Ακριβή και δυσεύρετη η φοιτητική στέγη στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

«ΓΟΛΓΟΘΑΣ» Η ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ
«Οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ένα ποσοστό περίπου 10%»

Μεγάλος ο αριθμός των airbnb διαμερισμάτων στην πόλη, μειώνει τη διαθεσιμότητα για μακροχρόνια μίσθωση σε φοιτητές

Ακριβή και δυσεύρετη είναι για μια ακόμα χρονιά η φοιτητική στέγη στο Ρέθυμνο με τους νεοεισαχθέντες φοιτητές να βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν Γολγοθά στην προσπάθειά τους να βρουν ένα διαμέρισμα για να στεγάσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους στο ξεκίνημα της νέας τους φοιτητικής ζωής.

Το «κυνήγι» έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούλιο για εκείνους τους λίγους, που ήταν απόλυτα σίγουροι ότι θα πετύχουν σε σχολή της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου, προκειμένου να βρουν όσο το δυνατόν καλύτερο σπίτι και στη πιο συμφέρουσα τιμή. Και ήταν οι τυχεροί αφού κατάφεραν να βρουν σπίτι που διατίθεται για μακροχρόνια μίσθωση.

Ήδη από την περασμένη Πέμπτη – οπότε και ανακοινώθηκαν οι βάσεις – τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά» στα μεσιτικά γραφεία που δεν προλάβαιναν να απαντούν στις κλήσεις γονιών που αναζητούσαν φοιτητική κατοικία.

Την αγωνία όμως γρήγορα διαδεχόταν η δυσαρέσκεια και αυτό γιατί οι τιμές χαρακτηρίζονται «απρόσιτες» και «μη λογικές» για την πλειοψηφία των νοικοκυριών, καθώς οι πολύ υψηλές τιμές στα ενοίκια δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές «δυνάμεις» των περισσότερων οικογενειών.

Από τα 350 ευρώ ξεκινούν οι τιμές στις γκαρσονιέρες, κι εάν μιλάμε για δυάρι η τιμή μπορεί και να διπλασιαστεί. Δεν είναι τυχαίο αλώστε ότι το Ρέθυμνο, μαζί με την Κέρκυρα ως τουριστικές περιοχές κατατάσσονται στις ακριβότερες της χώρας.

Όμως το Ρέθυμνο, εκτός από τα υψηλά ενοίκια, έχει ένα μειονέκτημα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα ακινήτων. Το πρόβλημα εντείνεται χρόνο με τον χρόνο, ενώ και οι ανακαινίσεις που γίνονται σε πολλά διαμερίσματα, γίνονται – όπως αποδεικνύεται – για να αξιοποιηθούν τα ακίνητα για τουριστικούς σκοπούς.

Η ευρεία αξιοποίηση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση στην πόλη δεν ευνοεί τους φοιτητές, οι οποίοι τα επιλέγουν ως έσχατη λύση, αφενός λόγω της υψηλής τιμής και αφετέρου λόγω των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων που διαρκούν μέχρι τον Ιούνιο.

«Το πρώτο που ζητούν οι φοιτητές είναι η τιμή του ενοικίου να είναι περίπου στα 300 ευρώ, καθώς και να διατίθεται η κατοικία για μακροχρόνια μίσθωση. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο ούτε το ένα, ούτε το άλλο», τονίζει η κτηματομεσίτρια στο Ρέθυμνο Αγγελική Παπαδάκη, για τις προτεραιότητες των φοιτητών που αναζητούν στέγη λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Η κ. Παπαδάκη μιλώντας στο «Ρ.Ν.» επεσήμανε: «Οι φοιτητές κυρίως θέλουν ένα σπίτι που να είναι αξιοπρεπές, να μπορούν να ζήσουν. Η επίπλωση δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητας. Φέτος υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκατοίκηση και πιστεύω ότι θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα απ’ ότι άλλες χρονιές».

«Απελπισμένοι είναι οι φοιτητές από τις τιμές των ενοικίων»
Οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων είναι μεγάλες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τους μεσίτες, κάτι το οποίο φέρνει σε αδιέξοδη κατάσταση τις οικογένειες των φοιτητών που σε μεγάλο βαθμό αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Στα 550 – 600 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές για τα δυάρια στο Ρέθυμνο, ενώ μια γκαρσονιέρα μπορεί να βρεθεί δύσκολα και στην τιμή των 300 ευρώ, ενώ τα καινούργια σπίτια είναι αρκετά ακριβότερα.

