Άκης Τσελέντης : Η εξήγηση για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, μίλησε ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιαδάς

Αρχικά, ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως η έντονη σεισμικότητα που ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, συνεχίζεται μέχρι και τώρα. «Είχα την ευκαιρία να κάνω μια μεγάλη ομιλία στο Αρκαλοχώρι, όπου σε πολύ κόσμο εξήγησα πως λειτουργεί η περιοχή. Γιατί ένας ασφαλής πολίτης είναι ο ενημερωμένος. Τους είπα ότι για 2 μήνες ακόμη θα βιώνουν αυτό το φαινόμενο αλλά με μικρού μεγέθους γεγονότα».

Ο κ. Τσελέντης εξήγησε ότι εδώ και ένα χρόνο έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα έξι σεισμογράφων στο Ηράκλειο. «Αυτό το δίκτυο μας βοήθησε να αποτυπώσουμε τι γίνεται τους τελευταίους 3 μήνες στην περιοχή του δήμου Μινώα. Είδαμε με μεγάλη ακρίβεια ποια ρήγματα διεγέρθησαν και πως εξηγείται το φαινόμενο. Είδαμε για παράδειγμα, ότι τα ρήγματα Καστελίου και Θραψανού είναι ενεργοποιημένα. Ενώνονται στο βάθος και κάτω βαθιά, όπως κατεβαίνουν ενεργοποιούν μια σειρά δευτερογενών ρηγμάτων. Ευτυχώς πάνε λίγο – λίγο, αν σπάγανε σε όλο τους το μήκος, θα είχαμε πιο μεγάλα γεγονότα, γι’ αυτό δεν ανησυχώ.

Παράλληλα είδαμε ότι ενεργοποιήθηκε και το ρήγμα του Γιούχτα που και αυτό ενώνεται στο βάθος με τα ρήγματα αυτά όπως και μια σειρά παράλληλων ρηγμάτων με διεύθυνση βορρά – νότου, όπου πολλά από αυτά είναι κοντά στο Ηράκλειο. Απλώς το να βιώνει μια πόλη, ο δομικός της ιστός συνεχόμενα εκατοντάδες σεισμούς δεν είναι καλό. Γιατί είναι ισοδύναμο με το να δεχτεί ένα μεγάλο σεισμό. Γι’ αυτό συνέστησα στους κατοίκους, ότι τα σπίτια τα παλιά, που είναι φτιαγμένα με τον παλιό σεισμικό κανονισμό, αν έχουν τους γονείς τους εκεί να τους απομακρύνουν, γιατί μπορεί να καταστούν ευάλωτα και με ένα μεσαίου μεγέθους σεισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η εγκατάσταση των σεισμογράφων αφορούσαν την σεισμική θωράκιση του Ηρακλείου. «Μας προέκυψε όμως και αυτή η ακολουθία που μπορέσαμε να ακολουθήσουμε με ακρίβεια. Το 1957 όπως μου έλεγαν οι παλιοί υπήρχε το ίδιο φαινόμενο στο Αρκαλοχώρι, κράτησε 4 μήνες και μετά επανήλθε η περιοχή».

Το ευτύχημα, όπως ανέφερε ο κ. Τσελέντης, είναι ότι τα ρήγματα δεν δίνουν μεγάλους σεισμούς. «Είχαμε ενεργοποίηση μιας συστοιχίας παράλληλων μικρών ρηγμάτων με διεύθυνση βορρά – νότο αλλά και αυτά δεν μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, το πρόγραμμα μας αυτό που έχουμε σε συνεργασία με το δήμο, ολοκληρώνεται το Σεπτέμβρη, που σημαίνει ότι πρέπει να ξηλώσω τα όργανα αυτά.

Είδαμε όμως τι σημασία έχουν αυτά. Την επόμενη εβδομάδα έχω μια συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη και θα ζητήσω να γίνει επέκταση του δικτύου προς την περιοχή εκεί να το κρατήσουμε για ένα χρόνο και μερικούς σταθμούς να τους βάλουμε και μόνιμα. Γιατί οι σταθμοί αυτοί, επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο με το κέντρο μας στο Γεωδυναμικό και μάλιστα έχουμε φτιάξει ειδική ιστοσελίδα, μυστική, που την ξέρει ο δήμος και βλέπει τι γίνεται».

Ο κ. Τσελέντης σχολίασε πως ένας πολίτης που βιώνει αυτό το φαινόμενο για δύο μήνες είναι τρομοκρατημένος. «Πολλοί μου είπαν ότι μένουν στα αυτοκίνητα τους, τους είπα ότι αν το σπίτι τους είναι φτιαγμένο με το νέο σεισμικό κανονισμό, πρέπει να μένουν εκεί. Δεν πέφτουν εύκολα σπίτια σήμερα, τα παλιά βέβαια σπίτια που είναι φτιαγμένα με τον παλιό σεισμικό ή τα πέτρινα δεν είναι φτιαγμένα με ασβέστη αλλά με λάσπη, αυτά είναι πολύ επικίνδυνα να πέσουν και με μικρό σεισμό».

Κλείνοντας, τόνισε πως και ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά το εν λόγω θέμα. «Έγινε μια προσπάθεια να κηρυχθεί ο δήμος σεισμόπληκτη περιοχή και το Γεωδυναμικό συνέβαλε σε αυτή την απόφαση και από ότι πληροφορήθηκα, έχει συμβεί αυτό. Το Γεωδυναμικό έστειλε ειδικό έγγραφο στην Βουλή και πληροφορήθηκα ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει».

 

Πηγή; https://creta24.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη...

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

Ηράκλειο:Ξεκινούν το Φεβρουάριο οι κατεδαφίσεις σε κτίρια...

«Άναψε το πράσινο φως» η Περιφέρεια Κρήτης για τη...

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη...

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

Ηράκλειο:Ξεκινούν το Φεβρουάριο οι κατεδαφίσεις σε κτίρια...

«Άναψε το πράσινο φως» η Περιφέρεια Κρήτης για τη...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

«Στο Χειρότερο Σημείο»: Η μπαλάντα του Αντώνη Καράτζη που θα μας «ταξιδέψει»

Ο «δυναμισμός» του τραγουδιού προκαλεί αίσθηση Σε λιγότερο από δύο...