Άγιος Νικόλαος: Ραγίζει καρδιές η ιστορία των δύο μικρών αδελφών που ζούσαν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες

Το «κουβάρι» της υπόθεσης, που συγκλονίζει την Κρήτη, άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι εισαγγελικές Αρχές ανέθεσαν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Νικολάου να ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν τα δύο αγοράκια

«Τσακίζει» ψυχές η ιστορία των δύο μικρών αδερφών στο Λασίθι, μόλις 4 και 6 ετών. Ζούσαν σε δύο διαφορετικά σπίτια, το ένα με τον μπαμπά και το άλλο με τη γιαγιά, σε ακατάλληλες συνθήκες και, ακόμα και στην τρυφερή ηλικία που άλλα παιδιά παίζουν με παιχνίδια, το ένα αγόρι στερήθηκε τα αυτονόητα, όπως το σχολείο. Όταν το μόλις 6 χρονών μεγαλύτερο αδερφάκι πήρε μεταγραφή σε άλλο νηπιαγωγείο, διαπιστώθηκε ότι μετά τον Απρίλιο δεν πέρασε το κατώφλι του σχολείου, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση.

«Το αναζήτησε η προϊσταμένη του σχολείου μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και τότε φάνηκε η αδυναμία του πατέρα να έχει την επιμέλεια και τη φροντίδα των παιδιών», επισήμανε στην «ΚΡΗΤΗ TV» o διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου Μανόλης Μαρκάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νηπιαγωγός, με μια κίνηση ανθρωπιάς και τρυφερότητας, πήγαινε φαγητό και γλυκά στο αγοράκι. Με κάθε τρόπο το σχολείο προσπαθούσε να ανοίξει την αγκαλιά του στο μικρό παιδί.

«Ο ρόλος μας είναι η αποστολή μας. Η συγκεκριμένη νηπιαγωγός, που ενήργησε, είχε σταθεί και με διάφορους τρόπους στο παιδί το προηγούμενο διάστημα», προσθέτει.

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν

Το «κουβάρι» της υπόθεσης, που συγκλονίζει την Κρήτη, άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι εισαγγελικές Αρχές ανέθεσαν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Νικολάου να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν τα δύο αγοράκια. Δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν ότι τα παιδιά ζούσαν σε ακατάλληλο περιβάλλον και ότι η οικογένεια αντιμετώπιζε προβλήματα. Μάλιστα, μετά το πόρισμα αποφασίστηκε η αφαίρεση της επιμέλειας.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έκανε την έρευνά της, κατέθεσε το πόρισμα στον εισαγγελέα και αυτός με τη σειρά του έδωσε τη διαταγή για να φύγουν τα παιδιά από την επιμέλεια των γονιών», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Αγίου Νικολάου Θωμάς Χαριτάκης.

Τα δύο αδερφάκια μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα να μπει τέλος στις δύσκολες στιγμές που ζούσαν. Υπηρεσίες και εθελοντές άνοιξαν την αγκαλιά τους για να νιώσουν ασφάλεια και λίγες στιγμές χαράς. Αξίζει να αναφερθεί ότι τους διάβαζαν και έπαιζαν μαζί τους.

«Η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτά τα παιδιά έχουν κινητοποιηθεί αρκετοί άνθρωποι στον Άγιο Νικόλαο και ομάδες εθελοντών, οι οποίοι είναι δίπλα στα παιδιά, παίζουν μαζί τους, ασχολούνται μαζί τους και τα προστατεύουν», επισημαίνει ο κ. Χαριτάκης.

Θα φιλοξενηθούν σε διαφορετικές δομές

Όμως οι δρόμοι των δύο αγοριών δε θα ενωθούν, ούτε τώρα που απομακρύνθηκαν από το ακατάλληλο περιβάλλον όπου ζούσαν. Δυστυχώς θα χωρίσουν και πάλι, αφού, σύμφωνα με τον Δήμο Αγίου Νικολάου, οδηγούνται σε διαφορετικές δομές, καθώς δεν μπορούν να πάνε στην ίδια λόγω ηλικίας. «Τα παιδιά θα πάνε σε δύο διαφορετικές δομές γιατί η ηλικία του ενός είναι αρκετή μικρή και η δομή που ήταν να πάνε δεν μπορεί να τα δεχτεί μαζί», υπογράμμισε ο Θωμάς Χαριτάκης.

Ο κ. Μαρκάκης, σχολιάζοντας σχετικά, ανέφερε ότι «θα είναι ακόμα χειρότερο να χωριστούνε τα αδέρφια». Για μια ακόμη φορά δεν έρχεται μόνο στο προσκήνιο η έλλειψη κατάλληλων δομών στην Κρήτη για τη φιλοξενία παιδιών που έχουν ανάγκη, αλλά και επάρκειας προσωπικού, αφού μόλις μία κοινωνική λειτουργός καλείται να ανταποκριθεί σε δεκάδες λεπτές υποθέσεις που αφορούν σοβαρές ανθρώπινες τραγωδίες. Οι δύσκολες υποθέσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες πολλαπλασιάζονται!

«Οι περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες ή ομάδες προστασίας ανηλίκων ενεργοποιούνται μετά από την εισαγγελική εντολή, δηλαδή αφού έχει φτάσει η καταγγελία στο σύστημα», αναφέρει η δικηγόρος – βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού – Θεώνη Κουφονικολάκου.

«Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι δεν έχουμε καθόλου κοινωνικούς λειτουργούς. Αυτή τη στιγμή είναι μία η κοινωνική λειτουργός που καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος», καταλήγει ο κ. Μαρκάκης.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.