Στο κέντρο αναζητούν να μείνουν οι περισσότεροι φοιτητές σύμφωνα με τους μεσίτες, όμως δεν βρίσκουν σπίτια σε λογικές τιμές.

«Τα σπίτια είναι πάρα πολύ λίγα για τους φοιτητές που έρχονται στο Ρέθυμνο, με την έννοια ότι οι τιμές δεν είναι προσιτές για αυτούς, τονίζει ο κτηματομεσίτης στο Ρέθυμνο Αντώνης Πάγκαλος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ συμπληρώνει ότι: «Όλοι οι φοιτητές που επικοινωνούν με το γραφείο είναι απελπισμένοι από τις τιμές των ενοικίων που ακούν.

Αναζητούν επιπλωμένες κατοικίες κυρίως, όμως εάν βρουν και κάποιο ανεπίπλωτο δεν θα πουν όχι, διότι ξέρουν ότι είναι δύσκολη η κατάσταση με την ενοικίαση κατοικίας στο Ρέθυμνο. Κάποιες τιμές ανταποκρίνονται στην ποιότητα και την αξία της κατοικίας, όμως υπάρχουν κι αυτές οι τιμές που ίσως είναι ακριβότερες από την πραγματική αξία της κατοικίας. Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στις τιμές ενώ ο βασικός μισθός του γονέα είναι ο ίδιος σε ένα μεγάλο ποσοστό τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια, όμως οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Οι περισσότεροι φοιτητές αναζητούν την μακροχρόνια μίσθωση, δεν θέλουν να αφήνουν το σπίτι το καλοκαίρι. Όμως είναι μερικοί φοιτητές που τα επιλέγουν ότι δεν μπορούν να βρουν κάτι άλλο».

«Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, δεν υπάρχουν σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση, όμως πιστεύω ότι θα καλυφτούν οι ανάγκες, διότι όλο και κάτι προκύπτει. Κατά κύριο λόγο υπάρχουν σπίτια διαθέσιμα για εννέα μήνες και κάποιες φορές και οκτώ μήνες Οκτώβριος – Ιούνιος, διότι τα κάνουν airbnb. Ό,τι είναι στο κέντρο νοικιάζεται στον τουρισμό. Οι τιμές ξεκινάνε από 350 για τα 30 τ.μ. για τις επιπλωμένες γκαρσονιέρες, με ίντερνετ και κοινόχρηστα.

Το νερό και το ρεύμα το πληρώνει ο ενοικιαστής», ανέφερε ο κτηματομεσίτης στο Ρέθυμνο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν», ενώ συμπλήρωσε: «Εμείς για παράδειγμα νοικιάσαμε όσα σπίτια διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση στους φοιτητές που ήξεραν ότι είχαν πολύ παραπάνω μόρια και θα μπουν σίγουρα στο πανεπιστήμιο και οι οποίοι, δεν περίμεναν να βγουν τις βάσεις και είχαν αναζητήσει στέγη από τα μέσα του μήνα. Τώρα σίγουρα είναι δύσκολο να βρεθεί κατοικία στο κέντρο σε 12μηνη βάση αυτήν τη χρονική περίοδο.

Η καλύτερη περίοδος για αυτούς που περιμένουν κάτι τέτοιο είναι όταν οι φοιτητές παίρνουν πτυχίο, δηλαδή τον Ιούνιο, τότε αδειάζουν σπίτια. Όσον αφορά το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης επίσης από μια άποψη συμφέρει τους φοιτητές, διότι θα γλιτώνουν τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο που ούτως ή άλλως δεν θα τα αξιοποιούσαν και θα έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν σε αξιοπρεπείς σπίτια – διότι οτιδήποτε πάει στον τουρισμό είναι αξιοπρεπές, καθαρό και πλήρως εξοπλισμένο».

«Η έλλειψη στέγης είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που είναι εμφανές στην πόλη»
Σε μια μικρή πόλη όπως το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τους μεσίτες, πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν και ενδεχομένως επιδεινώνουν την κατάσταση που υπάρχει στην ενοικίαση κατοικιών, όπως είναι η ύπαρξη των airbnb, ο τουρισμός, ο αριθμός των κατοίκων σε σχέση με αυτόν των φοιτητών, η μικρή οικοδομική δραστηριότητα κ.λπ.

