Άγιος Νικόλαος :Τιμητική εκδήλωση στο REX με παράλληλη προβολή του ντοκιμαντέρ: “Απόκοπος και Σπιναλόγκα”
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα τιμήσει την Γεωργία Μοσχόβη, αρχαιολόγο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων και τον Maurice Born, σκηνοθέτη, συγγραφέα και ανθρωπολόγο, τους οποίους έχει ανακηρύξει το Δ.Σ με ομόφωνη απόφαση ως επίτιμους δημότες Αγίου Νικολάου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 (ώρα 19:00 μ.μ), στο κινηματοθέατρο RΕΞ στον Άγιο Νικόλαο.
Στην παραπάνω εκδήλωση , θα παρουσιαστεί επίσης για πρώτη φορά στην Κρήτη, το ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου: “Απόκοπος ή Σπιναλόγκα” που γυρίστηκε στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, όπου οι τιμώμενοι είχαν καθοριστικό ρόλο.
Το ντοκιμαντέρ όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, σε εκδήλωση που οργανώθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Σ΄ αυτή την παραγωγή, η Σπιναλόγκα αναδύεται από τον χάρτη ως μνημονικός τόπος ή ψυχογραφικό σημείο. Ενα ηχοτοπίο, που ησυχάζει με τον αέρα, που δέρνει το κάστρο και ορίζει τον χρόνο, σε μια συμφιλιωτική χειρονομία με το παρελθόν και το μέλλον.
Σημείο εκκίνησης του ντοκιμαντέρ είναι η δημιουργία του μουσικού έργου του Νίκου Ξυδάκη , που θα παρακολουθήσουμε να εξελίσσεται με λεπτή, διακριτική ματιά. Οι πρώτες λέξεις, οι πρώτες νότες, οι συναντήσεις. Η αναμονή….
Πρόκειται για μια ταινία, που επιζητεί να είναι κάτι περισσότερο από μια καταγραφή. Προσεγγίζει την Σπιναλόγκα, ως έναν ιδιαίτερο τόπο, με φορτισμένη ιστορική διαδρομή. Ένα μνημείο που επανεγγράφεται, με αισθαντικότητα, ως χώρος Τέχνης και Πολιτισμού.
Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Πάνος Καρκανεβάτος και ο συνθέτης του μουσικού έργου Νίκος Ξυδάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.