Ακαδημαϊκός από τα Χανιά, στη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες
Ακαδημαϊκός από τα Χανιά, στη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες . Ο Άγγελος Μπλέτσας, ο καταξιωμένος σε Ελλάδα και εξωτερικό Αναπληρωτής Καθηγητής ……
Ο Άγγελος Μπλέτσας, ο καταξιωμένος σε Ελλάδα και εξωτερικό Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 45 κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες κάτω των 45 ετών, που δημοσιεύθηκε το 2018 από τον Ιωάννη Π.Α. Ιωαννίδη, Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ.
Ο Άγγελος Μπλέτσας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των Χανίων, στο βορειοδυτικό τμήμα του ιστορικού νησιού της Κρήτης. Έλαβε με άριστα το πτυχίο του Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1998, και το MS και Ph.D. στις Τεχνικές και Επιστήμες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, MA του Cambridge, το 2001 και το 2005 αντίστοιχα.
Εργάστηκε στα Mitsubishi Electric Research Laboratories (MERL), MA του Καίμπριτζ, πρώτα ως σύμβουλος και στη συνέχεια ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης και στο εργαστήριο ραδιοεπικοινωνιών (RCL) του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως επιστημονικός επισκέπτης. Εργάστηκε στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, το καλοκαίρι του 2009, ως Επίκουρος Καθηγητής και προήχθη σε μόνιμο Αναπληρωτή Καθηγητή, στις αρχές του 2014.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τον ευρύ τομέα της επεκτάσιμης ασύρματης επικοινωνίας και δικτύωσης με έμφαση σε τεχνικές αναμετάδοσης, επεξεργασία σήματος για επικοινωνία, συγκομιδή RF και βιοηλεκτρικής ενέργειας, υλοποιήσεις ραδιοσυχνοτήτων / λογισμικού για ασύρματους πομποδέκτες και δίκτυα αισθητήρων χαμηλού κόστους, RFID, μετρολογία χρόνου / συχνότητας, αλγόριθμοι συμπερασμάτων, βιβλιομετρία και ολοκλήρωση συστημάτων. Το σημερινό όραμα και η εστίασή του είναι σε δίκτυα αισθητήρων μπροστινών άκρων και οπίσθιου χώρου μονοκόμβων, για περιβαλλοντική ανίχνευση μεγάλης κλίμακας. Έχει επίσης ξεκινήσει μια σειρά από έρευνες προς τους υπολογιστές χωρίς μπαταρίες, που τροφοδοτούνται από την ατμόσφαιρα.
Είναι Ανώτερο Μέλος του IEEE, Associate Editor της IEEE Transactions on Wireless Communications (TWC) και της Τεχνικής Επιτροπής Προγράμματος (TPC), μέλος σημαντικών διασκέψεων IEEE. Διετέλεσε Associate Editor του IEEE Wireless Communications Letters, από την ίδρυσή του, από το 2011 έως το καλοκαίρι του 2016.
Τα ερευνητικά του προγράμματα χρηματοδότησαν σημαντικό αριθμό ταλαντούχων μεταπτυχιακών φοιτητών, μεταδιδακτορικών ερευνητών και τεχνικών εργαστηρίων, καθώς και την ίδρυση ενός εργαστηρίου κατασκευής γρήγορων πρωτοτύπων που επιτρέπει στους μαθητές να μεταμορφώνουν τη βαθιά μαθηματική σκέψη σε απτά, λειτουργικά συστήματα.
Διετέλεσε μέλος της εθνικής επιτροπής εκπροσώπησης και διαχείρισης (MC) της δράσης COST IC1301 της ΕΕ «Ασύρματη μετάδοση ισχύος για βιώσιμες ηλεκτρονικές συσκευές» (WIPE). Ακόμα, έχει δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την USPTO.
Ο Δρ Μπλέτσας έλαβε βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας από την Ericsson Hellas το 1999, για την υλοποίηση πλήρους συστήματος εκφώνησης κειμένου της Ελληνικής από υπολογιστή (text-to-speech), βραβεία υποτροφίας από την ΒΤ και την Nortel Networks, από το 2001 έως το 2005, βραβείο καλύτερης δημοσίευσης Guglielmo Marconi 2008 από τη Διεθνή Ένωση Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), διάκριση καλύτερης εργασίας στο διεθνές συνέδριο IEEE ISWCS 2009 και έχει επιβλέψει εργασίες που έχουν λάβει διακρίσεις και βραβεία καλύτερης εργασίας φοιτητή στα διεθνή συνέδρια IEEE RFID-TA 2011, IEEE SENSORS 2013, IEEE ICASSP 2015, IEEE RFID-TA 2017 και MOCAST 2018.
Έχει επιβλέψει δύο διπλωματικές εργασίες που τιμήθηκαν δύο διαφορετικές χρονιές με το πρώτο βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας σε εθνικό επίπεδο στην περιοχή των ασυρμάτων επικοινωνιών από το Ελληνικό παράρτημα της IEEE VTS/AES.
Πηγή: ellines.com
Τα σχόλια είναι κλειστά.