Όπως εξηγεί ο κτηματομεσίτης στο Ρέθυμνο Κωνσταντίνος Μουλλός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Το βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη σπιτιών και οι τιμές που έχουν αυξηθεί σε ένα ποσοστό περίπου 10%. Δεν υπάρχουν πολλά και «ποιοτικά» σπίτια διαθέσιμα προς τους φοιτητές. Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και συνολικό, δεν φταίνε μόνο τα airbnb.

Η έλλειψη κατοικιών σε μια τουριστική περιοχή όπως το Ρέθυμνο που υπάρχει και η ζήτηση από το εξωτερικό και η ζήτηση από το πανεπιστήμιο, φαίνεται. Όταν το Ρέθυμνο έχει 40.000 κατοίκους και οι φοιτητές είναι 10.000, η έλλειψη γίνεται πιο σαφής όταν έρχονται οι φοιτητές. Επίσης δεν υπάρχει αρκετή οικοδομική δραστηριότητα, δεν υπάρχει προς το παρόν επέκταση σχεδίου πόλεως. Υπάρχει έλλειψη καλών κατοικιών και σύμφωνα με τον νόμο προφοράς – ζήτησης, όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση υπάρχει και αύξηση στις τιμές».

Η ύπαρξη πολλών σε αριθμό airbnb διαμερισμάτων στο Ρέθυμνο είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τον φοιτητικό κόσμο, καθώς αποτελεί ένας σημαντικός παράγοντας στη δυσκολία εύρεσης κατοικίας, καθώς όσοι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν σε αυτά «κινδυνεύουν» να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις τον μήνα του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μουλλό: «Στο Ρέθυμνο υπάρχουν πολλά airbnb με κάποιους από τους ιδιοκτήτες να σέβονται τους φοιτητές, όμως υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες που δεν σέβονται τους φοιτητές. Κάποια διώχνουν τα παιδιά στην 1η Ιουνίου και αντιδρούν λέγοντας ότι έχουν εξεταστική, και από τη μεριά τους οι ιδιοκτήτες λένε ότι έχουν τουρίστες. Υπάρχουν κάποιοι που λένε όταν τελειώσει οι φοιτητής την εξεταστική του να φύγει. Οπότε είναι απόλυτα λογικό οι φοιτητές που είναι εκτός νησιού εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για μακροχρόνια μίσθωση».

Για τις περιοχές του κέντρου ενδιαφέρονται περισσότερο οι φοιτητές, καθώς και για την περιοχή της Καλλιθέας και του Μασταμπά, παρά τις ακριβότερες τιμές. Όπως εξηγεί ο κ. Μουλλός: «Οι υψηλές τιμές είναι λόγος να αναζητήσουν κατοικίες εκτός κέντρου, αλλά μετά υπάρχουν κάποιες προσαυξήσεις που αφορούν κυρίως τη μετακίνηση.

Για παράδειγμα η περιοχή του Γάλλου που είναι ένα σημείο που ενδεχομένως θα ενδιέφερε τους φοιτητές να μένουν εκεί λόγω της εγγύτητας με το πανεπιστήμιο, δεν είναι και τόσο δημοφιλής καθώς η συγκοινωνία τελειώνει στις 23:00 μ.μ.. Ένας φοιτητής συνήθως δεν ασχολείται μόνο με το πανεπιστήμιο, έχει και κοινωνική ζωή και θα ήθελε να είναι λίγο πιο αργά τα λεωφορεία, οπότε αναγκάζεται να πληρώσει ταξί. Έτσι σκέφτεται ότι είναι καλύτερα να πληρώνει το σπίτι στο κέντρο 100 ευρώ παραπάνω και να είναι στην «καρδιά» της κοινωνικής ζωής».https://rethnea.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Θεσμικές συναντήσεις Γιάννη Κεφαλογιάννη με Δημάρχους της...

Σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα σε...

Ρέθυμνο:Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο του...

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του...

Θεσμικές συναντήσεις Γιάννη Κεφαλογιάννη με Δημάρχους της...

Σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα σε...

Ρέθυμνο:Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο του...

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αϋπνία και κούραση: Πέντε απλές λύσεις – Οι ειδικοί μίλησαν

Ταλαιπωρείστε από κούραση και αϋπνία; Το μυστικό για έναν...

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στον Δήμο Πλατανιά

Η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, του Δήμου Πλατανιά,...

Συνάντηση περιφερειάρχη Κρήτης με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό

Με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη, συναντήθηκε απόψε...