Τα βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία. Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του σχεδίου νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε «βαριά» ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό με τις εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών.
Μερίδα του Τύπου κάνει λόγο για «εξευτελισμό» του Μπόρις Τζόνσον, την στιγμή που χαρακτηρίζει την ήττα του στην Βουλή των Κοινοτήτων «ιστορική». «Οι αντάρτες των Τόρις του γύρισαν τη πλάτη. Ο Τζόνσον εξευτελίστηκε» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της εφημερίδας Guardian.
Guardian front page, Wednesday 4 September 2019: Humiliation for Johnson as Tory rebels turn against him pic.twitter.com/265zf5MNdB
— Guardian news (@guardiannews) September 3, 2019
«Συντρίμμια η πολιτική του Τζόνσον για ένα άτακτο Brexit» γράφουν στους Financial Times.
Just published: front page of the Financial Times, UK edition, Wednesday 4 September https://t.co/7MP6s7ZpdWpic.twitter.com/0z3ApBrjjV
— Financial Times (@FinancialTimes) September 3, 2019
«Ο πρωθυπουργός χάνει την ιστορική ψηφοφορία. Χάνει τον έλεγχο του Brexit.» σημειώνουν οι Times, ασκώντας δριμεία κριτική κατά του Βρετανού πρωθυπουργού.
TIMES FRONT PAGE
PM loses historic vote pic.twitter.com/1CIw0JtSj4
— Matt Chorley (@MattChorley) September 3, 2019
Η Daily Telegraph στέκεται στο γεγονός ότι «ο Τζόνσον απαιτεί εκλογές».
The front page of tomorrow’s Daily Telegraph: ‘Johnson demands election’ #TomorrowsPapersTodaypic.twitter.com/MBXikSwB06
— The Telegraph (@Telegraph) September 3, 2019
Στον αντίποδα οι περισσότερο συντηρητικές Daily Mail και Daily Express κατακεραυνώνουν τους «αντάρτες» των Τόρις ενώ στην δεύτερη κυριαρχεί η φράση του Βρετανού πρωθυπουργού «το Κοινοβούλιο παραδόθηκε στην ΕΕ».
EXPRESS: Parliament surrenders to the EU #TomorrowsPapersToday pic.twitter.com/OuvAc8rOla
— Neil Henderson (@hendopolis) September 3, 2019
Κριτική στους 21 που εναντιώθηκαν στον Τζόνσον
Αρνητικά σχολιάστηκε από μερίδα του Τύπου το γεγονός ότι 21 στελέχη των Συντηρητικών εναντιώθηκαν στον Βρετανό πρωθυπουργό, παρότι είχαν προειδοποιηθεί ότι εάν αψηφούσαν την κομματική γραμμή, θα αποπέμπονταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Τόρις και θα στερούνταν τη δυνατότητα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα να εκλεγούν.
Μεταξύ των «ανταρτών» ήταν και ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νίκολας Σόουμς που είχε ξεκαθαρίσει πως δεν συμφωνεί με την πολιτική ενός άτακτου no deal Brexit.
Τρία χρόνια και πλέον αφότου οι ψηφοφόροι ενέκριναν στο δημοψήφισμα την αποχώρηση από την ΕΕ, η ήττα του Τζόνσον διατηρεί τον γόρδιο δεσμό του Brexit άλυτο. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν πάντα ανοικτά, από τη θυελλώδη έξοδο χωρίς συμφωνία ως την πλήρη εγκατάλειψη του εγχειρήματος.
Πάντως, η χθεσινή έκβαση ήταν απλά το πρώτο εμπόδιο που καλούνταν να ξεπεράσουν σε αυτόν τον αγώνα οι κοινοβουλευτικοί, που ανέκτησαν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας, πράγμα όχι ασήμαντο.
Σήμερα, θα ψηφίσουν επί σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ αναβολή του Brexit για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, εκτός εάν εγκριθεί συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.
Σε περίπτωση έγκρισης του κειμένου αυτού, ο Τζόνσον θα βρεθεί σε θέση όμοια με εκείνη της προκατόχου του, της Τερέζας Μέι, η οποία δεν κατάφερε σε καμία από τις τρεις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων που απαιτείτο για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης που η κυβέρνησή της διαπραγματευόταν επί δυόμισι χρόνια με την ΕΕ.
Ο Τζόνσον τη διαδέχθηκε πριν από έξι εβδομάδες, διαβεβαιώνοντας ότι η πιο δυναμική προσέγγισή του θα ανάγκαζε τις Βρυξέλλες να κάνουν παραχωρήσεις, κι άρα η νέα συμφωνία θα ικανοποιούσε το βρετανικό κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυε ότι θα προχωρούσε στο σενάριο του no-deal Brexit, του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.
Ανάμεσα στους 21 αντάρτες των Συντηρητικών που είναι πλέον αντιμέτωποι με την αποπομπή τους από τις τάξεις του κόμματος είναι ο Νίκολας Σόουμς, ο εγγονός του ηγέτη της Βρετανίας την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ, καθώς και δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, οι Φίλιπ Χάμοντ και Κένεθ Κλαρκ, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Δεν θέλω εκλογές, αλλά εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψηφίσουν αύριο υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων και ακόμη μιας ανούσιας αναβολής του Brexit, πιθανόν για χρόνια, τότε αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό», είπε ο Τζόνσον στο ημικύκλιο μετά την ψηφοφορία.