Εκατό εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα δοθούν φέτος σε σχέση με πέρυσι στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητείται και η ένταξη των περισσότερων παραγωγών στα οικολογικά σχήματα, που έτσι χάνουν το παλιό “πρασίνισμα”.
Στο μεταξύ, έληξε χθες Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την ενεργοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα δοθεί περαιτέρω χρόνος στα οικολογικά σχήματα. Μόνο για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται δεκτές δηλώσεις χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Είναι λανθασμένος αυτός ο διαχωρισμός και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο μπάχαλο», λένε στο neakriti.gr εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης.
Αυτήν την εικόνα περιγράφουν οι αγροτοσυνδικαλιστές για φέτος. Και μην ξεχνάμε φωνές όπως αυτή του αγροτοσυνδικαλιστή και προέδρου της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργου Τζουλιαδάκη, σύμφωνα με τον οποίο δε θα πρέπει φέτος να εφαρμοστούν τα οικολογικά σχήματα.
Συγκεκριμένα, για φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει θέσει χρονικά ως στόχο πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου. Γύρω στις 26 του Οκτώβρη, συγκεκριμένα. Ως προκαταβολή δίνεται το 70% του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης. Όμως, η ενιαία ενίσχυση πλέον δεν ξεπερνάει για φέτος τα 830 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη η μείωση του ποσού είναι μεγάλη, αφού τις προηγούμενες χρονιές οι δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας ελάμβαναν συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το Agronews, το 2022 η επιδότηση έφτανε τα 966 εκατομμύρια ευρώ και η προκαταβολή ήταν στα 657 εκατομμύρια ευρώ. Το 2023 το τσεκ δε θα ξεπεράσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ και η προκαταβολή δε θα ξεπερνάει, με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, τα 550 εκατομμύρια ευρώ (άρα 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από την περυσινή προκαταβολή)…
«Θα έχουμε κλάματα»…
«Εμείς τα λέγαμε εγκαίρως. Φέτος θα δούμε πολλά “κλάματα” από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι παραγωγοί να βλέπουν τις πετσοκομμένες τους επιδοτήσεις», είπε στο neakriti.gr ο Γιώργος Τζουλιαδάκης. Όπως διευκρίνισε, οι κτηνοτρόφοι είχαν να επιλέξουν την ένταξή τους μόνο μέσα από δύο οικολογικά σχήματα, ενώ πολύ περισσότερα σχήματα είχαν να επιλέξουν οι αγρότες.
«Όμως, όλοι στο ίδιο “καζάνι” βράζουμε. Και να δείτε που οι απώλειες θα είναι μεγάλες», όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε χθες ο συνδικαλιστής.
«Αν δεν ανασταλεί για φέτος η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, θα χαθεί έως και το 60% της επιδότησης του κάθε κτηνοτρόφου», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης.
«Για να ενταχθούμε στα πικολογικά σχήματα θέλουμε κάποιες προδιαγραφές. Θέλουμε κάποιους χρόνους, που τώρα δεν υπάρχουν. Παράδειγμα, αν έκανες αμειψισπορά, θα έπρεπε αρχές του χρόνου να σπείρεις τα αμπέλια και τις ελιές. Πώς γίνεται να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή αυτό το οικολογικό σχήμα; Ή και κάποια άλλα, που απαιτούν μηχανήματα; Που απαιτούν προθεσμίες και προϋπηρεσίες και καλλιέργειες ειδικές που πρέπει να γίνουν;», είναι τα εύλογα ερωτήματα που θέτει στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.