Αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου παρά τα νέα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Για την υψηλή τιμή του ελαιόλαδου που εξακολουθεί να παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας.
«Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες στο ελαιόλαδο. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο είναι ότι επειδή επηρεάζεται από την κλιματική κρίση επηρεάζεται και η παραγωγή».
Και συμπλήρωσε ο κ. Κόκκινος ότι και φέτος μάλλον τα πράγματα δεν θα πάνε και πολύ καλά με τη παραγωγή.
«Κι εμείς είχαμε χαμηλή παραγωγή και η Ιταλία είχε χαμηλή παραγωγή και η χρονιά που θα ακολουθήσει δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Δεν νομίζω οι τιμές να είναι πιο πάνω, γιατί από εκεί και πέρα κλονίζεται όλο το σύστημα».
Πρωταγωνιστές στις αυξήσεις
όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, η τιμή του ελαιολάδου στην ΕΕ ήταν κατά 50% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2023.
Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022).
Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022). Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).
Οι πρωταγωνιστές των αυξήσεων
Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποιεί η Eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου.
Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).
Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).
Η αγορά
Η δυναμική της αγοράς από τα τέλη του 2023 συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2024, με αποτέλεσμα τις υψηλές τιμές τόσο για τα εξευγενισμένα όσο και για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.
Ο κλάδος του ελαιόλαδου αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις από το στάδιο της παραγωγής με τις μειωμένες συγκομιδές στις κύριες παραγωγικές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία), την εκτόξευση των τιμών, τις δυσοίωνες προβλέψεις για ελλείψεις αλλά και την εκτιμώμενη μείωση της κατανάλωσης.
Οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω της επίμονης ζήτησης από τις εξαγωγικές αγορές, ακόμη και ενόψει της μικρής μείωσης της τοπικής κατανάλωσης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.