Αγωνία δανειοληπτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Ποιες λύσεις εξετάζονται
Αγωνία δανειοληπτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Ποιες λύσεις εξετάζονται. Καθημερινά μεγαλώνει η αγωνία των υπερχρεωμένων…
Καθημερινά μεγαλώνει η αγωνία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, μετά και την εκπνοή του νόμου Κατσέλη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Κυβέρνηση, θεσμοί και διοικήσεις τραπεζών βρίσκονται σε θέσεις μάχης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μονομερώς το θέμα, αγνοώντας τις προτάσεις των τραπεζών.
Το νέο πλαίσιο όμως, θα σημάνει πολύ περισσότερους πλειστηριασμούς, σε σχέση με αυτούς που γίνονταν μέχρι σήμερα.
Η σύγκρουση
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης δεν είναι μόνο η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύετα αλλά και τα χρέη που θα ρυθμίζονται, το ύψος του κουρέματος που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι τράπεζες, η επέκταση της προστασίας και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ένα είδος εμπορικής ή επαγγελματικής ιδιότητας καθώς και το εισόδημα του οφειλέτη με βάση το οποίο θα αποφασίζεται το «κούρεμα» από τις τράπεζες.
Η «διαπραγμάτευση με τράπεζες, κυβέρνησης και Κομισιόν οδηγείται στο δύσκολο στάδιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα εγκριθεί, εάν δεν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης τοποθέτησε τη νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων εντός του Φεβρουαρίου.
Τι μελετούν
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση – «ομπρέλα» που έχει επεξεργασθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι το νέο σύστημα θα είναι εξωδικαστικό και η ένταξη στο καθεστώς προστασίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα.
Επίσης, η ρύθμιση θα έχει συνδρομή και του δημοσίου και των τραπεζών. Το δημόσιο θα επιδοτεί κατ’ ελάχιστο το 1/3 της δόσης ενώ σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ένδειας θα μπορεί να φτάνει μέχρι και το σύνολο της δόσης για ένα διάστημα.
Παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα να επιδοτείται και το επιτόκιο του ρυθμισμένου υπολοίπου του δανείου. Οι τράπεζες θα υποχρεούνται ανάλογα με την ηλικία του αιτούντα να επιμηκύνουν την διάρκεια αποπληρωμής, να προσφέρουν χαμηλότερο επιτόκιο και να κουρεύουν το κεφάλαιο του δανείου αν είναι μεγαλύτερο από την πραγματική αξία του ακινήτου.
Στην ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση τους, φτάνει να ανακαλέσουν την αίτηση τους και να πληρούν τα κριτήρια.
Επίσης, το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από 180.000 για τον άγαμο έως και 280.000 για την οικογένεια με παιδιά θα μειωθεί στις 150.000 για τον άγαμο και περίπου στις 200.000 για τις οικογένειες με παιδιά.
Να σημειωθεί ότι όσοι εντοπίζονται κατά την αίτηση ή στην συνέχεια ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα υποχρεώνονται ή να εξοφλούν το δάνειο τους χωρίς ελαφρύνσεις, ή να χάνουν το ακίνητό τους.
Τα σχόλια είναι κλειστά.