Αγία Σοφία: Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο – Το επόμενο βήμα κυρώσεις στην Τουρκία
Αγία Σοφία: Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο – Το επόμενο βήμα κυρώσεις στην Τουρκία
Γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά – σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη – ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ήδη, ο Πρωθυπουργός από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την Παρασκευή την καταδίκη της Ελλάδας για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.
Τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προανήγγειλε, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καθώς όπως είπε «θα προχωρήσουμε γρήγορα σε κυρώσεις».
«Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο», είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα.
«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco.»
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων.»
Πρέπει «να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο θέμα των κυρώσεων αναφέρθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση».
«Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αλλά και σύμβολο του Χριστιανισμού. Η απόφαση προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου, παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη της UNESCO, που έχει υπογράψει η Τουρκία, προκαλεί διχασμό, αφού θίγει κάθε χριστιανό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Ερντογάν δεν δικαιούται να ακυρώνει 1.483 χρόνια ιστορίας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM».
Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «πέρα από τη διεθνή καταδίκη της απόφασης, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ζητήσει από την ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία».
Παγκόσμια κατακραυγή
H απόφαση-πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες που πιθανότατα θα έχει για την προσβολή ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε αυτή την κίνηση γυρνώντας την χώρα του περίπου έναν αιώνα πίσω.
Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε χθες παράνομη την κυβερνητική απόφαση του 1934 με την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας αυτής, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε ότι η άλλοτε βυζαντινή βασιλική θα υποδεχθεί πιστούς για τη μουσουλμανική προσευχή την Παρασκευή 24η Ιουλίου.
Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Αθήνα, αλλά και σύσσωμη η ευρωπαϊκή κοινότητα καλούν τον Ερντογάν να αξιολογήσει εκ νέου την απόφασή του, ενώ η UNESCO προειδοποιεί πως θα επανεξετάσει το καθεστώς που διέπει την Αγιά Σοφιά. Έντονος εκνευρισμός επικρατεί και στο Φανάρι καθώς ο Χριστιανισμός δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα.
ΗΠΑ: Απογοητευτική απόφαση
Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, η οποία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες. «Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μέρος από τις «ιστορικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης» που συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε αναγνώριση της πλούσιας πολυπολιτισμικής της ιστορίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάικ Πομπέο, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι το καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφίας αποτελούσε «υπόδειγμα» της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας «να σεβαστεί τις θρησκευτικές παραδόσεις και την ποικιλόμορφη ιστορία» της χώρας και ότι οποιαδήποτε μετατροπή του θα «αμαύρωνε την κληρονομιά» αυτού του «εμβληματικού μνημείου».
Κύπρος: Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά ακραία πρόκληση
Καταδικάζει μετά βδελυγμίας την απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της σε τζαμί, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή της η Κυπριακή Προεδρία, η Αγία Σοφία είναι επί αιώνες παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού, αλλά και σύμβολο συνάντησης Ανατολής και Δύσης, και αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Η απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί συνιστά ακραία πρόκληση κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλήγμα κατά της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ανεξιθρησκείας, αλλά και παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα δικαίου, αρχών και αξιών του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ, και παραβίαση των διεθνών Συνθηκών για τη διατήρηση τέτοιων μνημείων.
Η Τουρκία απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν σέβεται τίποτα και δεν υπολογίζει κανέναν μπροστά στις επιδιώξεις της, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η Κύπρος, ως χώρα που τα τελευταία 46 χρόνια βιώνει, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής, συνθήκες καταστροφής της πολιτιστικής της κληρονομιάς, καθώς και βεβήλωση των θρησκευτικών μνημείων της στα κατεχόμενα εδάφη μας, θα καταγγείλει με τον πιο έντονο τρόπο, σε όλα τα βήματα που συμμετέχει, τη νέα πρόκληση της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να αντιδράσουν με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτή τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
Διεθνής Τύπος : Ο Ερντογάν έβαλε τέλος στο όραμα του Μουσταφά Κεμάλ
Με τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προβλέπουν τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο πρόεδρος της Τουρκίας «αψηφά εκ νέου την Ευρώπη», σχολίασε στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική καθημερινή εφημερίδα Le Figaro.
«Μάθαμε λοιπόν το όνομα του 3.272ου τζαμιού της Κωνσταντινούπολης: το ‘τζαμί Αγία Σοφία’», σημειώνεται στο κείμενο και προστίθεται ότι ο τούρκος πρόεδρος μπορεί χάρη στην απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να «εκπληρώσει το όνειρο» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης».
Την 24η Νοεμβρίου 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της πολύ νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεπε την πρώην βασιλική, ακόμη ισλαμικό τέμενος, σε μουσείο, όμως «86 χρόνια αργότερα, τη 10η Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης μουσουλμανικό χώρο λατρείας, προς μέγιστη ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά» της Τουρκίας, σχολίασε στο δικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Le Monde.
Για τη βρετανική εφημερίδα The Times, η κίνηση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενδυναμωμένος από την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» του Μουσταφά Κεμάλ για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Οι Τάιμς χαρακτηρίζουν το διάγγελμα του αρχηγού του τουρκικού κράτους, λίγα λεπτά μετά το κάλεσμα στην απογευματινή προσευχή, μια από «τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία των 1.500 ετών» του εμβληματικού βυζαντινού κτιρίου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.