρήσεις γης.

Προκειμένου, να έχουμε ένα τέτοιο πλαίσιο από τη δική μας μεριά, χρειαζόμαστε εξειδικευμένη τεχνική βοήθεια, δηλαδή τη βοήθεια έμπειρων πολεοδόμων οι οποίοι προφανώς δεν μπορεί να είναι οι μελετητές του ΤΠΣ».

Το ζητούμενο είναι οι μικτές χρήσεις γης επανέλαβε ο Δήμαρχος Ηρακλείου δίνοντας ενδεικτικά παραδείγματα μικτών χρήσεων, κατοικίας και πρασίνου, αναφέροντας τον στόχο δημιουργίας κοινωνικής κατοικίας καθώς και της λελογισμένης διπλής ανάπλασης, με στόχο την μέγιστη ωφέλεια και του κύριου πολεοδομικού ιστού της πόλης, χωρίς όμως να καταστεί η περιοχή μια «αποθήκη χρήσεων», τονίζοντας: «Στη συζήτηση η οποία έγινε, όπως και στις συζητήσεις με τον προηγούμενο Υπουργό, θέτουμε το ζήτημα της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό είναι απολύτως συμβατό με αυτή την προσέγγιση.

Γιατί αν μιλάμε για το ΤΠΣ ότι είναι ενταγμένο, πόσο μάλλον μια περιοχή, η οποία βεβαίως μπορεί να προσδιορίζεται από τα 1736,8 στρέμματα που είναι το αεροδρόμιο μέσα στην περίφραξη, αλλά είναι ένα κομμάτι σε μια περιοχή που φτάνει τα 4.000 στρέμματα».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των στρατιωτικών χρήσεων που χρήζουν αποσαφήνισης καθώς και στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προσφέρει τις θεμιτές κατευθύνσεις στην τεχνική βοήθεια: «Έχουμε τα ζητήματα των στρατιωτικών χρήσεων τα οποία μένει να αποσαφηνιστούν, είναι πολλές οι παράμετροι.

Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι μια τεχνική βοήθεια θα μας είναι πολύ χρήσιμη εφόσον βέβαια την αξιοποιήσουμε εμείς και με κατευθύνσεις και με μια παρακολούθηση έτσι ώστε αυτό το οποίο θα παραλάβουμε να είναι αυτό το οποίο θα ωφελήσει τη θέση μας για την αξιοποίηση και της συγκεκριμένης έκτασης».

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του θέματος της ημερήσιας διάταξης για την κάλυψη δαπάνης σχετικά με την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης των δυνατοτήτων αξιοποίησης του χώρου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» με καταγραφή πολεοδομικών δεδομένων του Δήμου Ηρακλείου.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο:Οι σπουδαστές του 1ου ΔΙΕΚ Ηρακλείου στο...

Στο Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου, που βρίσκεται...

Σήμερα η Ενημερωτική Εκδήλωση στο Επιμελητήριο...

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, μέλος του Enterprise Europe Network, σε...

Ηράκλειο:Οι σπουδαστές του 1ου ΔΙΕΚ Ηρακλείου στο...

Στο Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου, που βρίσκεται...

Σήμερα η Ενημερωτική Εκδήλωση στο Επιμελητήριο...

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, μέλος του Enterprise Europe Network, σε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δήμος Χανίων:Νέα χωροθέτηση λαϊκών αγορών από 01/4/2025 έως και 30/09/2025

Από τη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων...

Ηράκλειο:Οι σπουδαστές του 1ου ΔΙΕΚ Ηρακλείου στο Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου

Στο Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου, που βρίσκεται...

Ρέθυμνο:Συγχαρητήρια στον Ερμή Ζωνιανών για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Αθλητικό Όμιλο Επισκοπής

Συγχαρητήρια ανακοίνωση προς Ερμή Ζωνιανών “Ο Αθλητικός Όμιλος Επισκοπής συγχαίρει...

Η οργανωμένη φροντιστηριακή εκπαίδευση στην σύγχρονη Ελλάδα: όψεις των εκπαιδευτικών ανισοτήτων

Η φροντιστηριακή εκπαίδευση αποτελεί ένα διαχρονικό δεδομένο το οποίο...