Άγχος: Τα σωματικά συμπτώματα που το φανερώνουν
Το άγχος μπορεί να κρύβεται σε σωματικά και ψυχικά συμπτώματα.
Άγχος: Τα σωματικά συμπτώματα που το φανερώνουν
Άγχος…σχεδόν όλοι ζούμε με αυτό, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε γιατί το έχουμε συνηθίσει. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 59% των ενηλίκων ανέφερε ότι βιώνει υψηλά επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες. Τι ακριβώς όμως είναι το άγχος;
Το άγχος μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα της συναισθηματικής υπερφόρτωσης ή της αδυναμίας αντιμετώπισης της ψυχικής ή συναισθηματικής πίεσης. Μπορεί να έχει ψυχικές και σωματικές συνέπειες. Καθώς ορισμένες φορές μπορεί να μην είναι αντιληπτό, είναι σημαντικό να παρατηρείς τον εαυτό σου και να εντοπίζεις τα σημάδια που υποδηλώνουν άγχος.
Το άγχος μπορεί να κρύβεται…
Στην μειωμένη ενέργεια και την αϋπνία
Το αυξημένο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση και αϋπνία, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη ενέργεια.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sleep Research διαπίστωσε ότι η ανησυχία και η φλυαρία που σχετίζονται με το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο και τελικά στον κίνδυνο ανάπτυξης αϋπνίας.
Μια άλλη μελέτη σε 2.316 συμμετέχοντες έδειξε ότι η έκθεση στο άγχος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αϋπνίας. Και οι δύο αυτές μελέτες εστιάζουν στην αντιδραστικότητα του ύπνου, ή στο βαθμό στον οποίο το στρες επηρεάζει την ικανότητα να πέφτει κανείς για ύπνο ή να παραμένει κοιμισμένος.
Ωστόσο, ενώ είναι προφανές ότι το στρες μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, δεν αντιμετωπίζουν όλοι όσοι βιώνουν στρες ή όσοι περνούν μια αγχωτική περίοδο αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου.
Στις αλλαγές στην λίμπιντο
Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν αλλαγές στη λίμπιντο τους σε στρεσογόνες περιόδους. Μάλιστα μια μελέτη αξιολόγησε τα επίπεδα άγχους 30 γυναικών και στη συνέχεια μέτρησε τη σεξουαλική τους διέγερση ενώ παρακολουθούσαν μια ερωτική ταινία. Εκείνες με υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες βίωσαν λιγότερη σεξουαλική διέγερση σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλότερα επίπεδα στρες.
Στην κατάθλιψη
Το άγχος μπορεί να είναι συνδεδεμένο με την κατάθλιψη και τα καταθλιπτικά επεισόδια. Μάλιστα, μια ανασκόπηση τόνισε τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του χρόνιου ή αναπόφευκτου στρες.
Εκτός από το άγχος, ορισμένοι πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, την ηλικία, τους περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλά μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε ορισμένα φάρμακα ή ασθένειες.
Στην ακμή
Διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει την εμφάνιση ακμής με το αυξημένο στρες. Αυτό συμβαίνει πιθανόν διότι τα άτομα με έντονο στρες τείνουν να αγγίζουν το πρόσωπο τους πιο συχνά.
Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος μπορεί να συμβάλει στους πονοκεφάλους, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο στην περιοχή του κεφαλιού, του προσώπου ή του αυχένα.
Άλλες κοινές αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο μπορεί να είναι η έλλειψη ύπνου, η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, οι ορμονικές αλλαγές και άλλα.
Στον χρόνιο πόνο
Οι πόνοι είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει από τα αυξημένα επίπεδα στρες. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα στρες καθώς και με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία είναι η κύρια ορμόνη του στρες. Μια μελέτη συνέκρινε άτομα με χρόνιο πόνο στην πλάτη με μια ομάδα ελέγχου, με άτομα δηλαδή χωρίς πόνο. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με χρόνιο πόνο είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης
Στα στομαχικά προβλήματα
Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος μπορεί να σχετίζεται με πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, καούρα, διάρροια, καθώς και πεπτικές διαταραχές.
Για παράδειγμα, μια μελέτη που επικεντρώθηκε σε 2.699 παιδιά διαπίστωσε ότι η έκθεση σε στρεσογόνα γεγονότα σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά δυσκοιλιότητας.
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τα άτομα με πεπτικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Σε μια μελέτη, τα αυξημένα συμπτώματα πεπτικής δυσφορίας συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα καθημερινού στρες σε 181 γυναίκες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Στις αλλαγές στην όρεξη και την αύξηση του σωματικού βάρους
Οι αλλαγές στην όρεξη είναι συχνές σε περιόδους στρες.
Όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, μπορεί να μην έχετε καθόλου όρεξη ή να τρώτε υπερβολικά χωρίς να το καταλάβετε.
Οι αλλαγές στην όρεξη μπορεί επίσης να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο βάρος κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων. Για παράδειγμα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.355 άτομα διαπίστωσε ότι το άγχος σχετιζόταν με αύξηση του σωματικού βάρους σε ενήλικες που ζούσαν ήδη με επιπλέον βάρος.
Στον γρήγορο καρδιακό παλμό
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό παλμό ή καρδιακό ρυθμό. Σε μια μελέτη, η έκθεση 87 φοιτητών σε μια στρεσογόνο εργασία βρέθηκε να αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αναπαραγωγή χαλαρωτικής μουσικής κατά τη διάρκεια της εργασίας βοήθησε στην πρόληψη αυτών των αλλαγών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.